Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digitaliseringens mörka sida

Ransomware-ligor, digitala spioner och rovdjur av olika slag – i digitaliseringens kölvatten surfar fula fiskar. Voister har under sitt första år bevakat även branschens skuggsida och hur du skyddar dig. 

Text Miguel Guerrero Foto Adobe Stock 30 maj 2017 säkerhet

Krönika_säkerhet_960x640.jpg

Digitalisering behövs och inte bara i Sverige utan i hela världen. Utmaningarna med en åldrande demografi, hungersnöd, sysselsättning och ett hållbart tänkande kräver nya tekniska lösningar och angreppssätt. Baksidan är naturligtvis att det också ökar sårbarheten när vi mer eller mindre frivilligt förlitar oss på tekniska system. Det fick världen erfara i mitten på maj när ransomwareattacken WannaCry slog till mot allt från sjukhus i Storbritannien till spanska telekomjättar.

Där i ligger också ett av problemen med digitalisering, ja egentligen all utveckling. Precis som i många andra industrier har digitala attacker gått från att vara en spännande, om än illegal, sysselsättning för uttråkade dataexperter till storskalig kriminell verksamhet. Hackare är också den nya sortens elitsoldater, redo att slå till mot känslig infrastruktur för att förbereda för mer konventionell krigföring.

Hot mot privatpersoner

Det är dock inte bara som medborgare vi är utsatta utan även som privatpersoner. Antalet id-kapningar och digitala bedrägerier ökar också. Medvetenheten om riskerna ökar visserligen också, men fortfarande utnyttjar ljusskygga element vår välvillighet och godtrogenhet, och okunskap för den delen, för att komma över känsliga uppgifter.

Inte minst den yngre generationen ­– de digitala infödingarna – är utsatt. De lever sina liv på nätet och ofta är det svårt för föräldrar att hänga med vad som sker i barnens liv. Eva Fors, nordisk chef Google Cloud, uppmuntrar därför till en dialog med barnen för att göra dem medvetna utan att plantera en onödig teknikrädsla i dem.

Teknik som skyddar

Men likväl som att tekniken öppnar nya dörrar för kriminella kan den också försvara oss. Genom att lägga applikationer i containrar hindrar vi hackarna från att nå våra system. Artificiell intelligens kombinerat med automation ger också ett kraftfullt vapen som kan upptäcka hot och slå tillbaka dem med en hastighet som övergår vilken människa som helst.

Medan kriget om cyberherraväldet rasar fram och tillbaka därute är en sak klar: Digitaliseringen är en enkelriktad väg och vi kan – och bör – aldrig vända ryggen åt den teknik som ska göra det möjligt för oss alla att få ta del av välfärden. Voister kommer att fortsätta bevaka vad som sker. Har du något särskilt du vill läsa om? Mejla nyheter@voister.se och berätta varför. 

Rekommenderad läsning

AdobeStock_93191354_FSecure_960x640.jpg

Malware: från pojkrumshyss till storpolitiskt vapen

5 aug 2016 säkerhet

- Våra it-skydd idag skulle klara sig bra mot hoten som de såg ut för tio år sedan. Tyvärr har fienden inte stannat kvar där, säger Mikko Hyppönen, chefsutvecklare på F-Secure.

905455-poliskontroll_960x640.jpg

Appen som gör polisernas jobb säkrare

23 nov 2016 säkerhet

Bakom kulisserna hos polismyndigheten jobbar it-avdelningen febrilt med att ta fram lösningar som ska göra livet enklare – och säkrare- för poliserna i yttre tjänst. Det senaste verktyget, Polisens multifråga i mobilen, har rönt stor uppskattning internt.

F-Secure-Olle-01_960x640.jpg

Så planterar hackare ebola i din sjukjournal

20 dec 2016 säkerhet

Svenska organisationer glömmer ofta bort säkerheten vid utveckling och kastar in det alldeles för sent i processen. Det menar Olle Segerdahl, säkerhetskonsult vid F-secure Cyber Security services.

Mikko_960x640.jpg

IoT är årets största hot

19 mar 2018 säkerhet

Internet of things kan i år komma att bli vad ransomware var förra året, nämligen det största hotet mot privatpersoner och företag. Det menar Mikko Hyppönen, F-Secure, som i april kommer till Sverige och talar på Strategi säkerhet 2018.

Samsung Pay_SEB, klar.jpg

Betala med mobilen i alla butiker

22 mar 2017 Digit

Samsung lanserar en mobil betaltjänst för användning i alla svenska butiker. På sikt ska lösningen också ersätta träningskort, busskort och kvitton.

elon-musk-talar-pa-teslastamma.jpg

Nigeriatweets från Musk

9 feb 2018 säkerhet

En ny form av ett klassiskt svindleri, likt Nigeriamejl, sprider sig på Twitter. Bluffen är inte svår att upptäcka men med fakade tweets från bland annat Elon Musk har svindlarna redan tjänat många tusen dollar i ethereum och bitcoin på mindre än en vecka.

mikko1.png
video

Jakten på säkerhet

23 apr 2018 säkerhet

I takt med att IoT blir allt vanligare i våra hem krävs regleringar och mer kunskap bland konsumenter för att vi ska hålla oss säkra från cyberattacker. Samtidigt letar säkerhetsföretagen med ljus och lykta efter talanger som kan bygga framtidens AI-försvar.

mexiko-döskalle-drönare-960640.jpg

Drönare vs rånare

14 jun 2018 digit

I Mexiko rensar en drönare gatorna från kriminella. På fyra månader har den flugit på cirka 1 600 larm och sänkt den totala brottsligheten med tio procent.