"Vi får inte vara naiva"

strandhäll2.jpg

Trots 350 nya miljoner till vården så krävs det mycket mer för att nå målen 2025. Socialminister Annika Strandhäll vill se ökat samarbete och minskad prestige från alla aktörer.

– Vi måste försöka länka ihop landstingen bättre. Det kan inte vara 21 blommor som blommar var och en för sig med system som inte riktigt synkar. Att få ihop detta är verkligen en grundläggande del av regeringens strategi, säger socialminister Annika Strandhäll till Voister.

Annika Strandhäll var en av många talare på Vitalis i Göteborg, där människor från alla möjliga olika sektorer och företag samlas för att utbyta erfarenheter och diskutera möjligheter och utmaningar Sveriges framtida sjukvård.

Läs mer: Fabians krig mot cancer

I sitt inledningstal talade hon bland annat om hur regeringen betonar hur viktigt det är med samarbete mellan kommuner, landsting och övriga aktörer för att bygga den grund som ska hjälpa Sverige att bli bäst i världen på att dra nytta av digitaliseringens möjligheter i vården till år 2025.

– Vi får inte hamna i kortsiktiga prestigeprojekt, samtidigt som vi inte får vara naiva. Det här kräver samarbete, och där är mina främsta och mest centrala verktyg som socialminister Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten, sa Annika Strandhäll under en utfrågning på Vitalis.

Läs mer: 2025 är vården i mobilen

350 miljoner till äldreomsorg

Det är ju förstås så att både kommuner och landsting i stor utsträckning är autonoma enheter, men där ska regeringen ändå kan ta sitt ansvar, enligt socialministern.

– Som ett led i det har vi i vår vårändringsbudget tillfört 350 miljoner kronor för att utveckla välfärdsteknik till äldreomsorgen, och jag är glad över denna tydliga satsning på våra äldre, säger hon.

Läs mer: VGR öppnar virtuell mottagning

Semantisk standard

En av de mest omedelbara bitarna som regeringen vill att berörda aktörer adresserar handlar om så kallad semantisk standardisering. Det innebär dels att det språk som används inom sjukvården mellan personal och gentemot patienter, dels att de tekniska verktygen som används inom sjukvården ska fungera så smidigt som möjligt tillsammans.

Läs mer: Så kan AI hjälpa sjukhusen

– Det handlar om att få till en interoperabilitet som fungerar, det vill säga att datorsystem ska kunna kommunicera med varandra och använda samma ”språk”. Alla experter som är verkligt kunniga på detta område betonar verkligen att detta måste finnas på plats, säger Annika Strandhäll.

Utöver detta är det viktigt att ha ett regelverk som alla kan tillgodogöra sig för att lättare stödja de som vill utveckla nya verktyg, menar Annika Strandhäll.

– Sjukvården är välfärdens kärna och jag tycker att vi har steppat upp vårt arbete under den här mandatperioden. Vi är glada över vårt samarbete med SKL och att vi har en tydlig vision och målsättning. Det är vårt ansvar som stat och regering att vara med och bygga denna grund som ska ta oss i rätt riktning, säger hon.

26 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i vårdenFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng