Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Eva Fors: "Jag brinner för interaktionen mellan människa och maskin"

Hon har varit affärsområdeschef för Microsoft, drivit startups och nu är hon nordisk chef på Google Cloud. Voister har träffat Eva Fors för att prata om digitaliseringen, livspusslet och vikten av att diskutera nätetik med sina barn.

Text Miguel Guerrero 13 februari 2017 ledarskap

EvaFors_960x640.jpg

Har man träffat Eva Fors glömmer man det inte. Efternamnet passar utmärkt för orden strömmar snabbt, sakligt och välformulerat ur henne, ett tecken på den enorma energi hon har och arbetsglädje hon känner.

– Jag älskar mitt arbete. Häromdagen kom min son och frågade mig om jag trodde att han kunde få mitt jobb någon dag. Det är väl jättebra att kunna förmedla den känslan till sina barn.

Jag var ung, glad och bekymmersfri under en makroekonomisk härdsmälta.

Eva Fors , VP, Google Cloud Nordic

Eva Fors gled in i it-branschen från sidan. Som utbildad ekonom hade hon siktet inställt på ”The Big 6” (de stora revisionsbyråerna), men ödet, riksbanken och en femhundraprocentig ränta ville annorlunda.

– Det var fullständig permafrost på marknaden då så jag hamnade som redaktör på Microsofts kundtidning. Efter ett par månader frågade de om jag ville komma och jobba inhouse åt dem. Eftersom man var ung, glad och bekymmersfri under en makroekonomisk härdsmälta började jag där i juli 1995.

Tidigt in i entreprenörsvärlden

På Microsoft fick hon chansen att vara med om starten på molntransformationen, infrastruktur som tjänst, virtualisering, ja alla tekniker som idag är stora. Dessutom kom hon in på det som skulle bli startskottet på hennes egen entreprenöriella resa: incubation sales.

– Det väckte ett intresse för entreprenörsvärlden där jag sedan har jobbat mycket, i styrelser och coachat, bland annat ideellt på ställen som Epicenter och SUP46. Det finns en mycket spännande skärning där. Stora företag kan lära sig av små om snabbhet och innovation medan små företag kan lära sig av stora hur man prioriterar och ställer kunden i fokus. Man kan ha världens mest innovativa lösning men man behöver ändå ta ett utifrånperspektiv och fråga sig om det är något marknaden har behov av.

Eva Fors landade in som CEO på Yanzi Networks, ett Internet of Things-företag vars plattform för smarta sensorer framför allt riktade sig mot mätning och styrning av kommersiella fastigheter. Där byggde hon upp organisationen och fördjupade partnerskapen. Efter ett år på posten kom frågan: Ville hon komma över till Google och bli chef för molnsatsningen i Norden?

– Jag har alltid velat vara i områden där man tänker smartare på hur man hanterar resurser och har ett smart förhållningssätt. Ta bara initiativ som atmosfäriska ballonger för att alla ska få tillgång till medicinsk kompetens på distans och eller kontaktlinser som mäter glukoshalten i blodet för diabetiker. Det gjorde mig inspirerad. Egentligen hade jag tänkt stanna i den entreprenöriella världen men det här var en ny resa jag inte ville missa. Att arbeta för värderingsstyrda företag är väldigt viktigt för mig och det blev en perfekt matchning med Google.

Den perfekta stormen

Hon beskriver Google Cloud-satsningen som ”The perfect storm” att befinna sig i, en ny resa med stora ambitioner där hon som älskar entreprenörskap får chansen att vara med på ett ganska tidigt stadium.

– Jag drivs inte av teknik för teknikens skull utan av interaktionen mellan människa och maskin, att sjösätta nya lösningar som adresserar användarens behov.

It-branschen är ju notorisk för sin ojämna könsfördelning, men Eva Fors menar att hon aldrig upplevt någon form av diskriminering trots att hon kom in techvärlden som väldigt ung.

EvaFors_2_960x640.jpg

Eva Fors ser it-branschen som en meritokrati där kompetens och kunskap väger tyngre än demografiska egenskaper.

– Det har snarare varit en fördel eftersom jag stuckit ut vid inte minst globala möten. It-branschen är en stark meritokrati där man blir respekterad för det man kan så det gäller bara att visa att man har kompetens, säger hon.

Eva Fors tycker att Sverige i högre grad måste värna om försprånget vi haft inom digitaliseringen och att ett litet land som Sverige är beroende av innovation för att kunna göra affärer med de stora marknaderna.

– Vi har varit snabba att anamma till exempel molnet och även inom den publika sektorn samt att sätta teknik i händerna på medborgarna genom hem-pc-reformen. Nu behöver vi få in programmering i läroplanen så att barnen kan få ett holistiskt perspektiv på tekniken också, och det är lika viktigt för tjejer som för killar.

Pengaströmmen har sinat

Att den digitala mognaden sprider sig blir inte minst tydligt när det gäller innovation. Eva Fors tar som exempel att riskkapitalisterna blivit allt mer noggranna i sina val av satsningar.

– Tidigare flödade det pengar och det var lätt att stänga rundor med uppseendeväckande lösningar. Nu krävs det betydligt mer och det måste finnas en tydlig kommersiell vinkel. Ruset som var då har gått över.

Initialt byggde tekniken murar. Nu river den dem.

Eva Fors

En av de hetaste teknikerna är machine learning anser Eva Fors. Genom den börjar vi bland annat få möjlighet att kommunicera på ett enklare och tydligare sätt.

– Initialt byggde tekniken murar men nu river den murarna istället när man kan kommunicera på ett naturligt sätt. Ett logistikföretag som implementerat vår machine learning kan till exempel analysera fritextmejl för att bedöma hur nöjd kunden är och vilken typ av åtgärd som krävs, men den kan också avkoda tonläget och bedöma prioritet på ärendet. Ju mer vi tränar modellen desto bättre blir den också. Vi tränade vår Deepmind att läsa läppar genom att mata in 500 timmar av gamla BBC-program. Efter det klarade den att avkoda 46,8 procent av ett nytt tv-program till skillnad från en professionell läppläsare som klarade 11 procent.

Full fart framåt

Någon rädsla för artificiell intelligens och vad det kommer att innebära känner hon inte utan hon ser bara möjligheter.

– Det är fortfarande vi som kontrollerar dem. Däremot är det jätteviktigt att vi värnar om den personliga integriteten och hur data används, samtidigt som vi tittar på möjligheter att använda datan så att du får en kontextbaserad upplevelse och relevans i dina erbjudanden. Men det är viktigt att ha diskussionerna. Jag lär mina barn att man inte kan radera något man väl lagt upp utan att det kommer att finnas där för alltid.

Som mor till två barn försöker hon skapa en balansgång där trygghet i tekniken går hand i hand med att gradvis introducera de mörkare delarna av nätet.

– Jag försöker följa med barnen i vad de gör online och vara en del av deras nättillvaro. Vi pratar till exempel om att det inte är okej med personförföljelser som det kan bli när till exempel någon youtuber ska frysas ut. Jag tycker att det är hälsosamt att visa att jag bryr mig.

Rekommenderad läsning

snip joe baguley.JPG
video

Joe Baguley: Utgå från kunden så tar du affären

15 jun 2017 ledarskap

Prata med dina kunders kunder och kolla in hur Google och Facebook jobbar med interaktion. Allt annat måste du skapa genuint. Joe Baguley, VP och CTO EMEA VMware tipsar hur du når framgång i det digitala ekosystemet.

lindaliukas_960x640_SV.jpg
Voister 1 år

Eldsjälarna driver utvecklingen

13 jun 2017 ledarskap

”Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ. Endast en sak kan du göra, en annan människa väl,” skrev poeten Stig Dagerman. Han kunde skrivit om digitaliseringens eldsjälar, människorna som med empati och teknik gör livet bättre för andra.

StephanSomogyi_960x640.jpg
video

Google: Skrota lösenordet

3 jul 2017 säkerhet

Våra liv kräver allt mer digital interaktion. Därför är det dags att släppa traditionella lösenord och satsa på mer hanterbara autentiseringslösningar. Det menar Stephan Somogyi som jobbar med säkerhet och integritet på Google.

PhilBloomer_960x640.jpg
video

"It-företag, granska leverantörerna hårdare"

6 jul 2017 ledarskap

Det räcker inte med att ansluta sig till en organisation utan företag måste gräva djupare sina leverantörskedjor för att upptäcka brott mot mänskliga rättigheter och andra missförhållanden. Det säger Phil Bloomer, chef, Business and human rights research centre.

Kongo_960x640.jpg
video

Transparens ett måste för hållbarhet

7 jul 2017 ledarskap

Hållbarhetsinitiativ som jobbar över branschgränser är nödvändiga för att få effekt, inte minst för att nå utanför Europas gränser. Sören Enholm, TCO development och Theo Jaekel, människorättsjurist, Vinge advokatbyrå kämpar för mänskliga rättigheter i hela leverantörskedjan.

AnnaChiara-Kina_960x640.jpg
video

Samsung förbättrar för migrantarbetare

14 jul 2017 ledarskap

Förbättrade migrantarbetarvillkor och certifierade smältverk är några av de åtgärder som Samsung jobbat med den senaste tiden. Annachiara Torciano, hållbarhetschef på Samsung Nordic, använder transparensen som ett verktyg för att driva förbättringar.

RossMahon_960x640.jpg
video

Google tar VR till svenska klassrum

12 jul 2017 it i skolan

Ett större fokus på det digitala ekosystemet runt eleven snarare än enheterna i sig. Det är en av de hetaste trenderna inom den svenska skolan menar Ross Mahon, Head of education Nordics, Google.

rihanna 960640 (002).jpg
video

Vad alla kan lära av musikbranschen

8 sep 2017 digit

Spotify blev räddningen för Universal Music när alltmer musik laddades ned illegalt. Vd:n Per Sundin berättar om utmaningen och vad andra kan lära när branschen digitaliseras.
Avesta960640.jpg

Googles plan för Avesta

12 dec 2017 ledarskap

Bra geografiskt läge, utmärkt infrastruktur och hög kompetens i regionen. Det är skälen varför Google valde att köpa drygt 100 hektar mark i Avesta. Det tror kommundirektören Anders Friberg.