Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Zenuitys big data-lösning hyllas

Robert Tapper och Martta Lystila från Zenuity tog emot priset Trailblazer award av Michael Dell under inledningen av Dell Technologies World. Bolaget kommer att samla in och hantera 4,4 petabyte data per månad, vilket kräver en helt ny teknik.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 2 maj 2018 digit

 Zenuity och Volvo Cars har fått det fina priset Trailblazer award av Michael Dell och Dell Technologies. Vi fick priset för vårt innovativa sätt att nyttja Dell EMC:s teknologi, säger Robert Tapper, IT operations manager på Zenuity.

Vad är bakgrunden till att ni använder tekniken Virtustream?

 Vi jobbar ju med att få bilar att bli självkörande och behöver samla in stora mängder data för att analysera. Vi kommer att samla in 4,4 petabyte data per månad som vi måste kunna lagra och hantera och därför väljer vi den här tekniken.

Läs mer: Dell EMC sår IoT-frön

Med på scenen var också din kollega Martta Lystila från Silicon Valley. Hur kommer det sig att ni finns där?

 Det är ett nystartat kontor sedan fyra veckor och Martta kommer att vara chef för kontoret. Vi har etablerat oss i Silicon Valley är för att se vad som händer på marknaden, scouting helt enkelt. Google, Uber och många andra finns ju alldeles i närheten.

Michael Dells motivering

“To manage both the rapid growth of unstructured data and comply with stringent regulatory requirements, Volvo Cars and Zenuity worked with Dell EMC and Virtustream to implement an end-to-end solution, including storage, backup, servers, networking and security, as a managed service, ultimately reducing operational risk and complexity while accelerating the time to value.”

Vad är nästa steg för självkörande bilar?

 Nästa steg för oss blir att använda den här lösningen i vår produktionsmiljö och att analysera datan. Vi ska samla in one million miles (1,6 miljoner kilometer). Det är den mängd data som behövs för att göra vettiga simuleringar och bedöma om koden är tillräckligt bra. Det ska motsvara de vanligaste trafiksituationer, oavsett var man befinner sig i världen. Så vi samlar in data i bland annat Tyskland, Sverige och USA.

Så när har vi den riktigt smarta självkörande bilar?

 Det beror hur man definierar självkörande. Det finns ju olika nivåer från ett till fem och det som vi arbetar med nu är nivå tre som innebär en smartare bil som hjälper föraren att köra. Vi planerar att leverera den första bilen 2021 till vår kund, Volvo Cars.

Läs mer: Teknik som utvecklar människan

 Det som man oftast tänker på när det gäller självkörande bilar är nivå fem och som egentligen är en robottaxi, det vill säga ett självkörande fordon som saknar ratt. Vi planerar för en sådan lansering 2025.

Rekommenderad läsning

dell-ljusare.jpg

Teknik som utvecklar människan

1 maj 2018 digit

Fyra sorters transformation och mänsklig utveckling genom teknologi var några av punkterna från Michael Dells inledande keynote under Dell Technologies World. Dessutom hyllades två svenska bolag från scenen.

olika taxibilar står parkerade utanför hämtzon.jpg
video

Hejdå taxichaufför

9 dec 2019 digit

Om fem år finns robotiserade taxibilar i våra storstäder och bilar som kan parkera själva. För att självkörande bilar ska kunna hantera alla situationer krävs fortfarande många år för att testa tekniken. Det menar Jonas Ekmark, Zenuity.  

indien-foto-960640.jpg
video

Så hjälper Dell EMC:s vårdapp

4 maj 2018 digit

Från moderkort till guldsmycken och havsplast som blir till nya material. Dell EMC fortsätter att driva hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det senaste tillskottet är vårdappen som ska diagnostisera diabetes, cancer och andra allvarliga sjukdomar i Indien. Trisa Thompson, Chief Responsibility Officer på Dell EMC, förklarar. 

fet-snorojning-pa-vagen.jpg

Bättre vägunderhåll med IoT

11 apr 2018 digit

Miljontals kronor kommer att kunna sparas för drift och underhåll av Sveriges vägar. Det menar Svevia som utvecklar en digital lösning med data från bland annat vägsensorer och uppkopplade fordon.

folk går över ett övergångställe i en liten fixad cool bild.jpg
video

Första vågen av autonom lagring

23 maj 2018 digit

I takt med att behovet av AI, IoT och ML ökar så kommer även kraven på lagring att växa. Därför lanserar Dell EMC Powermax, som är en plattform som klarar att självläka och självoptimera och är den första nivån av autonom lagring. Det menar Jeff Boudreau, president storage på Dell EMC.

ashton-kutcher-john-roese.jpg

Så ska Dell EMC erövra AI

14 maj 2018 digit

När John Roese på Dell Technologies World höll en keynote om AI handlade mycket om siffran tre. Bolaget ser enorma förändringar inom tre segment och ska vara AI:s bränsle, hjärna och motor. Med på scenen var även Ashton Kutcher som driver Thorn, ett initiativ mot människohandel bland annat med hjälp av AI. 

flicka sitter och tittar in i en stor ögontestmaskin.jpg
video

Bättre planering med Live Optics

22 maj 2018 digit

Dell EMC:s initiativ Live Optics gör det lättare för it att ha koll på behov och kapacitet. Verktyget är gratis och fortfarande ganska okänt i Sverige. Nu är Live Optics tillgängligt för alla som använder produkter från Dell Technologies-familjen. 

 

T2016_0338-Trucks_960x640.jpg

Volvos autonoma fordon banar väg för kunden

11 okt 2016 digit

Volvo testar just nu sin självkörande lastbil i Bolidens gruva i Kristineberg - ett av flera forsknings- och utvecklingsprojekt där företaget undersöker möjligheterna att göra fordonen mer autonoma.

massor av bilar i en backspegel.jpg

I Kinas backspegel

16 jul 2018 digit

Sverige har bra förutsättningar att ställa om till en hållbar trafik med självkörande fordon. Men för att det ska bli verklighet måste de stora fordonstillverkarna börja ställa om på allvar, menar elbilsföretaget Einrides vd Robert Falck.