Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hon ska göra Stockholm till världens smartaste stad

För Ann Hellenius och hennes medarbetare är målet med Stockholms stads digitaliseringsprocess klart: högsta möjliga livskvalitet åt alla medborgare och bästa företagsklimatet.

Text Miguel Guerrero Foto Stockholms stad 22 september 2016 ledarskap

Annn_960x640.jpg

– Vi ska vara världens smartaste stad enligt vår definition och det är att ha ett holistiskt perspektiv på digitaliseringen. Många städer satsar på enskilda områden, men vi försöker ha en helhetsbild vilket jag tror är ganska unikt för Stockholm, säger Ann Hellenius, CIO på Stockholms stad.  

Här jobbar man med digitalisering utifrån att Stockholm ska vara en hållbar stad inom fyra dimensioner: ekologiskt, finansiellt, socialt och demokratiskt. Inom varje område tittar man på vilka initiativ som finns och som går mot de övergripande målen att ge stockholmarna mer livskvalitet.

Några av Stockholms stads satsningar

Valla torg:

Smart belysningsstyrning som tänds när någon går, cyklar eller kör på gatorna.

Bandhagshemmet:

Ett boende för människor med dubbelproblematik i form av funktionsnedsättning plus beroendeproblematik. Där har man jobbat med att öka mängden digitala möten och ta fram tekniska hjälpmedel som hjälper de boende i vardagen.

– De största utmaningarna har vi inom det socialt hållbara området där bland annat skola och omsorg ingår eftersom det är svårare att mäta resultatet. De andra kan man lättare räkna hem. Samtidigt har vi hittat metoder även för att mäta resultatet där. Till exempel gjorde vi en satsning på att öka den digitala mognaden hos lärarna i gymnasieskolan som vi kunde mäta och följa upp, och där vi kunde se att vi ökade mognaden med 30 procent på bara ett år.

Digitala strategier

Digitala strategier äger rum den 23 november på Stockholm Waterfront Congress Center. Anmäl dig här eller längst ner på sidan.

För att lyckas med digitaliseringen krävs att man inser att alla är en del av den, menar Ann Hellenius. Det handlar också om att skapa en kultur där det är okej att våga misslyckas för annars är det omöjligt att driva innovation.

– Ingen vet riktigt vad som kommer att fungera och därför gäller det att vara ödmjuk. Om de fungerar kan vi skala upp. Det har vi till exempel gjort med våra smarta papperskorgar som drivs av solenergi för att packa ihop skräpet. Där började vi i liten skala; idag har vi 122 smarta papperskorgar och de blir fler. Klagomålen på renhållning har minskat också samtidigt som vi gör direkta kostnadsbesparingar. Det är ett exempel på de bästa digitaliseringslösningarna tycker jag, de som inte märks men ändå får effekt.

Kollegialt lärande är ett sätt att avdramatisera digitaliseringen för medarbetarna.

Ann Hellenius , CIO, Stockholms stad

Hon lyfter också fram vikten av att avdramatisera digitaliseringen och flytta fokus från teknik till möjligheter.

– Om vi tar skolexemplet använde vi oss av kollegialt lärande för att bygga vidare på yrkesidentiteten. Lärarna satt i sina arbetslag och lärde av varandra på ett lustfyllt sätt. Det resulterade i en åtgärdsplan för varje individ, säger Ann Hellenius.

Digitaliseringen ställer inte bara krav på medarbetarna utan även på chefer och ledare, inte minst en ökad kunskap kring verksamhetsutveckling och hur behoven i samhället förändras.

– Jag är ingen tekniker utan jag hämtar energi i de stora värden digitaliseringen skapar för människor Det är en stor förmån att få vara med om det.

Som exempel tar hon Kulturhuset där man med 3D-glasögon kan se stadsutvecklingen, en viktig aspekt för demokratiseringen av samhället.

– Ett av våra lyckade initiativ är en app för direktdialog där man kan fotografera exempelvis graffiti och skicka in till oss så lovar vi att åtgärda det inom ett dygn. Stockholmare är väldigt responsiva och deltar ofta när vi bjuder in till något. Vi vill skapa digitalisering tillsammans med dem, inte bara åt dem, säger Ann Hellenius.

Etikråd skyddar medborgarna

Integritet och säkerhet har blivit allt viktigare när samhället kopplar upp sig och därför har Stockholms stad ett integritetsråd som bereder ärendena innan de testkörs.

– Många städer har den här principen och det är en del av vår strategi. Vi måste tänka klokt i förväg. Som en stor kommun med finansiella muskler har vi ett ansvar att dela med oss av vår kunskap. Alla behöver inte uppfinna hjulet utan vi kan lära av varandra.

Sin egen inspiration hämtar hon bland annat från städer som New York som satsat mycket på medborgardialog, Finland där man har många projekt inom öppen data, Wien som har en holistisk syn på digitaliseringen och Singapore där man har en innovativ plattform.

– Det svåra med digitalisering är att hitta nya, innovativa lösningar. Där har jag ett fantastiskt team omkring mig som hjälper mig.

Stockholms stad och Ann Hellenius har de senaste åren fått flera utmärkelser för sitt jobb med digitalisering men fortfarande är det långt kvar.

– Intressanta tekniker som jag ser det är till exempel big data ihop med smarta algoritmer. Trafikflöden är väl det första man tänker på men jag tror att det kommer att användas i allt. Även virtuell verklighet och förstärkt verklighet ger möjlighet till demokratisering. Tänk om du kunde titta dig omkring och se vad dina skattepengar används till eller pensionärer som kan ta del av kulturutbudet från sängen.

Digitala strategier

På konferensen Digitala strategier möts it-beslutsfattare och verksamheter över alla branscher för att byta erfarenheter

Utöver Ann Hellenius kommer bland annat Anders Jensen, vd för MTG Sverige, Mikael Damberg, Sara Mazur, forskningschef Ericsson och Joakim Jardenberg, it-strateg i Helsingborg, att tala på konferensen. 

Datum: 23 november

Tid: 09.00-23.00

Plats: Stockholm Waterfront Congress Center

Anmäl dig här. 

Rekommenderad läsning

Sara Mazur 960640.jpg

"Med 5G finns inget utrymme för felmarginal"

9 sep 2016 ledarskap

Sara Mazur är forskningschef på telekomjätten Ericsson där det viktigaste är att hela tiden kunna se in i framtiden. Just nu jobbar hon på att göra Ericsson till det bäst förberedda företaget inför det reella 5G-inträdet. 
– Man måste hela tiden växelverka med andra och försöka förstå omvärlden, säger hon.

Jensen_Video_960x640.jpg
video

MTG - från analog tonåring till digital mognad

23 nov 2016 digitala strategier

Sedan MTG startade med sina analoga sändningar 1987 har mycket förändrats. Trots att det linjära tv-tittandet minskar ökar man tack vare digitaliseringen ändå omsättningen. Vd:n för MTG Sverige, Anders Jensen, berättar om företagets digitaliseringsresa till modernt mediehus.

Sofia_960x640.jpg

”Artificiell intelligens kommer att påverka oss mest”

27 nov 2016 digitala strategier

Glöm skräckscenarier där maskine,rna ägnar sin nyvunna intelligens åt att förgöra oss. Problemet är inte artificiell intelligens utan i så fall människorna som står bakom den, menar Sofia Svanteson grundare av Oceans observations, under Digitala strategier.

hellenius 2 DS.jpg

Stockholms stad satsar på ökad demokrati och ekologi

30 nov 2016 Digitala Strategier

Ann Hellenius, Stockholms stads CIO, vill göra Stockholm till världens smartaste stad – och det bland annat genom att tänka hållbart inom fyra olika parametrar.
 Den bästa digitaliseringen är den som inte syns utan som i tystnad förenklar våra liv och förbättrar vår livskvalitet.

damberg snip.JPG
video

Damberg om digitalisering

25 nov 2016 digit

Ledande bolag inom digitalisering behöver ta ett större ansvar att ställa krav och dela med sig av kunskap och erfarenheter. Alltför många små och medelstora företag har kommit på efterkälken och behöver stöd för att hänga med på digitaliseringståget. Det säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Snip nordmaling.JPG
video

"2009 låg vi i botten - sedan digitaliserade vi"

5 okt 2016 ledarskap

2009 placerade sig Nordmalings kommun bland de lägre i Sverige när det kom till måluppfyllelse och de började då använda digitala verktyg för att nå bättre resultat - 2016 blev de som en av tio kommuner utvalda till projektet LEDA för smartare välfärd. Och resan har bara börjat, nu börjar en mer intensiv omvärldsorientering.

Anna Granö.PNG
video

Anna Granö om HPE:s nya strategi

11 okt 2016 ledarskap

Anna Granö, som har lång erfarenhet från it-branschen, tillträdde i juni som vd för Hewlett Packard Enterprise Sverige. HPE blir nu ett fokuserat bolag som tar hand om både it-arvet och framtiden.

Ola Piteå.PNG
video

Bygg digitaliseringen på dina styrkor

6 okt 2016 ledarskap

Undvik att vara en copycat när du skapar en plan för digitalisering och utgå istället från din unikitet. Piteå kommun är mitt uppe i arbetet med en handlingsplan och it-strateg Ola Lidström tipsar om riktningen.

Stellan sjögren snip.JPG
video

Kristinehamns kommun fortsätter resan

12 okt 2016 ledarskap

Kristinehamns kommun har de senaste tre åren byggt om sin it-infrastruktur. Nu börjar jobbet med att modernisera verksamhetssystemen, bland annat ska en ny hemsida, med bättre service, lanseras.