Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så ska Dell EMC erövra AI

När John Roese på Dell Technologies World höll en keynote om AI handlade mycket om siffran tre. Bolaget ser enorma förändringar inom tre segment och ska vara AI:s bränsle, hjärna och motor. Med på scenen var även Ashton Kutcher som driver Thorn, ett initiativ mot människohandel bland annat med hjälp av AI. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 14 maj 2018 digit

ashton-kutcher-john-roese.jpg

På scen utöver John Roese (längst till höger) var även bland annat skådespelaren och investeraren Ashton Kutcher.

AI-revolutionen är nu och den är inte bara här för att stanna – utan också ta över. Det påståendet är kanske inget nytt men hur ska man egentligen göra för att till fullo ta tillvara på intelligensen? Det är de flesta oklarare med, men inte John Roese, Global Chief Technology Officer på Dell EMC.

På Dell Technologies World presenterade han under sin keynote företagets idéer för framtiden inom AI, något som kommer innebära en av de största förändringarna på marknaden någonsin, menar han. 

Läs mer: Så hjälper Dell EMC:s vårdapp 

– Google har genom sitt uppköp av Deepmind förminskat sina kostnader med 40 procent vad gäller att kyla ner sina datacenter, och det med hjälp av AI. Och 51 procent av våra kunder använder redan röstassistenter. Så förändringen sker nu och det är därför viktigt att AI-arbetet är en del av den totala strategin framåt.

AI i tre olika former

John Roese menar att AI på tre olika sätt kommer in i våra liv – och för det första så förbättrar det användarupplevelsen. Där kommer AI:n ofta att vara väldigt synlig och innebära digitala assistenter, smarta hem och dylikt. Här ligger värdet i att förenkla vår mänskliga tillvaro, såsom att förenkla köpandet och säljandet av produkter, skapa en bättre sjukvård, få svar på frågor och så vidare.

Om allt ni lyckas åstadkomma i er AI-strategi är en chattbot så har ni missat poängen.

John Roese

Det andra segmentet handlar om AI-drivna processer som rör nästa generationens kundvård, och detta kan bli vanligt bland annat på fabriker och inom finanssektorn. Hos försäljningsteam kan det även leda till en än mer riktad försäljning, men i den här sektorn är visibiliteten ut mot kund inte lika hög. Här ligger värdet i att tjäna pengar genom en ökad effektivitet och produktivitet.

Läs mer: Zenuitys big data-lösning hyllas 

Det tredje och sista segmentet är intelligensen som optimerar våra infrastrukturer. Den är i stort sett osynlig ut mot kund och gör – när den är fullt utvecklad - saker som människor inte kan. Det kan exempelvis handla om självkörande fordon där människan inte kommer tänka på att det är en AI i bilen men den löser allt åt dig ändå. Oavsett hur många personer man sätter i en bil så blir den ändå inte autonom, exemplifierar John Roese.

Läs mer: Teknik som utvecklar människan 

– Tittar man på dessa tre sektorer så ser man att allt är AI och machine learning som nyttjar liknande teknologier men resultatet är väldigt olika. Så om allt ni lyckas åstadkomma i er AI-strategi är en chattbot så har ni missat poängen, för alla dessa tre har ett värde.

Läs mer: Dell EMC sår IoT-frön 

Bränsle, hjärna och motor

Och var ser Dell sin plats i allt detta? Enligt John Roese ska de spela framträdande roller inom tre områden.

Läs mer: Så kan AI hjälpa sjukhusen 

– Vår roll blir att bygga den väsentliga infrastrukturen i den digitala ekonomin, och det vi absolut aldrig får misslyckas med är att leverera en infrastruktur som inte kan hålla jämna steg med utvecklingen. Vi skall vara innovativa kring serverberäkningskapacitet som är kraften i AI. Vi skall hantera och skydda datat som driver AI, vilket också är anledningen till lanseringen av nya PowerMax. Sedan skall vi också leverera intelligensen i AI genom våra multicloudplattformar där timing och leverans är mycket viktigt för framgång.

Läs mer: Den nya ansvarsfulla intelligensen  

– AI förändrar världens spelregler helt och vi ska spela en signifikant roll i området. Lyckas vi inte med vår plattform så förstörs allt, men lyckas vi så är vi mitt i den största, tekniska revolutionen någonsin.

Rekommenderad läsning

folk går över ett övergångställe i en liten fixad cool bild.jpg
video

Första vågen av autonom lagring

23 maj 2018 digit

I takt med att behovet av AI, IoT och ML ökar så kommer även kraven på lagring att växa. Därför lanserar Dell EMC Powermax, som är en plattform som klarar att självläka och självoptimera och är den första nivån av autonom lagring. Det menar Jeff Boudreau, president storage på Dell EMC.

dell-ljusare.jpg

Teknik som utvecklar människan

1 maj 2018 digit

Fyra sorters transformation och mänsklig utveckling genom teknologi var några av punkterna från Michael Dells inledande keynote under Dell Technologies World. Dessutom hyllades två svenska bolag från scenen.

aerofarm-960640.jpg
video

Dell EMC sår IoT-frön

3 maj 2018 digit

Det amerikanska bolaget Aerofarms använder big data och sensorer för att optimera vertikala odlingar inomhus. Aerofarms togs upp som ett exempel under Dell Technologies World hur teknik och kunskap inom IoT kan användas för att skapa nya affärsmodeller. Kirsten Billhardt, marketing director IoT, berättar om Dells planer framåt. 

martin-edquist-snip-redigerad.jpg
video

Hetaste från Dell Tech World

9 maj 2018 digit

Teknik för vertikal odling, Powermax och VR i olika former var några av nyheterna under Dell Technologies World i Las Vegas. Martin Edquist, Presales Manager, Dell EMC Sverige tog med Voister på en rundtur.

tre lastbilar sedda bakifrån med mycket sten kör i en riktning längs med ett berg2.jpg
video

Bolidens växande datamängd

29 maj 2018 digit

En växande datamängd från sensorer och IoT gör att företags datacenter måste moderniseras och utökas för att kunna hantera allt större datamängder. Det menar Robert Ekberg driftchef på Boliden, som nu planerar för Bolidens uppdaterade datacenter.

ladusvala-ibm-960640.jpg

IBM efterliknar naturen

10 okt 2018 digit

Vi är bara i början av vad vi kan åstadkomma med teknik och den största inspirationskällan är naturen. Därför ligger mycket fokus just nu på brain neuromorphic systems. Det menar Mikael Haglund, teknikchef på IBM, när han gör en trendspaning å sitt företags vägnar.

snip adobe AI UTAN KNAPP.jpg
video
Ett samarbete mellan Adobe och Voister

Sensei gör Adobe AI-smart

21 maj 2018 digit

Nu implementeras AI i alla Adobes produkter. Genom den intelligenta assistenten Adobe Sensei försvinner de tråkiga momenten för användaren som nu istället kan fokusera fullt ut på att nyttja sin kreativitet.

kth-självseglande-båt-960640.jpg

Självkör i vind

15 mar 2018 digit

Snart kan du ute till sjöss möta på en segelbåt utan besättning. På KTH forskas det om autonoma segelbåtar som ska kunna segla i en månad oberoende av väder helt utan mänsklig hjälp.

en bild över vatikanen och rom i när solen är i horisonten.jpg

Vatikanen löser språket med AI

28 mar 2018 digit

Italienska forskare vill ta hjälp av AI för att försöka transkribera några av de urgamla texter som finns gömda i Vatikanens enorma samling.