Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Regeringens strategi ett år senare

skordetid-vid-gard-med-akermark.jpg (1)

Lantmäteriets och Boverkets smarta digitala lösningar var några exempel som Peter Eriksson lyfte under Näringsdepartementets seminarium i veckan.

– Vi är många som är engagerade, men detta är inte bara en fråga för it-specialister och digitaliseringsivrare. Det är tvärtom oerhört viktigt att vi får med oss all den värdefulla kunskap som finns ute i samtliga verksamheter. Datan är den nya råvaran och det är viktigt att vi förvaltar, strukturerar och förädlar den på bästa sätt, säger regeringens CDO Åsa Zetterberg.

Ny Chief digital officer

Regeringen har beslutat att Sverige ska bli bäst i världen på att ta vara på digitaliseringens möjligheter. När nu ett år har gått sedan strategin spikades, samlade bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson ihop till ett seminarium på Näringsdepartementet, tillsammans med representanter från bland annat Justitie-, Finans-, och Utbildningsdepartementet, för att gå igenom hur långt vi har kommit.

Hela seminariet modererades av regeringens nyligen tillsatta Chief digital officer Åsa Zetterberg, tidigare sektionschef på SKL. Hon var också tidigare medlem i det digitaliseringsråd som också Peter Eriksson har utsett för att snabbare möta de utmaningar vi står inför.

peter-eriksson-september-20171.jpg

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson

– Mitt uppdrag gör att jag har en relativt fri roll och kan vara lite av en katalysator som verkar för synergier mellan alla de aktörer som behövs för att föra denna digitaliseringsstrategi i hamn. Vi har en stor tillit i Sverige till vår offentliga sektor och den måste vi fortsätta att vårda, säger hon.   

Lantmäteri och Boverket

Internationellt är Sverige långt framme när det kommer till it och digitalisering, och vi rankas bland annat på plats tio i världen över länder som är bäst på exportera it. Vi har bra förutsättningar och med ett starkt innovationsklimat och många startups.

Det gör att förutsättningarna för att vi i Sverige för att utveckla vår offentliga sektor på digital väg finns där, menar Peter Eriksson. Sedan maj i förra året när regeringens digitaliseringsstrategi klubbades igenom har man tagit 140 olika initiativ.

Läs mer: Lantmäteriets lovande lösningar

Läs mer: ”Vi måste bli mer disruptiva”

– Jag har snart varit på den här posten i två år nu, och en av de viktigaste satsningarna vi gjort är att Lantmäteriet och Boverket har fått stora resurser för att ta fram standarder och grunder för att digitalisera samhällsutbyggnadsprocessen. År 2021 ska vi ha infört nya standarder så att exempelvis företag och kommuner ska kunna integrera sina verksamheter på ett smidigare sätt. Inget är lika verkningsfullt som när alla har samma standard.

Läs mer: Robotar avlastar lantmäteriet

Läs mer: Åsa Zetterberg får regeringsuppdrag

Bredbandsutbyggnad viktigt

De fortsatt största utmaningarna handlar om att se till att det dels finns infrastruktur och dels kunskap för att utnyttja teknikens möjligheter. Bara två av tio medborgare tycker nämligen att kommuner och landsting lever upp till de digitala förväntningar de har.

asa-z-foto-960640.jpg

Regeringens Chief digital officer Åsa Zetterberg.

Läs mer: ”Mellanmjölk från regeringen”

Inte minst handlar det om att människor som kan ha långt till större städer och ge dem den livskvalitet det innebär; att inte behöva åka bil en hel dag för att bara träffa en sjuksköterska en kort stund, menar Peter Eriksson.

Läs mer: ”Offentlig sektor har hamnat efter”

– För bara något år sedan var målet att 90 procent av Sveriges befolkning skulle ha tillgång till bredband, och det kan ju låta bra. Men vänder man på det och säger att en miljon ska vara utan uppkoppling låter det inte lika rättvist. Där har vi mycket att göra och jag är stolt över det arbetet vi gör med bredbandsutbyggning; det handlar om att alla ska ha samma chans att delta i det demokratiska samtalet, säger han på seminariet i Regeringskansliet.

Två uppdrag till OECD

För att sätta Sveriges utveckling i relation till andra länder har Peter Eriksson begärt två rapporter från OECD. En av rapporterna handlar om hur Sverige generellt förhåller sig till resten av alla världens länders digitaliseringsresor. Den andra handlar specifikt om vad vi inom offentlig sektor behöver göra.

– OECD gör rapporter över hela världen. Det ska bli intressant att se vad de kommer fram till om vad som är de mest brännande frågorna för just oss och få en ännu klarare bild över vad vi gör bra och vad vi kan göra bättre, säger han.

28 mars 2018 Reporter Tim Leffler digit Foto Mostphotos, SKL, Kristian Pohl/Regeringskansliet

Rekommenderad läsning

Anders Ygeman

Oklart molnbesked

19 jan 2021 digit

It-driftsutredningen vill se en ändring i Offentlighets- och sekretesslagen för att underlätta outsourcing och användande av molntjänster. Men ansvaret ska fortsatt ligga på myndigheterna själva. Det står klart efter att ett delbetänkande nu lämnats in till digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.

Ai Pris Seger

Årets AI-svensk utsedd

12 nov 2020 digit

Årets AI-svensk är Markus Lingman, överläkare och utvecklingsstrateg i Region Halland. Pristagaren belönas för sitt arbete med att tillgängliggöra kunskap om AI-användning i sjukvården.

Husnyckel Mot Gul Bakgrund
voister trend 2020

Lantmäteriets satsningar

12 okt 2020 digit

Lantmäteriet har fått regeringens uppdrag att ta fram exempel på lyckade AI-satsningar för att skapa ett förtroende för tekniken. Samtidigt framkommer det i undersökningen Voister Trend att myndigheten är en av få som på allvar försöker använda blockkedjeteknik. Ladda ned Voister Trend och ta del av hela undersökningen. 

Sverige Flaggor Lite

Sajt med API:er

21 sep 2020 digit

Dataportal.se ska förbättra Sveriges förmåga att ta tillvara data som strategisk resurs. Via den nya sajten går det att söka, hitta och utforska data och inom kort även att söka API:er.

Sverige Resväska

Bäst på resfria möten

17 jun 2020 digit

Om vi ökar våra resfria möten med 30 procent kan det innebära besparingar på 40 miljarder. Det visar en ny rapport från Cisco. Anders Ygeman deltog i diskussionen då rapporten presenterades och anser att vi fortfarande tänker analogt när det gäller möten och önskar att fler inför krav på att effektivisera.

sveriges-flagga-ygeman.jpg

Ygemans coronafokus

6 maj 2020 digit

Utbyggnaden av Sveriges digitala infrastruktur gör att vi klarar oss förvånansvärt väl under coronakrisen. Det menar Anders Ygeman, vars prio framöver är 5G-nät, höghastighetsinternet och en smartare välfärd med AI. Samtidigt passar han på att uppmana alla att videochatta med far- och morföräldrar och ta vara på all insparad tid. 

svenska flaggan på flaggstång.jpg

Sämst i Europa

22 apr 2020 digit

Tillgången till öppna data skapar jobb och räddar liv. Trots möjligheterna ligger Sverige på jumboplats inom OECD. Nu samarbetar DIGG, SKR, och Internetstiftelsen för att göra öppna data till en del av vardagen i kommuner och regioner.

kvinna står bredvid äldre dam i rullstol utomhus i körsbärsträdallé med ryggarna mot kameran.jpg

Miljoner till kommuner

24 feb 2020 digit

För att stärka användningen av tekniska hjälpmedel inom äldreomsorgen ska tio modellkommuner under tre år fokusera på lösningar som kan spridas vidare. Under våren kommer de tio kommunerna att utses.