Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Eva Fors: "Jag brinner för interaktionen mellan människa och maskin"

EvaFors_960x640.jpg

Hon har varit affärsområdeschef för Microsoft, drivit startups och nu är hon nordisk chef på Google Cloud. Voister har träffat Eva Fors för att prata om digitaliseringen, livspusslet och vikten av att diskutera nätetik med sina barn.

Har man träffat Eva Fors glömmer man det inte. Efternamnet passar utmärkt för orden strömmar snabbt, sakligt och välformulerat ur henne, ett tecken på den enorma energi hon har och arbetsglädje hon känner.

– Jag älskar mitt arbete. Häromdagen kom min son och frågade mig om jag trodde att han kunde få mitt jobb någon dag. Det är väl jättebra att kunna förmedla den känslan till sina barn.

Jag var ung, glad och bekymmersfri under en makroekonomisk härdsmälta.

Eva Fors , VP, Google Cloud Nordic

Eva Fors gled in i it-branschen från sidan. Som utbildad ekonom hade hon siktet inställt på ”The Big 6” (de stora revisionsbyråerna), men ödet, riksbanken och en femhundraprocentig ränta ville annorlunda.

– Det var fullständig permafrost på marknaden då så jag hamnade som redaktör på Microsofts kundtidning. Efter ett par månader frågade de om jag ville komma och jobba inhouse åt dem. Eftersom man var ung, glad och bekymmersfri under en makroekonomisk härdsmälta började jag där i juli 1995.

Tidigt in i entreprenörsvärlden

På Microsoft fick hon chansen att vara med om starten på molntransformationen, infrastruktur som tjänst, virtualisering, ja alla tekniker som idag är stora. Dessutom kom hon in på det som skulle bli startskottet på hennes egen entreprenöriella resa: incubation sales.

– Det väckte ett intresse för entreprenörsvärlden där jag sedan har jobbat mycket, i styrelser och coachat, bland annat ideellt på ställen som Epicenter och SUP46. Det finns en mycket spännande skärning där. Stora företag kan lära sig av små om snabbhet och innovation medan små företag kan lära sig av stora hur man prioriterar och ställer kunden i fokus. Man kan ha världens mest innovativa lösning men man behöver ändå ta ett utifrånperspektiv och fråga sig om det är något marknaden har behov av.

Eva Fors landade in som CEO på Yanzi Networks, ett Internet of Things-företag vars plattform för smarta sensorer framför allt riktade sig mot mätning och styrning av kommersiella fastigheter. Där byggde hon upp organisationen och fördjupade partnerskapen. Efter ett år på posten kom frågan: Ville hon komma över till Google och bli chef för molnsatsningen i Norden?

– Jag har alltid velat vara i områden där man tänker smartare på hur man hanterar resurser och har ett smart förhållningssätt. Ta bara initiativ som atmosfäriska ballonger för att alla ska få tillgång till medicinsk kompetens på distans och eller kontaktlinser som mäter glukoshalten i blodet för diabetiker. Det gjorde mig inspirerad. Egentligen hade jag tänkt stanna i den entreprenöriella världen men det här var en ny resa jag inte ville missa. Att arbeta för värderingsstyrda företag är väldigt viktigt för mig och det blev en perfekt matchning med Google.

Den perfekta stormen

Hon beskriver Google Cloud-satsningen som ”The perfect storm” att befinna sig i, en ny resa med stora ambitioner där hon som älskar entreprenörskap får chansen att vara med på ett ganska tidigt stadium.

– Jag drivs inte av teknik för teknikens skull utan av interaktionen mellan människa och maskin, att sjösätta nya lösningar som adresserar användarens behov.

It-branschen är ju notorisk för sin ojämna könsfördelning, men Eva Fors menar att hon aldrig upplevt någon form av diskriminering trots att hon kom in techvärlden som väldigt ung.

EvaFors_2_960x640.jpg

Eva Fors ser it-branschen som en meritokrati där kompetens och kunskap väger tyngre än demografiska egenskaper.

– Det har snarare varit en fördel eftersom jag stuckit ut vid inte minst globala möten. It-branschen är en stark meritokrati där man blir respekterad för det man kan så det gäller bara att visa att man har kompetens, säger hon.

Eva Fors tycker att Sverige i högre grad måste värna om försprånget vi haft inom digitaliseringen och att ett litet land som Sverige är beroende av innovation för att kunna göra affärer med de stora marknaderna.

– Vi har varit snabba att anamma till exempel molnet och även inom den publika sektorn samt att sätta teknik i händerna på medborgarna genom hem-pc-reformen. Nu behöver vi få in programmering i läroplanen så att barnen kan få ett holistiskt perspektiv på tekniken också, och det är lika viktigt för tjejer som för killar.

Pengaströmmen har sinat

Att den digitala mognaden sprider sig blir inte minst tydligt när det gäller innovation. Eva Fors tar som exempel att riskkapitalisterna blivit allt mer noggranna i sina val av satsningar.

– Tidigare flödade det pengar och det var lätt att stänga rundor med uppseendeväckande lösningar. Nu krävs det betydligt mer och det måste finnas en tydlig kommersiell vinkel. Ruset som var då har gått över.

Initialt byggde tekniken murar. Nu river den dem.

Eva Fors

En av de hetaste teknikerna är machine learning anser Eva Fors. Genom den börjar vi bland annat få möjlighet att kommunicera på ett enklare och tydligare sätt.

– Initialt byggde tekniken murar men nu river den murarna istället när man kan kommunicera på ett naturligt sätt. Ett logistikföretag som implementerat vår machine learning kan till exempel analysera fritextmejl för att bedöma hur nöjd kunden är och vilken typ av åtgärd som krävs, men den kan också avkoda tonläget och bedöma prioritet på ärendet. Ju mer vi tränar modellen desto bättre blir den också. Vi tränade vår Deepmind att läsa läppar genom att mata in 500 timmar av gamla BBC-program. Efter det klarade den att avkoda 46,8 procent av ett nytt tv-program till skillnad från en professionell läppläsare som klarade 11 procent.

Full fart framåt

Någon rädsla för artificiell intelligens och vad det kommer att innebära känner hon inte utan hon ser bara möjligheter.

– Det är fortfarande vi som kontrollerar dem. Däremot är det jätteviktigt att vi värnar om den personliga integriteten och hur data används, samtidigt som vi tittar på möjligheter att använda datan så att du får en kontextbaserad upplevelse och relevans i dina erbjudanden. Men det är viktigt att ha diskussionerna. Jag lär mina barn att man inte kan radera något man väl lagt upp utan att det kommer att finnas där för alltid.

Som mor till två barn försöker hon skapa en balansgång där trygghet i tekniken går hand i hand med att gradvis introducera de mörkare delarna av nätet.

– Jag försöker följa med barnen i vad de gör online och vara en del av deras nättillvaro. Vi pratar till exempel om att det inte är okej med personförföljelser som det kan bli när till exempel någon youtuber ska frysas ut. Jag tycker att det är hälsosamt att visa att jag bryr mig.

13 februari 2017 Uppdaterad 14 februari 2017 Reporter Miguel Guerrero ledarskap

Rekommenderad läsning

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

satya-nadella.jpg

Azure knappar in

1 nov 2019 digit

Den globala molnmarknaden ökade med 37 procent under årets tredje kvartal, jämfört med samma period 2018. Amazon leder fortsatt racet men Microsoft knappar in en aning, enligt analysföretaget Canalys. 

lantmäteriet-boverket-960640.jpg

Regeringens nya uppdrag

19 jul 2018 ledarskap

Regeringen har gett Boverket och Lantmäteriet i uppdrag att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen genom digitalisering. 

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg. 

en midsommar stång och en flaggstång med en svensk flagga med bilden tagen från marken.jpg

Sverige i topp

22 maj 2018 digit

En ny rapport visar att Sverige tar fler poäng inom digitalisering och avancerar från tredje till andra plats när EU-kommissionen rankar de främsta länderna.

flen-tågstation-960640.jpg
video

Flen väljer Googles moln

19 apr 2018 digit

Säkert, mobilt och sömlöst. För Flens kommun finns det bara fördelar med molnet och Google blev det självklara valet.

Avesta960640.jpg

Googles plan för Avesta

12 dec 2017 ledarskap

Bra geografiskt läge, utmärkt infrastruktur och hög kompetens i regionen. Det är skälen varför Google valde att köpa drygt 100 hektar mark i Avesta. Det tror kommundirektören Anders Friberg.

barne3WEBB.png
video

Allt börjar i ledningsgruppen

24 nov 2017 ledarskap

Synlighet och tillgänglighet är viktiga ledaregenskaper i en snabbrörlig och digitaliserad värld. Det menar Hélène Barnekow som driver Telia mot en innovativ struktrur.

AdobeStock_89871457_2.jpg

Virtuell konkurrens med Automation region

19 okt 2017 digit

Med partners som ABB, Bombardier och ICA och säte vid Mälardalens högskola vill Automation region driva digitalisering och automation med människan i centrum.