Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så hjälper Dell EMC:s vårdapp

Från moderkort till guldsmycken och havsplast som blir till nya material. Dell EMC fortsätter att driva hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det senaste tillskottet är vårdappen som ska diagnostisera diabetes, cancer och andra allvarliga sjukdomar i Indien. Trisa Thompson, Chief Responsibility Officer på Dell EMC, förklarar. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 4 maj 2018 digit

– När vi tittar framåt mot 2030 så händer det mycket i ett globalt perspektiv. Nu har vi ungefär sju miljarder människor på jorden, 2030 kommer vi att ha 8,5 miljarder, varav 3 miljarder kommer att gå från fattigare förhållanden upp till medelklass. Det kommer också innebära en ökad efterfrågan på världens resurser eftersom den nya medelklassen kommer vilja ha samma saker som den tidigare medelklassen alltid velat, såsom bilar, datorer, kläder och så vidare.

– Om världen konsumerade i samma utsträckning som amerikaner gör skulle vi behöva fem jordklot, så därför måste vi tänka mer seriöst på hur vi ska använda och återanvända de redan existerande materialen som finns i vår värld.

Vad gör Dell EMC för att få till en mer hållbar planet?

– Vi har börjat tänka nytt när det gäller återanvändning och vi försöker se gammalt material som en tillgång, inte skräp. Vi har alltid designat våra produkter för återvinning men nu tar vi också ut material ur återvinningen och skapar nya grejer av det. Vi har tidigare gjort det med plast men nu även med guld.

– Om man tar ett ton moderkort och ett ton guldmalm så är det mer guld i moderkortet, så vi borde ta och använda guldet därifrån istället. Tidigare i år så designade artisten Nikki Reid de här ringarna och lite annat till oss, och guldet är faktiskt taget från gamla moderkort. Och det viktigaste var självklart inte smyckena i sig utan att poängtera och visa på att vi måste börja återvinna och återanvända mer. Vi har alla gamla datorer och mobiler hemma och de innehåller värdefullt material som vi borde använda oss av.

Läs mer: Zenuitys big data-lösning hyllas 

– Ett annat område är plasterna i haven. Vi kommer i år att använda åtta ton gammal plast i våra paket, men det är inte så mycket mot åtta miljoner ton som kommer in till haven. Så då blir frågan: Hur löser vi detta i en större skala? För att göra det så har vi format organisationen Next Wave där målet är att skapa den första öppna leveranskedjan av havsplaster. Än så länge har vi åtta företag som gått med, där General Motors och Interface är två. Nu vill vi att fler företag går med för det här är ett problem som vi faktiska kan lösa – bara vi får tillräckligt många med oss.

Dessa lösningar handlar ju om den cirkulära ekonomin. Men har ni några nya tekniska hållbara lösningar?

– Vi har precis lanserat en nyhet i Indien som jag gillar väldigt mycket därför att den visar igen vad bra partnerskap kan göra. Indien har 1,3 miljarder människor där var femte person lider av en kronisk sjukdom, och dessa är ofta svåra att upptäcka. Det kan handla om till exempel hypertoni, diabetes och cancer.

– För att lösa det så tog vi hjälp av 70 volontärer som tillsammans utvecklade en app som kan screena av dessa sjukdomar, ladda upp informationen i molnet som sedan kommer direkt till en doktor. För många av dem blir det den första medicinska bedömningen de någonsin fått, och de får också en egen kopia av informationen. Genom att använda det här verktyget borde vi kunna nå 37 miljoner människor och Indiens regering har nu släppt det i 160 provinser. Jag är väldigt nyfiken på potentialen i det här projektet. 

Läs mer: Dell EMC sår IoT-frön 

Hur kan fler företag engagerar sig i projekt som dessa?

– Vi har faktiskt tittat på våra kunder och vi ser att en absolut majoritet delar våra intressen. Så vi försöker hela tiden vända oss mot dem och få dem att engagera sig i dessa projekt, och jag tror vi kommer finna stor lycka där. Sedan måste vi också arbeta med länders regeringar och universitet för att verkligen föra ihop folk och tackla några av de här utmaningarna tillsammans. För med teknik, innovation och passion så kan vi lösa de här problemen, avslutar Trisa Thompson. 

Läs mer: Teknik som utvecklar människan 

Rekommenderad läsning

TrisaThompson960x640.jpg
video

Havsplast och hotlines gör Dell EMC mer hållbart

7 jul 2017 ledarskap

Dell EMC återanvänder plast som förorenar haven för att tillverka nya förpackningar och kunder välkomnas att besöka fabriker i Asien för att själva se villkoren. Trisa Thompson, global hållbarhetschef Dell EMC ser inget slut på arbetet.

dellplastWEBB.jpg
video
Ett samarbete mellan Dell EMC och Voister

Rena hav med hållbarhetskrav

29 nov 2017 digit

Med nästan allt förpackningsmaterial tillverkat av återvunnen plast vill Dell EMC gå i bräschen i hållbarhetsfrågan. Bland annat genom att använda plast som annars skulle åkt ut i haven.

forskning research.jpg

Dell EMC storsatsar på forskning

5 dec 2017 digit

Dell EMC toppar listan när Gartner rankar de mest innovativa företagen inom server och lagring. Nu arbetar och investerar företaget för att förbättra positionen på toppen genom bland annat ett bedömningsverktyg och en tre års kundnöjdhetsgaranti. 

dell-ljusare.jpg

Teknik som utvecklar människan

1 maj 2018 digit

Fyra sorters transformation och mänsklig utveckling genom teknologi var några av punkterna från Michael Dells inledande keynote under Dell Technologies World. Dessutom hyllades två svenska bolag från scenen.

snip scen prisutdelning.JPG
video

Zenuitys big data-lösning hyllas

2 maj 2018 digit

Robert Tapper och Martta Lystila från Zenuity tog emot priset Trailblazer award av Michael Dell under inledningen av Dell Technologies World. Bolaget kommer att samla in och hantera 4,4 petabyte data per månad, vilket kräver en helt ny teknik.

flicka sitter och tittar in i en stor ögontestmaskin.jpg
video

Bättre planering med Live Optics

22 maj 2018 digit

Dell EMC:s initiativ Live Optics gör det lättare för it att ha koll på behov och kapacitet. Verktyget är gratis och fortfarande ganska okänt i Sverige. Nu är Live Optics tillgängligt för alla som använder produkter från Dell Technologies-familjen. 

 

ashton-kutcher-john-roese.jpg

Så ska Dell EMC erövra AI

14 maj 2018 digit

När John Roese på Dell Technologies World höll en keynote om AI handlade mycket om siffran tre. Bolaget ser enorma förändringar inom tre segment och ska vara AI:s bränsle, hjärna och motor. Med på scenen var även Ashton Kutcher som driver Thorn, ett initiativ mot människohandel bland annat med hjälp av AI. 

plast-hav-hp-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

HP skapar hållbart Haiti

15 jan 2019 digit

I HP:s printarbete är hållbarhet A och O. Efter naturkatastrofen på Haiti har bolaget fått 600 personer i arbete och samlat in 12 miljoner plastflaskor som annars kunnat hamna i Karibiska havet. Materialet används nu till företagets bläck- och tonerkassetter.

patricia florissi.jpg

Skynda snabbt och hållbart

19 okt 2018 ledarskap

Företag och myndigheter måste vara lyhörda inför alla teknologiska nyheter om de inte ska gå under, men  utan att tumma på säkerhet och hållbarhet. Det var ett tydligt budskap under Dell Technologies Forum i Stockholm.