Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"Vi får inte vara naiva"

strandhäll2.jpg

Trots 350 nya miljoner till vården så krävs det mycket mer för att nå målen 2025. Socialminister Annika Strandhäll vill se ökat samarbete och minskad prestige från alla aktörer.

– Vi måste försöka länka ihop landstingen bättre. Det kan inte vara 21 blommor som blommar var och en för sig med system som inte riktigt synkar. Att få ihop detta är verkligen en grundläggande del av regeringens strategi, säger socialminister Annika Strandhäll till Voister.

Annika Strandhäll var en av många talare på Vitalis i Göteborg, där människor från alla möjliga olika sektorer och företag samlas för att utbyta erfarenheter och diskutera möjligheter och utmaningar Sveriges framtida sjukvård.

Läs mer: Fabians krig mot cancer

I sitt inledningstal talade hon bland annat om hur regeringen betonar hur viktigt det är med samarbete mellan kommuner, landsting och övriga aktörer för att bygga den grund som ska hjälpa Sverige att bli bäst i världen på att dra nytta av digitaliseringens möjligheter i vården till år 2025.

– Vi får inte hamna i kortsiktiga prestigeprojekt, samtidigt som vi inte får vara naiva. Det här kräver samarbete, och där är mina främsta och mest centrala verktyg som socialminister Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten, sa Annika Strandhäll under en utfrågning på Vitalis.

Läs mer: 2025 är vården i mobilen

350 miljoner till äldreomsorg

Det är ju förstås så att både kommuner och landsting i stor utsträckning är autonoma enheter, men där ska regeringen ändå kan ta sitt ansvar, enligt socialministern.

– Som ett led i det har vi i vår vårändringsbudget tillfört 350 miljoner kronor för att utveckla välfärdsteknik till äldreomsorgen, och jag är glad över denna tydliga satsning på våra äldre, säger hon.

Läs mer: VGR öppnar virtuell mottagning

Semantisk standard

En av de mest omedelbara bitarna som regeringen vill att berörda aktörer adresserar handlar om så kallad semantisk standardisering. Det innebär dels att det språk som används inom sjukvården mellan personal och gentemot patienter, dels att de tekniska verktygen som används inom sjukvården ska fungera så smidigt som möjligt tillsammans.

Läs mer: Så kan AI hjälpa sjukhusen

– Det handlar om att få till en interoperabilitet som fungerar, det vill säga att datorsystem ska kunna kommunicera med varandra och använda samma ”språk”. Alla experter som är verkligt kunniga på detta område betonar verkligen att detta måste finnas på plats, säger Annika Strandhäll.

Utöver detta är det viktigt att ha ett regelverk som alla kan tillgodogöra sig för att lättare stödja de som vill utveckla nya verktyg, menar Annika Strandhäll.

– Sjukvården är välfärdens kärna och jag tycker att vi har steppat upp vårt arbete under den här mandatperioden. Vi är glada över vårt samarbete med SKL och att vi har en tydlig vision och målsättning. Det är vårt ansvar som stat och regering att vara med och bygga denna grund som ska ta oss i rätt riktning, säger hon.

26 april 2018 Uppdaterad 4 maj 2018 Reporter Tim Leffler it i vården Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

kille-hoppar-fran-brygga.jpg

Stöd till internet-KBT

29 aug 2018 it i vården

Regeringen tilldelar Stockholms läns landsting 2,2 miljoner kronor för att utveckla och utvärdera en metod för internetförmedlad kognitiv beteendeterapi, IKBT. Målet med projektet är att öka tillgängligheten till effektiv behandling mot psykisk ohälsa.

baby tittar i kameran över kvinnas axel.jpg
video

Sveriges nya e-hälsokarta

25 jun 2018 it i vården

E-hälsomyndigheten genomför just nu en kartläggning av Sveriges status inom e-hälsa. Målet är att beslutsfattare, vården och patienter ska få en bättre överblick om vilka verktyg och möjligheter som finns på området.

oslo skyline.jpg
video

Oslo larmar om piller

22 maj 2018 it i vården

Redan 2013 införde Oslo larm för att påminna patienter i hemmet att ta sin medicin. Nu får runt 400 patienter en sådan påminnelse och projektet växer. Nästa steg är digitalisering av 7 500 trygghetslarm. 

tjej tar blodprov i fingret för att kolla blodsockret.jpg
video

Så kan AI stödja diabetesvården

15 maj 2018 it i vården

Personer med typ-2-diabetes kan svara olika på olika typer av läkemedel. Med hjälp av maskininlärning som använder data från ungefär en miljon olika patientprofiler ska det bli lättare att para ihop rätt läkemedel med rätt patient.

orolig-mamma-tar-tempen-pa-sitt-barn.jpg
video

2025 är vården i mobilen

25 apr 2018 it i vården

Möjligheterna med digitala vårdlösningar sätter ljuset på problemen i den befintliga vården. Nu är utmaningen att utveckla vården på patienternas villkor till lägre kostnad för landstingen och undvika för snabba beslut om vård som inte har utvärderats. Det menar Emma Spak, SKL och Daniel Forslund, SLL i ett samtal på Vitalis.

en kvinnlig apotekare möte en kvinnlig kund som man ser baksidan av huvudet på.jpg

Alla läkemedel på en lista

5 apr 2018 it i vården

Regeringen har beslutat att genomföra den omdiskuterade, nationella läkemedelslistan med målet att öka patientsäkerheten och undvika felaktiga förskrivningar. Uppdraget att ta fram det nya personregistret ligger på E-hälsomyndigheten men förutsätter samverkan mellan många instanser.

socialminister-annika-strandhall-i-rod-jacka.jpg

Regeringen styr upp e-hälsa

8 mar 2018 it i vården

Regeringen ska utreda regelverket för digitala vårdmöten och hur tjänsterna bidrar till principen om vård efter behov. Samtidigt utvärderar Socialstyrelsen vilka vårdinsatser som lämpar sig för e-hälsolösningar.

översiktsbild över vitalis 2017.jpg
Ett samarbete mellan Vitalis och Voister

AI stort på Vitalis

27 feb 2018 it i vården

AI-sjuksköterskor, det senaste inom smarta hem och boenden och uppkopplade vårdmiljöer. Det är ett axplock av allt som kommer att finnas på e-hälsokonferensen Vitalis i Göteborg.

kol-projektet-960640.jpg

Lagen stoppar KOL-vård

15 feb 2018 it i vården

I KOL-projektet har personer som lever med sjukdomen fått vård på distans. Nu vill Michael Peolsson, projektledare på RISE, att vårdformen ska börja användas över hela landet men då krävs en lagändring.