Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Hon ska göra Stockholm till världens smartaste stad

Annn_960x640.jpg

För Ann Hellenius och hennes medarbetare är målet med Stockholms stads digitaliseringsprocess klart: högsta möjliga livskvalitet åt alla medborgare och bästa företagsklimatet.

– Vi ska vara världens smartaste stad enligt vår definition och det är att ha ett holistiskt perspektiv på digitaliseringen. Många städer satsar på enskilda områden, men vi försöker ha en helhetsbild vilket jag tror är ganska unikt för Stockholm, säger Ann Hellenius, CIO på Stockholms stad.  

Här jobbar man med digitalisering utifrån att Stockholm ska vara en hållbar stad inom fyra dimensioner: ekologiskt, finansiellt, socialt och demokratiskt. Inom varje område tittar man på vilka initiativ som finns och som går mot de övergripande målen att ge stockholmarna mer livskvalitet.

Några av Stockholms stads satsningar

Valla torg:

Smart belysningsstyrning som tänds när någon går, cyklar eller kör på gatorna.

Bandhagshemmet:

Ett boende för människor med dubbelproblematik i form av funktionsnedsättning plus beroendeproblematik. Där har man jobbat med att öka mängden digitala möten och ta fram tekniska hjälpmedel som hjälper de boende i vardagen.

– De största utmaningarna har vi inom det socialt hållbara området där bland annat skola och omsorg ingår eftersom det är svårare att mäta resultatet. De andra kan man lättare räkna hem. Samtidigt har vi hittat metoder även för att mäta resultatet där. Till exempel gjorde vi en satsning på att öka den digitala mognaden hos lärarna i gymnasieskolan som vi kunde mäta och följa upp, och där vi kunde se att vi ökade mognaden med 30 procent på bara ett år.

Digitala strategier

Digitala strategier äger rum den 23 november på Stockholm Waterfront Congress Center. Anmäl dig här eller längst ner på sidan.

För att lyckas med digitaliseringen krävs att man inser att alla är en del av den, menar Ann Hellenius. Det handlar också om att skapa en kultur där det är okej att våga misslyckas för annars är det omöjligt att driva innovation.

– Ingen vet riktigt vad som kommer att fungera och därför gäller det att vara ödmjuk. Om de fungerar kan vi skala upp. Det har vi till exempel gjort med våra smarta papperskorgar som drivs av solenergi för att packa ihop skräpet. Där började vi i liten skala; idag har vi 122 smarta papperskorgar och de blir fler. Klagomålen på renhållning har minskat också samtidigt som vi gör direkta kostnadsbesparingar. Det är ett exempel på de bästa digitaliseringslösningarna tycker jag, de som inte märks men ändå får effekt.

Kollegialt lärande är ett sätt att avdramatisera digitaliseringen för medarbetarna.

Ann Hellenius , CIO, Stockholms stad

Hon lyfter också fram vikten av att avdramatisera digitaliseringen och flytta fokus från teknik till möjligheter.

– Om vi tar skolexemplet använde vi oss av kollegialt lärande för att bygga vidare på yrkesidentiteten. Lärarna satt i sina arbetslag och lärde av varandra på ett lustfyllt sätt. Det resulterade i en åtgärdsplan för varje individ, säger Ann Hellenius.

Digitaliseringen ställer inte bara krav på medarbetarna utan även på chefer och ledare, inte minst en ökad kunskap kring verksamhetsutveckling och hur behoven i samhället förändras.

– Jag är ingen tekniker utan jag hämtar energi i de stora värden digitaliseringen skapar för människor Det är en stor förmån att få vara med om det.

Som exempel tar hon Kulturhuset där man med 3D-glasögon kan se stadsutvecklingen, en viktig aspekt för demokratiseringen av samhället.

– Ett av våra lyckade initiativ är en app för direktdialog där man kan fotografera exempelvis graffiti och skicka in till oss så lovar vi att åtgärda det inom ett dygn. Stockholmare är väldigt responsiva och deltar ofta när vi bjuder in till något. Vi vill skapa digitalisering tillsammans med dem, inte bara åt dem, säger Ann Hellenius.

Etikråd skyddar medborgarna

Integritet och säkerhet har blivit allt viktigare när samhället kopplar upp sig och därför har Stockholms stad ett integritetsråd som bereder ärendena innan de testkörs.

– Många städer har den här principen och det är en del av vår strategi. Vi måste tänka klokt i förväg. Som en stor kommun med finansiella muskler har vi ett ansvar att dela med oss av vår kunskap. Alla behöver inte uppfinna hjulet utan vi kan lära av varandra.

Sin egen inspiration hämtar hon bland annat från städer som New York som satsat mycket på medborgardialog, Finland där man har många projekt inom öppen data, Wien som har en holistisk syn på digitaliseringen och Singapore där man har en innovativ plattform.

– Det svåra med digitalisering är att hitta nya, innovativa lösningar. Där har jag ett fantastiskt team omkring mig som hjälper mig.

Stockholms stad och Ann Hellenius har de senaste åren fått flera utmärkelser för sitt jobb med digitalisering men fortfarande är det långt kvar.

– Intressanta tekniker som jag ser det är till exempel big data ihop med smarta algoritmer. Trafikflöden är väl det första man tänker på men jag tror att det kommer att användas i allt. Även virtuell verklighet och förstärkt verklighet ger möjlighet till demokratisering. Tänk om du kunde titta dig omkring och se vad dina skattepengar används till eller pensionärer som kan ta del av kulturutbudet från sängen.

22 september 2016 Uppdaterad 15 december 2016 Reporter Miguel Guerrero ledarskap Foto Stockholms stad

Digitala strategier

På konferensen Digitala strategier möts it-beslutsfattare och verksamheter över alla branscher för att byta erfarenheter

Utöver Ann Hellenius kommer bland annat Anders Jensen, vd för MTG Sverige, Mikael Damberg, Sara Mazur, forskningschef Ericsson och Joakim Jardenberg, it-strateg i Helsingborg, att tala på konferensen. 

Datum: 23 november

Tid: 09.00-23.00

Plats: Stockholm Waterfront Congress Center

Anmäl dig här. 

Rekommenderad läsning

glad-arbetsgrupp-i-mote.jpg

CIO försummad framgångsfaktor

24 aug 2018 ledarskap

Den digitala strategin blir allt viktigare i ett företags övergripande strategiarbete. Trots detta uppger nästan varannan CIO att de varken är involverade i att utforma eller genomföra den digitala strategin i sin organisation. Samtidigt saknar tre av fyra organisationer en digital strategi, visar en ny undersökning.

lantmäteriet-boverket-960640.jpg

Regeringens nya uppdrag

19 jul 2018 ledarskap

Regeringen har gett Boverket och Lantmäteriet i uppdrag att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen genom digitalisering. 

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg. 

en midsommar stång och en flaggstång med en svensk flagga med bilden tagen från marken.jpg

Sverige i topp

22 maj 2018 digit

En ny rapport visar att Sverige tar fler poäng inom digitalisering och avancerar från tredje till andra plats när EU-kommissionen rankar de främsta länderna.

helsingborg-stad-960640.jpg

Så blir Helsingborg bäst på AI

27 mar 2018 ledarskap

Helsingborgs stad har som mål att bli bäst inom offentlig sektor på AI. De tror att det kan skapa ökad service för invånarna och en förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna. Ett första steg i satsningen var att anordna en AI-dag. 

skogsarbeteare.jpg
video

Digitalisering i rätt tid för Stora Enso

15 dec 2017 digit

Stora Enso tror inte på innovation i isolation. Tillsammans med sina medarbetare och startups i Sverige och Finland utvecklar koncernen såväl smarta förpackningar som AI för administration och underhåll.

stockholm.jpg
video

Stokab gör Stockholm smartare

29 nov 2017 ledarskap

Självkörande bussar är en av de insatser som Stockholm kommun gör för att nå målet att vara världens smartaste stad 2040. För att lyckas arbetar Stokab, Stockholms it-infrastrukturbolag, innovativt och hårt.

petraSWEBB.png
video

Sverige startup-favorit för Husqvarna

28 nov 2017 digit

Kläder som pratar och strupmikrofoner är nya smarta lösningar från Husqvarna. Kundgruppen arborister är både köpstark och utmanande, vilket är en bra grund för innovation.

barne3WEBB.png
video

Allt börjar i ledningsgruppen

24 nov 2017 ledarskap

Synlighet och tillgänglighet är viktiga ledaregenskaper i en snabbrörlig och digitaliserad värld. Det menar Hélène Barnekow som driver Telia mot en innovativ struktrur.