Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Roten till all programmering

Programmering närmar sig det obligatoriska skolschemat i gymnasiet. Men programmeringstänket kan redan nu anammas i alla ämnen och för yngre elever – genom datalogiskt tänkande.

– För oss är datalogiskt tänkande flera pusselbitar som handlar om att lösa problem och att bryta ner dessa problem i delar. Det handlar också om algoritmer; ett sätt att lösa ett problem, inte bara i matematik, utan det kan vara problem som hur man knyter sina skor, säger Eva Hygge, förstelärare ikt på Gustav Vasa skola i Stockholm.

Det är alltså inte bara en förberedelse till programmering det handlar om?

– Programmering är ju en del i datalogiskt tänkande, men det handlar ju egentligen om problem som man delar upp i mindre delar. När man väl har delat upp problemet kanske man ska lösa det med hjälp av instruktioner och då måste de ju vara exakta och fullständiga och framförallt komma i rätt ordning. Sen kan du testa den, letar mönster. Det kan handla om att sätta ihop en Ikea-möbel, säger Urban Segrén, förstelärare svenska på Gustav Vasa skola.

– Slutligen kan man säga att datalogiskt tänkande också handlar om att abstrahera och att avgöra vad som är viktigt, säger Eva Hygge.

Läs mer: Maxad motivation med Matte United

Vad säger era lärarkollegor i Sverige om datalogiskt tänkande?

– De upptäcker ofta att de redan arbetar efter den här datalogiskt-tänkande-principen utan att tänka på det på det viset vi beskriver. Det som kanske skrämmer en del är just ordet ’programmering’, som ju bara är en bit av det datalogiska tänkandet. Det finns många andra delar man kan jobba med som inte är programmering. Det kan vi börja med som lärare; man behöver inte gå direkt på programmering, säger Eva Hygge.

Läs mer: Lapparna som slår apparna

Och hur mottas det av eleverna?

– De börjar göra egna kopplingar kring vad det handlar om eftersom vi undervisar i datalogiskt tänkande både i till exempel matematik och svenska. De ser själva mönstren och delarna som faller på plats, säger Eva Hygge.

– Det gör också att deras förmåga att ta till sig komplexa problem och de är villiga att lägga ner tid eftersom de känner att de får ett gemensamt språk som täcker flera ämnen, säger Urban Segrén.

Läs mer: När eleverna är smartare än läraren

Har ni tips till någon som vill anamma det här sättet att tänka?

– Man kan börja med att läsa på och då tror jag att man kommer inse att man redan gör det. Då kan man själv börja dra paralleller till hur det är kopplat till programmering, säger Eva Hygge.

21 februari 2018 Uppdaterad 2 mars 2018 Reporter Tim Leffler it i skolan Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Förälder gör skolplattform

8 feb 2021 digit

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

lidingo.jpg
video

Attacken mot Lidingö

30 jul 2019 säkerhet

När Windows 10 drabbades av en aggressiv cyberattack gick Lidingö stad snabbt in i akutläge. Tillsammans lyckades kommunens krisledningsgrupp och it-avdelning lösa problemen och ta fram rutiner som förebygger liknande angrepp i framtiden.

skola-pennor-apple.jpg

Rise driver skolans IoT

16 maj 2019 it i skolan

IoT hubb skola är ett samarbete mellan Rise, nio skolhuvudmän, två teknikpartners och Stockholms universitet. Projektet ska öka förståelsen för hur IoT kan användas för att samla data som på olika sätt utvecklar skolan som en god lärmiljö.

två pojkar sitter och äter och leker lite med sina grönsaker.jpg
video

Så pluggar Partille programmering

25 maj 2018 it i skolan

I höst ska programmering bli en del av matematik- och teknikämnet i grundskolan. I Partille förbereder man sig genom att låta utvecklingsledaren Jakob Möllstam fungera som en ambulerande lärare i programmering i kommunens skolor för att hjälpa lärare och elever att komma igång.

flicka läser ur bok för robot byggd av kartonger.jpg
video

Robot City rustar lågstadiet

14 maj 2018 it i skolan

Programmering ska bli en del i matematik och teknik i grundskolan. Genom Robot City vill matematiklärarna Ingela Sandberg och Monika Helgesson sätta övningar och datalogiskt tänkande i en berättelse där eleverna ska rädda robotar från ett elakt monster som låst in dem i en grotta. 

grupparbete-med-robot-i-skolan.jpg

Alla rätt med Maker

20 apr 2018 it i skolan

På Töjnaskolan är makerkulturen en självklar del av undervisningen som med fokus på kreativitet stärker elevernas självförtroende och ökar intresset för teoretiska ämnen.

Stenkulaskolan i malmö.jpg
video

Sveriges bästa skola

13 apr 2018 it i skolan

Stenkulaskolan strax utanför Rosengård i Malmö vill vara Sveriges bästa grundskola när år 2019 är slut. För det krävs kunniga lärare som har en förståelse för när och varför digitalisering är bra.

tjej från mellanöstern sitter med huvudet nära sin skolbänk och skriver.jpg

Bloggen som får elever att briljera

6 mar 2018 it i skolan

Med lärplattan i högsta hugg får gymnasieelever på Forshagaakademin norr om Karlstad publicera sina framsteg och skoluppgifter på en blogg. Inte minst för nyanlända är sprint-bloggen viktig.

tjej och kille ligger och sover på sina bänkar i skolan.jpg
video

Rektorns riktiga roll

1 mar 2018 it i skolan

Lärare och rektorer är piskade till att ta digitala verktyg på allvar i undervisningen inför läroplansförändringen den första juli i år. En förutsättning är att rektorer och skolområdeschefer förstår sitt ansvar.