Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Roten till all programmering

Programmering närmar sig det obligatoriska skolschemat i gymnasiet. Men programmeringstänket kan redan nu anammas i alla ämnen och för yngre elever – genom datalogiskt tänkande.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 21 februari 2018 it i skolan

– För oss är datalogiskt tänkande flera pusselbitar som handlar om att lösa problem och att bryta ner dessa problem i delar. Det handlar också om algoritmer; ett sätt att lösa ett problem, inte bara i matematik, utan det kan vara problem som hur man knyter sina skor, säger Eva Hygge, förstelärare ikt på Gustav Vasa skola i Stockholm.

Det är alltså inte bara en förberedelse till programmering det handlar om?

– Programmering är ju en del i datalogiskt tänkande, men det handlar ju egentligen om problem som man delar upp i mindre delar. När man väl har delat upp problemet kanske man ska lösa det med hjälp av instruktioner och då måste de ju vara exakta och fullständiga och framförallt komma i rätt ordning. Sen kan du testa den, letar mönster. Det kan handla om att sätta ihop en Ikea-möbel, säger Urban Segrén, förstelärare svenska på Gustav Vasa skola.

– Slutligen kan man säga att datalogiskt tänkande också handlar om att abstrahera och att avgöra vad som är viktigt, säger Eva Hygge.

Läs mer: Maxad motivation med Matte United

Vad säger era lärarkollegor i Sverige om datalogiskt tänkande?

– De upptäcker ofta att de redan arbetar efter den här datalogiskt-tänkande-principen utan att tänka på det på det viset vi beskriver. Det som kanske skrämmer en del är just ordet ’programmering’, som ju bara är en bit av det datalogiska tänkandet. Det finns många andra delar man kan jobba med som inte är programmering. Det kan vi börja med som lärare; man behöver inte gå direkt på programmering, säger Eva Hygge.

Läs mer: Lapparna som slår apparna

Och hur mottas det av eleverna?

– De börjar göra egna kopplingar kring vad det handlar om eftersom vi undervisar i datalogiskt tänkande både i till exempel matematik och svenska. De ser själva mönstren och delarna som faller på plats, säger Eva Hygge.

– Det gör också att deras förmåga att ta till sig komplexa problem och de är villiga att lägga ner tid eftersom de känner att de får ett gemensamt språk som täcker flera ämnen, säger Urban Segrén.

Läs mer: När eleverna är smartare än läraren

Har ni tips till någon som vill anamma det här sättet att tänka?

– Man kan börja med att läsa på och då tror jag att man kommer inse att man redan gör det. Då kan man själv börja dra paralleller till hur det är kopplat till programmering, säger Eva Hygge.

Rekommenderad läsning

en flicka vid sin skolbänk tittar upp och ser fundersam ut.jpg
video

Lapparna som slår apparna

26 feb 2018 it i skolan

Ett-till-ett är inte lösningen på alla problem. Det menar läraren Peter Blomqvist, som genom en sorts analoga mentometerknappar fick igång diskussionerna och engagemanget mellan eleverna på mattelektionerna. 

tjej och kille ligger och sover på sina bänkar i skolan.jpg
video

Rektorns riktiga roll

1 mar 2018 it i skolan

Lärare och rektorer är piskade till att ta digitala verktyg på allvar i undervisningen inför läroplansförändringen den första juli i år. En förutsättning är att rektorer och skolområdeschefer förstår sitt ansvar. 

flicka läser ur bok för robot byggd av kartonger.jpg
video

Robot City rustar lågstadiet

14 maj 2018 it i skolan

Programmering ska bli en del i matematik och teknik i grundskolan. Genom Robot City vill matematiklärarna Ingela Sandberg och Monika Helgesson sätta övningar och datalogiskt tänkande i en berättelse där eleverna ska rädda robotar från ett elakt monster som låst in dem i en grotta. 

foto-david-baker-skola.jpg
video

Smarta, digitala läromedel

21 feb 2018 it i skolan

För att få mer tid i klassrummet började Daniel Barker filma sina genomgångar i matematik. Nästa steg är att utveckla digitala läromedel där även läraren får stöd.

ung tjej står fokuserat och skriver mattetal på svarta tavlan.jpg
video

Maxad motivation med Matte United

22 feb 2018 it i skolan

När elever får skapa matematiska problem till varandra ökar motivationen. Bloggen Matte United utmanar elever i Luleå, Norrtälje, och Sundsvall.

tjej som rider dressyrhäst i dressyrhage en fin dag med folk i bakgrunden.jpg
video

När OS kom till Lucksta

20 feb 2018 it i skolan

Från början var OS-temat tänkt för två ämnen men i takt med att eleverna rycktes med blev allt fler lärare engagerade. Nästa steg i gamification är hur OS-byn ska leva vidare efter spelen 2028.

Lastbil Kör Fort På Motorväg2

Af:s snabba datorbyte

6 okt 2020 digit

Med 11 500 medarbetare krävs en effektiv process för byte av datorer. Arbetsförmedlingen har valt en swap-tjänst som innebär att en trasig pc ersätts på 16 timmar. Den nya datorn har tvåfaktorautentisering och är dedicerad till medarbetaren.

två små barn sitter och tittar i en ipad.jpg
video

Flera språk på förskolan

23 feb 2018 it i skolan

Två av tre förskolebarn får inte tillräckliga möjligheter att utveckla sitt modersmål. Förskolläraren Mahroo Khousravi jobbar enligt en metod som ger barnen kunskap om både sitt och de andra barnens språk.

skola-pennor-apple.jpg

Rise driver skolans IoT

16 maj 2019 it i skolan

IoT hubb skola är ett samarbete mellan Rise, nio skolhuvudmän, två teknikpartners och Stockholms universitet. Projektet ska öka förståelsen för hur IoT kan användas för att samla data som på olika sätt utvecklar skolan som en god lärmiljö.