Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"Vi får inte vara naiva"

Trots 350 nya miljoner till vården så krävs det mycket mer för att nå målen 2025. Socialminister Annika Strandhäll vill se ökat samarbete och minskad prestige från alla aktörer.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 26 april 2018 it i vården

strandhäll2.jpg

– Vi måste försöka länka ihop landstingen bättre. Det kan inte vara 21 blommor som blommar var och en för sig med system som inte riktigt synkar. Att få ihop detta är verkligen en grundläggande del av regeringens strategi, säger socialminister Annika Strandhäll till Voister.

Annika Strandhäll var en av många talare på Vitalis i Göteborg, där människor från alla möjliga olika sektorer och företag samlas för att utbyta erfarenheter och diskutera möjligheter och utmaningar Sveriges framtida sjukvård.

Läs mer: Fabians krig mot cancer

I sitt inledningstal talade hon bland annat om hur regeringen betonar hur viktigt det är med samarbete mellan kommuner, landsting och övriga aktörer för att bygga den grund som ska hjälpa Sverige att bli bäst i världen på att dra nytta av digitaliseringens möjligheter i vården till år 2025.

– Vi får inte hamna i kortsiktiga prestigeprojekt, samtidigt som vi inte får vara naiva. Det här kräver samarbete, och där är mina främsta och mest centrala verktyg som socialminister Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten, sa Annika Strandhäll under en utfrågning på Vitalis.

Läs mer: 2025 är vården i mobilen

350 miljoner till äldreomsorg

Det är ju förstås så att både kommuner och landsting i stor utsträckning är autonoma enheter, men där ska regeringen ändå kan ta sitt ansvar, enligt socialministern.

– Som ett led i det har vi i vår vårändringsbudget tillfört 350 miljoner kronor för att utveckla välfärdsteknik till äldreomsorgen, och jag är glad över denna tydliga satsning på våra äldre, säger hon.

Läs mer: VGR öppnar virtuell mottagning

Semantisk standard

En av de mest omedelbara bitarna som regeringen vill att berörda aktörer adresserar handlar om så kallad semantisk standardisering. Det innebär dels att det språk som används inom sjukvården mellan personal och gentemot patienter, dels att de tekniska verktygen som används inom sjukvården ska fungera så smidigt som möjligt tillsammans.

Läs mer: Så kan AI hjälpa sjukhusen

– Det handlar om att få till en interoperabilitet som fungerar, det vill säga att datorsystem ska kunna kommunicera med varandra och använda samma ”språk”. Alla experter som är verkligt kunniga på detta område betonar verkligen att detta måste finnas på plats, säger Annika Strandhäll.

Utöver detta är det viktigt att ha ett regelverk som alla kan tillgodogöra sig för att lättare stödja de som vill utveckla nya verktyg, menar Annika Strandhäll.

– Sjukvården är välfärdens kärna och jag tycker att vi har steppat upp vårt arbete under den här mandatperioden. Vi är glada över vårt samarbete med SKL och att vi har en tydlig vision och målsättning. Det är vårt ansvar som stat och regering att vara med och bygga denna grund som ska ta oss i rätt riktning, säger hon.

Rekommenderad läsning

Ett samarbete mellan Vitalis och Voister

AI stort på Vitalis

27 feb 2018 it i vården

översiktsbild över vitalis 2017.jpg översiktsbild över vitalis 2017.jpg översiktsbild över vitalis 2017.jpg

AI-sjuksköterskor, det senaste inom smarta hem och boenden och uppkopplade vårdmiljöer. Det är ett axplock av allt som kommer att finnas på e-hälsokonferensen Vitalis i Göteborg.

Visiba Care välkomnar Wikströms förslag

24 apr 2017 it i vården

AdobeStock_132842141_2.jpg AdobeStock_132842141_2.jpg AdobeStock_132842141_2.jpg

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har nyligen utlovat en översyn av ersättningssystemet för digitala besök på vårdcentraler som i dag beräknas enligt samma principer som besök IRL. Johan Gustafsson, vd på Visiba Care, tar beskedet med ro.

Sveriges nya e-hälsokarta

25 jun 2018 it i vården

baby tittar i kameran över kvinnas axel.jpg baby tittar i kameran över kvinnas axel.jpg baby tittar i kameran över kvinnas axel.jpg video

E-hälsomyndigheten genomför just nu en kartläggning av Sveriges status inom e-hälsa. Målet är att beslutsfattare, vården och patienter ska få en bättre överblick om vilka verktyg och möjligheter som finns på området.

Årets e-hälsokommun

26 apr 2018 it i vården

Rättviks_kyrka_med_kyrkstallar_2.jpg Rättviks_kyrka_med_kyrkstallar_2.jpg Rättviks_kyrka_med_kyrkstallar_2.jpg

Rättvik har korats till Sveriges e-hälsokommun 2018 vid en prisutdelning på Vitalis i Göteborg.

Fabians krig mot cancer

27 apr 2018 it i vården

fabian bolin war on cancer.jpg fabian bolin war on cancer.jpg fabian bolin war on cancer.jpg video

Fabian Bolin har omsatt sina egna upplevelser som cancerpatient till en digital plattform som sprider kunskap och inspiration. Nu blir Waroncancer en tillgång också för vården och läkemedelsindustrin och deras dialog med en stor patientgrupp. 

Stöd till internet-KBT

29 aug 2018 it i vården

kille-hoppar-fran-brygga.jpg kille-hoppar-fran-brygga.jpg kille-hoppar-fran-brygga.jpg

Regeringen tilldelar Stockholms läns landsting 2,2 miljoner kronor för att utveckla och utvärdera en metod för internetförmedlad kognitiv beteendeterapi, IKBT. Målet med projektet är att öka tillgängligheten till effektiv behandling mot psykisk ohälsa.

Så kan AI stödja diabetesvården

15 maj 2018 it i vården

tjej tar blodprov i fingret för att kolla blodsockret.jpg tjej tar blodprov i fingret för att kolla blodsockret.jpg tjej tar blodprov i fingret för att kolla blodsockret.jpg video

Personer med typ-2-diabetes kan svara olika på olika typer av läkemedel. Med hjälp av maskininlärning som använder data från ungefär en miljon olika patientprofiler ska det bli lättare att para ihop rätt läkemedel med rätt patient.

Snabbare vårdcentral med AI

8 maj 2018 it i vården

några personer sitter i ett väntrum och väntar.jpg några personer sitter i ett väntrum och väntar.jpg några personer sitter i ett väntrum och väntar.jpg video

Med hjälp av AI kan läkare inom primärvården ta emot närmare 50 procent fler patienter. Det menar Ola Ekström, en av personerna bakom Läkarexpressen.

Lång väntan på robotar

4 maj 2018 it i vården

exo-skelettet HAL fäst på en kvinna som står på ett löparband.jpg exo-skelettet HAL fäst på en kvinna som står på ett löparband.jpg exo-skelettet HAL fäst på en kvinna som står på ett löparband.jpg video

Behovet av robotar inom e-hälsa är stort men trots intresse från landstingen tar det lång tid innan människor får den hjälp de behöver. Robotdalen var på plats under Vitalis och visade upp sina produkter.