Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Voister 1 år

Digitaliseringens mörka sida

Ransomware-ligor, digitala spioner och rovdjur av olika slag – i digitaliseringens kölvatten surfar fula fiskar. Voister har under sitt första år bevakat även branschens skuggsida och hur du skyddar dig. 

Text Miguel Guerrero Foto Adobe Stock 30 maj 2017 säkerhet

Krönika_säkerhet_960x640.jpg

Digitalisering behövs och inte bara i Sverige utan i hela världen. Utmaningarna med en åldrande demografi, hungersnöd, sysselsättning och ett hållbart tänkande kräver nya tekniska lösningar och angreppssätt. Baksidan är naturligtvis att det också ökar sårbarheten när vi mer eller mindre frivilligt förlitar oss på tekniska system. Det fick världen erfara i mitten på maj när ransomwareattacken WannaCry slog till mot allt från sjukhus i Storbritannien till spanska telekomjättar.

Där i ligger också ett av problemen med digitalisering, ja egentligen all utveckling. Precis som i många andra industrier har digitala attacker gått från att vara en spännande, om än illegal, sysselsättning för uttråkade dataexperter till storskalig kriminell verksamhet. Hackare är också den nya sortens elitsoldater, redo att slå till mot känslig infrastruktur för att förbereda för mer konventionell krigföring.

Hot mot privatpersoner

Det är dock inte bara som medborgare vi är utsatta utan även som privatpersoner. Antalet id-kapningar och digitala bedrägerier ökar också. Medvetenheten om riskerna ökar visserligen också, men fortfarande utnyttjar ljusskygga element vår välvillighet och godtrogenhet, och okunskap för den delen, för att komma över känsliga uppgifter.

Inte minst den yngre generationen ­– de digitala infödingarna – är utsatt. De lever sina liv på nätet och ofta är det svårt för föräldrar att hänga med vad som sker i barnens liv. Eva Fors, nordisk chef Google Cloud, uppmuntrar därför till en dialog med barnen för att göra dem medvetna utan att plantera en onödig teknikrädsla i dem.

Teknik som skyddar

Men likväl som att tekniken öppnar nya dörrar för kriminella kan den också försvara oss. Genom att lägga applikationer i containrar hindrar vi hackarna från att nå våra system. Artificiell intelligens kombinerat med automation ger också ett kraftfullt vapen som kan upptäcka hot och slå tillbaka dem med en hastighet som övergår vilken människa som helst.

Medan kriget om cyberherraväldet rasar fram och tillbaka därute är en sak klar: Digitaliseringen är en enkelriktad väg och vi kan – och bör – aldrig vända ryggen åt den teknik som ska göra det möjligt för oss alla att få ta del av välfärden. Voister kommer att fortsätta bevaka vad som sker. Har du något särskilt du vill läsa om? Mejla nyheter@voister.se och berätta varför. 

Mer inom samma serie

autonom båt svartvit.jpg
Voister 1 år

Dags för digital demokrati

31 maj 2017 digit

Den demokratiska digitaliseringen innebär pappersrobotar i skolan, VR i äldrevården och självkörande båtar - och än har vi bara sett början. 

lindaliukas_960x640_SV.jpg
Voister 1 år

Eldsjälarna driver utvecklingen

13 jun 2017 ledarskap

”Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ. Endast en sak kan du göra, en annan människa väl,” skrev poeten Stig Dagerman. Han kunde skrivit om digitaliseringens eldsjälar, människorna som med empati och teknik gör livet bättre för andra.

Krönika_säkerhet_960x640.jpg

Digitaliseringens mörka sida

Artikel 1 av 3: Voister 1 år

autonom båt svartvit.jpg

Dags för digital demokrati

Artikel 2 av 3: Voister 1 år

lindaliukas_960x640_SV.jpg

Eldsjälar driver digitaliseringen

Artikel 3 av 3: Voister 1 år