Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så ska Dell EMC erövra AI

När John Roese på Dell Technologies World höll en keynote om AI handlade mycket om siffran tre. Bolaget ser enorma förändringar inom tre segment och ska vara AI:s bränsle, hjärna och motor. Med på scenen var även Ashton Kutcher som driver Thorn, ett initiativ mot människohandel bland annat med hjälp av AI. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 14 maj 2018 digit

ashton-kutcher-john-roese.jpg

På scen utöver John Roese (längst till höger) var även bland annat skådespelaren och investeraren Ashton Kutcher.

AI-revolutionen är nu och den är inte bara här för att stanna – utan också ta över. Det påståendet är kanske inget nytt men hur ska man egentligen göra för att till fullo ta tillvara på intelligensen? Det är de flesta oklarare med, men inte John Roese, Global Chief Technology Officer på Dell EMC.

På Dell Technologies World presenterade han under sin keynote företagets idéer för framtiden inom AI, något som kommer innebära en av de största förändringarna på marknaden någonsin, menar han. 

Läs mer: Så hjälper Dell EMC:s vårdapp 

– Google har genom sitt uppköp av Deepmind förminskat sina kostnader med 40 procent vad gäller att kyla ner sina datacenter, och det med hjälp av AI. Och 51 procent av våra kunder använder redan röstassistenter. Så förändringen sker nu och det är därför viktigt att AI-arbetet är en del av den totala strategin framåt.

AI i tre olika former

John Roese menar att AI på tre olika sätt kommer in i våra liv – och för det första så förbättrar det användarupplevelsen. Där kommer AI:n ofta att vara väldigt synlig och innebära digitala assistenter, smarta hem och dylikt. Här ligger värdet i att förenkla vår mänskliga tillvaro, såsom att förenkla köpandet och säljandet av produkter, skapa en bättre sjukvård, få svar på frågor och så vidare.

Om allt ni lyckas åstadkomma i er AI-strategi är en chattbot så har ni missat poängen.

John Roese

Det andra segmentet handlar om AI-drivna processer som rör nästa generationens kundvård, och detta kan bli vanligt bland annat på fabriker och inom finanssektorn. Hos försäljningsteam kan det även leda till en än mer riktad försäljning, men i den här sektorn är visibiliteten ut mot kund inte lika hög. Här ligger värdet i att tjäna pengar genom en ökad effektivitet och produktivitet.

Läs mer: Zenuitys big data-lösning hyllas 

Det tredje och sista segmentet är intelligensen som optimerar våra infrastrukturer. Den är i stort sett osynlig ut mot kund och gör – när den är fullt utvecklad - saker som människor inte kan. Det kan exempelvis handla om självkörande fordon där människan inte kommer tänka på att det är en AI i bilen men den löser allt åt dig ändå. Oavsett hur många personer man sätter i en bil så blir den ändå inte autonom, exemplifierar John Roese.

Läs mer: Teknik som utvecklar människan 

– Tittar man på dessa tre sektorer så ser man att allt är AI och machine learning som nyttjar liknande teknologier men resultatet är väldigt olika. Så om allt ni lyckas åstadkomma i er AI-strategi är en chattbot så har ni missat poängen, för alla dessa tre har ett värde.

Läs mer: Dell EMC sår IoT-frön 

Bränsle, hjärna och motor

Och var ser Dell sin plats i allt detta? Enligt John Roese ska de spela framträdande roller inom tre områden.

Läs mer: Så kan AI hjälpa sjukhusen 

– Vår roll blir att bygga den väsentliga infrastrukturen i den digitala ekonomin, och det vi absolut aldrig får misslyckas med är att leverera en infrastruktur som inte kan hålla jämna steg med utvecklingen. Vi skall vara innovativa kring serverberäkningskapacitet som är kraften i AI. Vi skall hantera och skydda datat som driver AI, vilket också är anledningen till lanseringen av nya PowerMax. Sedan skall vi också leverera intelligensen i AI genom våra multicloudplattformar där timing och leverans är mycket viktigt för framgång.

Läs mer: Den nya ansvarsfulla intelligensen  

– AI förändrar världens spelregler helt och vi ska spela en signifikant roll i området. Lyckas vi inte med vår plattform så förstörs allt, men lyckas vi så är vi mitt i den största, tekniska revolutionen någonsin.

Rekommenderad läsning

dell-ljusare.jpg

Teknik som utvecklar människan

1 maj 2018 digit

Fyra sorters transformation och mänsklig utveckling genom teknologi var några av punkterna från Michael Dells inledande keynote under Dell Technologies World. Dessutom hyllades två svenska bolag från scenen.

snip scen prisutdelning.JPG
video

Zenuitys big data-lösning hyllas

2 maj 2018 digit

Robert Tapper och Martta Lystila från Zenuity tog emot priset Trailblazer award av Michael Dell under inledningen av Dell Technologies World. Bolaget kommer att samla in och hantera 4,4 petabyte data per månad, vilket kräver en helt ny teknik.

indien-foto-960640.jpg
video

Så hjälper Dell EMC:s vårdapp

4 maj 2018 digit

Från moderkort till guldsmycken och havsplast som blir till nya material. Dell EMC fortsätter att driva hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det senaste tillskottet är vårdappen som ska diagnostisera diabetes, cancer och andra allvarliga sjukdomar i Indien. Trisa Thompson, Chief Responsibility Officer på Dell EMC, förklarar. 

folk går över ett övergångställe i en liten fixad cool bild.jpg
video

Första vågen av autonom lagring

23 maj 2018 digit

I takt med att behovet av AI, IoT och ML ökar så kommer även kraven på lagring att växa. Därför lanserar Dell EMC Powermax, som är en plattform som klarar att självläka och självoptimera och är den första nivån av autonom lagring. Det menar Jeff Boudreau, president storage på Dell EMC.

flicka sitter och tittar in i en stor ögontestmaskin.jpg
video

Bättre planering med Live Optics

22 maj 2018 digit

Dell EMC:s initiativ Live Optics gör det lättare för it att ha koll på behov och kapacitet. Verktyget är gratis och fortfarande ganska okänt i Sverige. Nu är Live Optics tillgängligt för alla som använder produkter från Dell Technologies-familjen. 

 

stena_line_960640.jpg (1)

AI styr rutten

29 okt 2018 digit

På Stena Line fortsätter innovationens flitiga lampa att lysa. Bolaget har börjat införa artificiell intelligens i både ruttplanering och prognoser och chattboten Stina är numera en kommunikationsplattform. Nästa steg är hypotesen The end game for digital transformation.

tjej-ostersund-rpa-960640.jpg
video

RPA fixar lönen i Östersund

28 sep 2018 digit

Under 2018 har en RPA arbetat på Östersunds kommuns löneavdelning. Den har frigjort tid för de anställda som kunnat fokusera på utveckling och nu tittar kommunen på ytterligare arbetsområden för roboten.

tre punkiga tuffa ungdomar på gatan tittar hemlighetsfullt mot kameran.jpg
video

Öppen källkod för jobbsökare

17 sep 2018 digit

Med open source-plattformen jobtechdev.se vill Arbetsförmedlingen hitta ett nytt sätt att samverka med marknaden. Utvecklare kan nu ta del av verktyg för att bygga tjänster för rekryterare och arbetssökande.

kaffe-bulle-960640.jpg

Hållbar AI för Sverige

30 nov 2018 digit

Anna Felländer är medlem i regeringens digitaliseringsråd och arbetar med ett Vinnova-projekt om hållbar AI. Det kan behövas, för algoritmer kan lätt lura oss till att göra saker som inte är bra, som att skapa ett sockerberoende enbart för att öka försäljningen.