Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Regeringens strategi ett år senare

Lantmäteriets och Boverkets smarta digitala lösningar var några exempel som Peter Eriksson lyfte under Näringsdepartementets seminarium i veckan.

Text Tim Leffler Foto Mostphotos, SKL, Kristian Pohl/Regeringskansliet 28 mars 2018 digit

skordetid-vid-gard-med-akermark.jpg (1)

– Vi är många som är engagerade, men detta är inte bara en fråga för it-specialister och digitaliseringsivrare. Det är tvärtom oerhört viktigt att vi får med oss all den värdefulla kunskap som finns ute i samtliga verksamheter. Datan är den nya råvaran och det är viktigt att vi förvaltar, strukturerar och förädlar den på bästa sätt, säger regeringens CDO Åsa Zetterberg.

Ny Chief digital officer

Regeringen har beslutat att Sverige ska bli bäst i världen på att ta vara på digitaliseringens möjligheter. När nu ett år har gått sedan strategin spikades, samlade bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson ihop till ett seminarium på Näringsdepartementet, tillsammans med representanter från bland annat Justitie-, Finans-, och Utbildningsdepartementet, för att gå igenom hur långt vi har kommit.

Hela seminariet modererades av regeringens nyligen tillsatta Chief digital officer Åsa Zetterberg, tidigare sektionschef på SKL. Hon var också tidigare medlem i det digitaliseringsråd som också Peter Eriksson har utsett för att snabbare möta de utmaningar vi står inför.

peter-eriksson-september-20171.jpg

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson

– Mitt uppdrag gör att jag har en relativt fri roll och kan vara lite av en katalysator som verkar för synergier mellan alla de aktörer som behövs för att föra denna digitaliseringsstrategi i hamn. Vi har en stor tillit i Sverige till vår offentliga sektor och den måste vi fortsätta att vårda, säger hon.   

Lantmäteri och Boverket

Internationellt är Sverige långt framme när det kommer till it och digitalisering, och vi rankas bland annat på plats tio i världen över länder som är bäst på exportera it. Vi har bra förutsättningar och med ett starkt innovationsklimat och många startups.

Det gör att förutsättningarna för att vi i Sverige för att utveckla vår offentliga sektor på digital väg finns där, menar Peter Eriksson. Sedan maj i förra året när regeringens digitaliseringsstrategi klubbades igenom har man tagit 140 olika initiativ.

Läs mer: Lantmäteriets lovande lösningar

Läs mer: ”Vi måste bli mer disruptiva”

– Jag har snart varit på den här posten i två år nu, och en av de viktigaste satsningarna vi gjort är att Lantmäteriet och Boverket har fått stora resurser för att ta fram standarder och grunder för att digitalisera samhällsutbyggnadsprocessen. År 2021 ska vi ha infört nya standarder så att exempelvis företag och kommuner ska kunna integrera sina verksamheter på ett smidigare sätt. Inget är lika verkningsfullt som när alla har samma standard.

Läs mer: Robotar avlastar lantmäteriet

Läs mer: Åsa Zetterberg får regeringsuppdrag

Bredbandsutbyggnad viktigt

De fortsatt största utmaningarna handlar om att se till att det dels finns infrastruktur och dels kunskap för att utnyttja teknikens möjligheter. Bara två av tio medborgare tycker nämligen att kommuner och landsting lever upp till de digitala förväntningar de har.

asa-z-foto-960640.jpg

Regeringens Chief digital officer Åsa Zetterberg.

Läs mer: ”Mellanmjölk från regeringen”

Inte minst handlar det om att människor som kan ha långt till större städer och ge dem den livskvalitet det innebär; att inte behöva åka bil en hel dag för att bara träffa en sjuksköterska en kort stund, menar Peter Eriksson.

Läs mer: ”Offentlig sektor har hamnat efter”

– För bara något år sedan var målet att 90 procent av Sveriges befolkning skulle ha tillgång till bredband, och det kan ju låta bra. Men vänder man på det och säger att en miljon ska vara utan uppkoppling låter det inte lika rättvist. Där har vi mycket att göra och jag är stolt över det arbetet vi gör med bredbandsutbyggning; det handlar om att alla ska ha samma chans att delta i det demokratiska samtalet, säger han på seminariet i Regeringskansliet.

Två uppdrag till OECD

För att sätta Sveriges utveckling i relation till andra länder har Peter Eriksson begärt två rapporter från OECD. En av rapporterna handlar om hur Sverige generellt förhåller sig till resten av alla världens länders digitaliseringsresor. Den andra handlar specifikt om vad vi inom offentlig sektor behöver göra.

– OECD gör rapporter över hela världen. Det ska bli intressant att se vad de kommer fram till om vad som är de mest brännande frågorna för just oss och få en ännu klarare bild över vad vi gör bra och vad vi kan göra bättre, säger han.

Rekommenderad läsning

Inför Digitala strategier

"Offentlig sektor har hamnat efter"

8 sep 2017 ledarskap

ÅSA-Z-foto-skarpt.jpg ÅSA-Z-foto-skarpt.jpg ÅSA-Z-foto-skarpt.jpg

Regeringens Digitaliseringsråd och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) arbetar med att få till ett Sverige i digital framkant. Åsa Zetterberg är centralt involverad i båda sammanhangen och hon har tankar om vad som krävs för en lyckad digitalisering, både på nationell och kommunal nivå.  

"Vi måste bli mer disruptiva"

2 nov 2017 ledarskap

minc 960640.jpg minc 960640.jpg minc 960640.jpg

Sverige är bra på digitalisering inom offentlig förvaltning men det saknas driv att ta en tätposition och att välja vertikaler. Jeanette Andersson, Minc och medlem i Digitaliseringsrådet hoppas på kompetens inom alla områden. 

"Mellanmjölk från regeringen"

26 okt 2017 it i skolan

skolbarnWEBB.jpg skolbarnWEBB.jpg skolbarnWEBB.jpg video

I Skellefteå kommun hade man väntat sig något skarpare innehåll när beslutet om digitaliseringsstrategin från regeringen offentliggjordes i förra veckan. Men med programmeringsämnets intåg i kursplanerna vet man ändå var man skall lägga sitt krut.

"Lärare måste utmana sig själva"

15 sep 2017 it i skolan

AdobeStock_120489269_2.jpg AdobeStock_120489269_2.jpg AdobeStock_120489269_2.jpg

Sverige måste bli bättre på att kompetensväxla, men också att utnyttja att vi är bland de bästa länderna när det gäller tillgång till datorer. Det menar dataforskaren Jan Gulliksen, som är en av medlemmarna i Digitaliseringsrådet.

10 Mbit till alla

1 mar 2018 digit

bara taket syns på en röd stuga i ett stort gult rappsfält.jpg bara taket syns på en röd stuga i ett stort gult rappsfält.jpg bara taket syns på en röd stuga i ett stort gult rappsfält.jpg

Den 1 mars börjar den statliga internetgarantin att gälla. Den innebär att man nu kan ansöka om att få ekonomiskt stöd för en internetuppkoppling på 10 Mbit/s.

Lövin: Regeringen ska stödja miljöinnovatörer

2 maj 2017 ledarskap

isabella lövin.jpg isabella lövin.jpg isabella lövin.jpg

Energimyndigheten har startat upp en ny cleantech-hubb i Kalifornien för att bland annat förbereda svenska företag för den globala marknaden. Vice statsminister Isabella Lövin var på plats för att inviga hubben som är den första av tre, näst ut är London och Shanghai.

Nya regler om självkörande bilar

9 mar 2018 digit

bilar-köer-autonoma-fordon-960640.jpg bilar-köer-autonoma-fordon-960640.jpg bilar-köer-autonoma-fordon-960640.jpg

Ett krav på lagring av data för fordon med både manuell och automatiserad körning. Det är ett av flera förslag som regeringens utredare av självkörande fordon vill ska bli verklighet.

Hinder för det digitala Sverige

29 sep 2017 ledarskap

Charlotte BrogrenWEBB.jpg Charlotte BrogrenWEBB.jpg Charlotte BrogrenWEBB.jpg

En av Sveriges största utmaningar inom digitalisering är att få det offentliga Sverige att kunna samarbeta. Det menar Charlotte Brogren, avgående generaldirektör på Vinnova.