Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Adobe och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Sensei gör Adobe AI-smart

Nu implementeras AI i alla Adobes produkter. Genom den intelligenta assistenten Adobe Sensei försvinner de tråkiga momenten för användaren som nu istället kan fokusera fullt ut på att nyttja sin kreativitet.

Adobe Sensei är en fullfjädrad plattform av hela företagets intelligenta ramverk. Men alla kreatörer kan vara lugna, ni kommer inte att bytas ut mot AI utan Sensei ska bli ett nytt samarbete mellan människa och maskin.

– Under renässanstiden, för cirka 500 år sedan, kunde Leonardo da Vinci skapa Mona Lisa men också en maskin som var någon sorts förversion till en helikopter. Han kunde splittra sin hjärna i det artistiska och det teknologiska och det var då man på riktigt började utforska båda dessa saker ihop.

– Nu under 2000-talet sker ytterligare en teknologisk renässans där människa och maskin samarbetar. Där hamnar vi som mjukvaruföretag i ett gränsland mellan konst, vetenskap, innehåll och data, säger Johan Lopes Helgesson, teknisk arkitekt på Adobe.

AI i Photoshop har implementerats sakta men säkert under ett antal år.

Tar man i Photoshop en blomma från mitten av bilden och sätter den högre upp utan att lämna något spår efter sig, så ligger det maskininlärning bakom. Det har vi använt i flera år. Men nu kommer nästa nivå i vår AI-satsning och det är Adobe Sensei. 

Verkar inom tre områden

johan-lopes-helgesson.jpg

Johan Lopes Helgesson, teknisk arkitekt på Adobe.

Sensei kommer för Creative Cloud-kunder att finnas integrerat i alla Adobes produkter och verka inom tre olika områden. Det första är datoriserad kreativitet, vilket kan vara att man tar bort återupprepande onödiga ljud från en video i Adobe Premiere, med hjälp av bland annat en viss form av ansiktsigenkänning och algoritmer baserade på tusentals timmar sparat material.

Ett annat område är upplevelseintelligensen. Nu när allt mer handlar om upplevelser och kundfokus så ska Sensei kunna personalisera sin lösning helt efter dig genom att se bland annat var du befinner dig.

Att förstå själva innehållet är den sista delen. För att vara en kreativ partner eller en intelligent assistent så måste Sensei förstå innebörden av en viss broschyr eller kampanj. Där kan machine learning hjälpa till att hela tiden bli smartare.

Tanken från Adobes håll är att ta bort det tråkiga i to do-listan för användarna. Människan ska istället fokusera på det som driver projekt framåt.

– Vi vill flytta bort roboten från personen, inte byta ut personen mot roboten, helt enkelt. Vi har flippat runt bokstäverna på AI och säger istället IA, intelligent assistent.

Kan utvecklas vidare

Johan Lopes Helgesson ser också enorma utvecklingsmöjligheter med Sensei. Då Adobe satsar mycket på djupinlärning så innebär den eskalerande mängden data en allt smartare intelligent assistent. Ett exempel på det är bildtjänsten Adobe Stock där 5 000 nya foton läggs upp varje dag, som prenumeranter kan köpa och använda.

– Då kanske du undrar, vad har Adobe Stock med Sensei att göra? Jo, eftersom alla foton som köps hem i Adobe Stock läggs upp i vår molnplattform så tränas Sensei upp med massvis av anonymiserad data i miljarder analysflöden.

– Så om du skickar in ett foto till Adobe Stock som sedan blir populärt, så kan Sensei ta data, samla, kategorisera, titta på ISO-värden, filter och så vidare. Då förstår AI vad ett populärt foto är och vad ett sådant ofta har för egenskaper. Då kan vi komma till ett stadie där intelligensen blir smartare än fotografen eller konstnären och kanske direkt återkommer med kritik för att göra fotot mer populärt. Det finns idag oändliga utvecklingsmöjligheter inom detta område, avslutar Johan Lopes Helgesson.

21 maj 2018 Uppdaterad 9 oktober 2018 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobe

Rekommenderad läsning

Tre Svartvita Kor Titta Rin I Kameran

Ko-sing med sensorer

16 feb 2021 digit

Med maskininlärning kan sensorrobotar, som används vid mjölkning av kor, även användas för att undersöka antalet celler i mjölken. Cellantalet är ett viktigt mått på både juverhälsa och kvalitén på mjölken. 

Ett Sminkat Öga
video
Ett samarbete med Lenovo

Lenovos nya skärm

5 feb 2021 digit

Pandemin ställer nya krav på en mobil arbetsplats. Lenovo har utvecklat både datorer och skärmar som fungerar lika bra på hemmakontoret som på din arbetsplats. Dessutom har allt utrustats med den senaste tekniken, bland annat lanseras en skärm som är extra snäll mot ögonen.

Pratbubbla I 3D Och I Svenska Flaggan

AI för myndigheter

4 feb 2021 digit

Snart finns en AI-lösning för svensk språkförståelse. Med Rise-projektet Språkmodeller för svenska myndigheter hoppas bland annat Skatteverket på smidigare administration och en mer flexibel dialog med medborgarna.

Markus Lingman 960640

Så jobbar Årets AI-svensk

1 feb 2021 digit

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi att få skräddarsydda behandlingar baserade på vårt unika genom. Det menar Markus Lingman, överläkare i Region Halland som 2020 utsågs till Årets AI-svensk. 

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Publik Stolar
video
Ett samarbete med Microsoft

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Vitt Snus
video
ett samarbete med microsoft

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.