Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Adobe och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Sensei gör Adobe AI-smart

Nu implementeras AI i alla Adobes produkter. Genom den intelligenta assistenten Adobe Sensei försvinner de tråkiga momenten för användaren som nu istället kan fokusera fullt ut på att nyttja sin kreativitet.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobe 21 maj 2018 digit

Adobe Sensei är en fullfjädrad plattform av hela företagets intelligenta ramverk. Men alla kreatörer kan vara lugna, ni kommer inte att bytas ut mot AI utan Sensei ska bli ett nytt samarbete mellan människa och maskin.

– Under renässanstiden, för cirka 500 år sedan, kunde Leonardo da Vinci skapa Mona Lisa men också en maskin som var någon sorts förversion till en helikopter. Han kunde splittra sin hjärna i det artistiska och det teknologiska och det var då man på riktigt började utforska båda dessa saker ihop.

– Nu under 2000-talet sker ytterligare en teknologisk renässans där människa och maskin samarbetar. Där hamnar vi som mjukvaruföretag i ett gränsland mellan konst, vetenskap, innehåll och data, säger Johan Lopes Helgesson, teknisk arkitekt på Adobe.

AI i Photoshop har implementerats sakta men säkert under ett antal år.

Tar man i Photoshop en blomma från mitten av bilden och sätter den högre upp utan att lämna något spår efter sig, så ligger det maskininlärning bakom. Det har vi använt i flera år. Men nu kommer nästa nivå i vår AI-satsning och det är Adobe Sensei. 

Verkar inom tre områden

johan-lopes-helgesson.jpg

Johan Lopes Helgesson, teknisk arkitekt på Adobe.

Sensei kommer för Creative Cloud-kunder att finnas integrerat i alla Adobes produkter och verka inom tre olika områden. Det första är datoriserad kreativitet, vilket kan vara att man tar bort återupprepande onödiga ljud från en video i Adobe Premiere, med hjälp av bland annat en viss form av ansiktsigenkänning och algoritmer baserade på tusentals timmar sparat material.

Ett annat område är upplevelseintelligensen. Nu när allt mer handlar om upplevelser och kundfokus så ska Sensei kunna personalisera sin lösning helt efter dig genom att se bland annat var du befinner dig.

Att förstå själva innehållet är den sista delen. För att vara en kreativ partner eller en intelligent assistent så måste Sensei förstå innebörden av en viss broschyr eller kampanj. Där kan machine learning hjälpa till att hela tiden bli smartare.

Tanken från Adobes håll är att ta bort det tråkiga i to do-listan för användarna. Människan ska istället fokusera på det som driver projekt framåt.

– Vi vill flytta bort roboten från personen, inte byta ut personen mot roboten, helt enkelt. Vi har flippat runt bokstäverna på AI och säger istället IA, intelligent assistent.

Kan utvecklas vidare

Johan Lopes Helgesson ser också enorma utvecklingsmöjligheter med Sensei. Då Adobe satsar mycket på djupinlärning så innebär den eskalerande mängden data en allt smartare intelligent assistent. Ett exempel på det är bildtjänsten Adobe Stock där 5 000 nya foton läggs upp varje dag, som prenumeranter kan köpa och använda.

– Då kanske du undrar, vad har Adobe Stock med Sensei att göra? Jo, eftersom alla foton som köps hem i Adobe Stock läggs upp i vår molnplattform så tränas Sensei upp med massvis av anonymiserad data i miljarder analysflöden.

– Så om du skickar in ett foto till Adobe Stock som sedan blir populärt, så kan Sensei ta data, samla, kategorisera, titta på ISO-värden, filter och så vidare. Då förstår AI vad ett populärt foto är och vad ett sådant ofta har för egenskaper. Då kan vi komma till ett stadie där intelligensen blir smartare än fotografen eller konstnären och kanske direkt återkommer med kritik för att göra fotot mer populärt. Det finns idag oändliga utvecklingsmöjligheter inom detta område, avslutar Johan Lopes Helgesson.

Rekommenderad läsning

ai robot .jpg
video
Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Därom tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.

ai-robot-hållbar-AI-Daniel-Akenine.jpg

Den nya ansvarsfulla intelligensen

22 feb 2018 digit

Artificiell intelligens som ärver människans fördomar, arbetsplatser där de anställda slutar och algoritmer som gör läkare och piloter överflödiga. Daniel Akenine, Microsoft, är initiativtagare till det humanistiska initiativet addAI.org som arbetar för att AI blir ansvarsfullt och människovänligt.

vd-mejl-trend-micro-960640.jpg

Upptäck vd-mejl med AI

18 apr 2018 säkerhet

Trend Micros nya lösning Writing Style DNA gör det möjligt att upptäcka vd-bedrägerier med hjälp av artificiell intelligens. AI:n analyserar chefers sätt att mejla och vid misstanke om brott så skickas en varning ut till påstådd avsändare, mottagare och it-avdelning.

smink-i-fina-farger.jpg
video
Ett samarbete mellan Adobe och Voister

AI för bästa kundkollen

11 sep 2018 digit

Attribution IQ i Adobe Analytics Cloud gör det möjligt att följa alla digitala kundkontakter i samtliga kanaler och se vilka som leder till handling. Som stöd för analysen finns dessutom ett kraftfullt men lättanvänt AI-verktyg.

ai-for-humanitarian-action960640.jpg

AI för en bättre värld

26 sep 2018 digit

Genom det nya initativet AI for Humanitarian Action så ska Microsoft stötta utsatta barn, förhindra plöstlig spädbarnsdöd och snabbare undsätta människor som drabbas av naturkatastrofer. AI for Humanitarian Action lanserades av Satya Nadella under Ignite i Orlando.

 

elsa-960640.jpg
video

Statsminister 2022

21 sep 2018 digit

Fredrik Löfgren har vunnit årets teknolog, matlagnings-VM för robotar och SVT:s Genikampen och är forskare vid Linköpings universitet. Han är övertygad att AI och robotik kommer att påverka allt i samhället.

spelar-sackpipa-vid-havet.jpg

Musik ska byggas av AI

9 nov 2018 digit

Ett system för maskininlärning övervakat av en forskare på KTH har hittills producerat 100 000 nya folkmusiklåtar. Målet med projektet är att lära datorer komponera och en del av resultatet finns redan på ett album utgivet av en irländsk folkmusikgrupp

stack-med-papper-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Adobe och Voister

E-signera med Adobe

9 okt 2018 digit

Skippa papper och signera dina dokument elektroniskt. Med hjälp av Adobe Sign kan du spara både tid och pengar och även minska miljöpåverkan.

kaffe-bulle-960640.jpg

Hållbar AI för Sverige

30 nov 2018 digit

Anna Felländer är medlem i regeringens digitaliseringsråd och arbetar med ett Vinnova-projekt om hållbar AI. Det kan behövas, för algoritmer kan lätt lura oss till att göra saker som inte är bra, som att skapa ett sockerberoende enbart för att öka försäljningen.