Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Adobe och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Sensei gör Adobe AI-smart

Nu implementeras AI i alla Adobes produkter. Genom den intelligenta assistenten Adobe Sensei försvinner de tråkiga momenten för användaren som nu istället kan fokusera fullt ut på att nyttja sin kreativitet.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobe 21 maj 2018 digit

Adobe Sensei är en fullfjädrad plattform av hela företagets intelligenta ramverk. Men alla kreatörer kan vara lugna, ni kommer inte att bytas ut mot AI utan Sensei ska bli ett nytt samarbete mellan människa och maskin.

– Under renässanstiden, för cirka 500 år sedan, kunde Leonardo da Vinci skapa Mona Lisa men också en maskin som var någon sorts förversion till en helikopter. Han kunde splittra sin hjärna i det artistiska och det teknologiska och det var då man på riktigt började utforska båda dessa saker ihop.

– Nu under 2000-talet sker ytterligare en teknologisk renässans där människa och maskin samarbetar. Där hamnar vi som mjukvaruföretag i ett gränsland mellan konst, vetenskap, innehåll och data, säger Johan Lopes Helgesson, teknisk arkitekt på Adobe.

AI i Photoshop har implementerats sakta men säkert under ett antal år.

Tar man i Photoshop en blomma från mitten av bilden och sätter den högre upp utan att lämna något spår efter sig, så ligger det maskininlärning bakom. Det har vi använt i flera år. Men nu kommer nästa nivå i vår AI-satsning och det är Adobe Sensei. 

Verkar inom tre områden

johan-lopes-helgesson.jpg

Johan Lopes Helgesson, teknisk arkitekt på Adobe.

Sensei kommer för Creative Cloud-kunder att finnas integrerat i alla Adobes produkter och verka inom tre olika områden. Det första är datoriserad kreativitet, vilket kan vara att man tar bort återupprepande onödiga ljud från en video i Adobe Premiere, med hjälp av bland annat en viss form av ansiktsigenkänning och algoritmer baserade på tusentals timmar sparat material.

Ett annat område är upplevelseintelligensen. Nu när allt mer handlar om upplevelser och kundfokus så ska Sensei kunna personalisera sin lösning helt efter dig genom att se bland annat var du befinner dig.

Att förstå själva innehållet är den sista delen. För att vara en kreativ partner eller en intelligent assistent så måste Sensei förstå innebörden av en viss broschyr eller kampanj. Där kan machine learning hjälpa till att hela tiden bli smartare.

Tanken från Adobes håll är att ta bort det tråkiga i to do-listan för användarna. Människan ska istället fokusera på det som driver projekt framåt.

– Vi vill flytta bort roboten från personen, inte byta ut personen mot roboten, helt enkelt. Vi har flippat runt bokstäverna på AI och säger istället IA, intelligent assistent.

Kan utvecklas vidare

Johan Lopes Helgesson ser också enorma utvecklingsmöjligheter med Sensei. Då Adobe satsar mycket på djupinlärning så innebär den eskalerande mängden data en allt smartare intelligent assistent. Ett exempel på det är bildtjänsten Adobe Stock där 5 000 nya foton läggs upp varje dag, som prenumeranter kan köpa och använda.

– Då kanske du undrar, vad har Adobe Stock med Sensei att göra? Jo, eftersom alla foton som köps hem i Adobe Stock läggs upp i vår molnplattform så tränas Sensei upp med massvis av anonymiserad data i miljarder analysflöden.

– Så om du skickar in ett foto till Adobe Stock som sedan blir populärt, så kan Sensei ta data, samla, kategorisera, titta på ISO-värden, filter och så vidare. Då förstår AI vad ett populärt foto är och vad ett sådant ofta har för egenskaper. Då kan vi komma till ett stadie där intelligensen blir smartare än fotografen eller konstnären och kanske direkt återkommer med kritik för att göra fotot mer populärt. Det finns idag oändliga utvecklingsmöjligheter inom detta område, avslutar Johan Lopes Helgesson.

Rekommenderad läsning

Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

ai robot .jpg ai robot .jpg ai robot .jpg

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Därom tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.

Säkrare trafik med AI

23 jan 2018 digit

självkörande-bil.jpg självkörande-bil.jpg självkörande-bil.jpg

När svenskarna får drömma fritt om vad AI kan hjälpa dem med ligger säkrare trafik i topp. Men många hoppas även på att få en AI-kompis och att AI kan planera pensionen.

Den nya ansvarsfulla intelligensen

22 feb 2018 digit

ai-robot-hållbar-AI-Daniel-Akenine.jpg ai-robot-hållbar-AI-Daniel-Akenine.jpg ai-robot-hållbar-AI-Daniel-Akenine.jpg

Artificiell intelligens som ärver människans fördomar, arbetsplatser där de anställda slutar och algoritmer som gör läkare och piloter överflödiga. Daniel Akenine, Microsoft, är initiativtagare till det humanistiska initiativet addAI.org som arbetar för att AI blir ansvarsfullt och människovänligt.

Datorn läser dina tankar

18 apr 2018 digit

svart-att-prata.jpg svart-att-prata.jpg svart-att-prata.jpg video

MIT-forskare har utvecklat ett datorgränssnitt som kan transkribera ord som användaren formulerar för sig själv, subvokaliserar, men inte uttalar högt. Lösningen öppnar bland annat för en ny och sömlös användning av appar och sökmotorer.

Upptäck vd-mejl med AI

18 apr 2018 säkerhet

vd-mejl-trend-micro-960640.jpg vd-mejl-trend-micro-960640.jpg vd-mejl-trend-micro-960640.jpg

Trend Micros nya lösning Writing Style DNA gör det möjligt att upptäcka vd-bedrägerier med hjälp av artificiell intelligens. AI:n analyserar chefers sätt att mejla och vid misstanke om brott så skickas en varning ut till påstådd avsändare, mottagare och it-avdelning.

Ett samarbete mellan Adobe och Voister

AI för bästa kundkollen

11 sep 2018 digit

smink-i-fina-farger.jpg smink-i-fina-farger.jpg smink-i-fina-farger.jpg video

Attribution IQ i Adobe Analytics Cloud gör det möjligt att följa alla digitala kundkontakter i samtliga kanaler och se vilka som leder till handling. Som stöd för analysen finns dessutom ett kraftfullt men lättanvänt AI-verktyg.

AI styr rutten

29 okt 2018 digit

stena_line_960640.jpg (1) stena_line_960640.jpg (1) stena_line_960640.jpg (1)

På Stena Line fortsätter innovationens flitiga lampa att lysa. Bolaget har börjat införa artificiell intelligens i både ruttplanering och prognoser och chattboten Stina är numera en kommunikationsplattform. Nästa steg är hypotesen The end game for digital transformation.

Ett samarbete mellan HPE och Voister

Årets molnhändelse i Madrid

2 okt 2018 digit

tjurfaktare-i-madrid.jpg tjurfaktare-i-madrid.jpg tjurfaktare-i-madrid.jpg

När världens ledande tekniker, forskare och leverantörer möts på HPE Discover i Madrid den 27-29 november blir dagarna packade med allt från det senaste inom hybridmolnlösningar till hur dataanalys kan förändra livet för alzheimerpatienter. Här möts konkret affärsnytta med framtidsvisioner för svenska företag och organisationer.

AI för en bättre värld

26 sep 2018 digit

ai-for-humanitarian-action960640.jpg ai-for-humanitarian-action960640.jpg ai-for-humanitarian-action960640.jpg

Genom det nya initativet AI for Humanitarian Action så ska Microsoft stötta utsatta barn, förhindra plöstlig spädbarnsdöd och snabbare undsätta människor som drabbas av naturkatastrofer. AI for Humanitarian Action lanserades av Satya Nadella under Ignite i Orlando.