Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Malware: från pojkrumshyss till storpolitiskt vapen

AdobeStock_93191354_FSecure_960x640.jpg

- Våra it-skydd idag skulle klara sig bra mot hoten som de såg ut för tio år sedan. Tyvärr har fienden inte stannat kvar där, säger Mikko Hyppönen, chefsutvecklare på F-Secure.

Från pojkrumshyss till kriminell storindustri – och nu också ett slagfält. Cyberhoten växer hela tiden i omfattning och attackerna blir allt mer sofistikerade. Nyligen avslöjades hur en avancerad trojan noggrant planterats hos filippinska organisationer och myndigheter via skräddarsydda e-postmeddelanden vid utvalda tidpunkter för att ge åtkomst till hemlig information.

Om någon sagt till mig för tjugofem år sedan att myndigheter och säkerhetstjänster skulle utveckla malware hade jag inte trott på dem.

Mikko Hyppönen , chief research officer, F-Secure

- Vi tror att det är den kinesiska staten som gjort det för att få beslutsunderlag i dispyten mellan Filippinerna och Kina om den sydkinesiska sjön och det är bevis för den nya kapprustningen som sker. Om någon hade sagt till mig för tjugofem år sedan att virus och trojaner inte skulle skrivas av hackare i pojkrum utan av säkerhetstjänster och myndigheter hade jag inte trott på dem. Det här visar hur långt vi har gått och det är inte bara Kina, utan det är många fler länder som håller på med det här, säger Mikko Hyppönen som i rollen som säkerhetsexpert följt utvecklingen sedan början av 1990-talet.

Riktade attacker svåra att skydda sig mot

Teknikerna med övertygande e-post från till synes betrodda avsändare är långt ifrån ny. Redan 2003 upptäcktes ett liknande försök hos en svensk försvarsleverantör och även där tros avsändaren vara den kinesiska staten. När vinsterna att hämta blir allt större försöker sig också kriminella organisationer på samma sak.

- Ett exempel i närtid är SWIFT-attackerna mot flera dussin banker där angriparna verkligen hade gjort sin hemläxa och lagt månader på att analysera säkerheten. Målet var att stjäla nästan en miljard euro och det finns indikationer på att det kan ha varit den nordkoreanska regimen som ligger bakom. En sådan summa skulle innebära tjugofem procent av deras årliga budget. De flesta företag behöver dock inte oroa sig för att myndigheter ska attackera dem, då behöver du vara speciell på något sätt som politiker, diplomat, militär, försvarsleverantör eller liknande, säger Mikko Hyppönen.

Mikko_960x640.jpg

Mikko Hyppönen, CRO på F-Secure, har följt utvecklingen under lång tid.

Eftersom vanliga skydd sällan fungerar särskilt väl mot resurserna hos en större stat har F-Secure en ny avdelning som enbart sysslar med att utveckla detekteringssystem mot spionage. Varje dag samlar F-Secure in över 350 000 attacker och till 95 procent är det kriminella som ligger bakom. De övriga procenten utgörs av misstänkta myndigheter, hacktivister, extremister och liknande grupperingar.

- Till skillnad från myndigheternas mycket specifika och riktade attacker vill kriminella komma åt så många som möjligt, och de blir allt mer sofistikerade. Visst, säkerheten har generellt sett blivit mycket bättre och jämfört med för tio år sedan är det som natt och dag, men skurkarna har inte stått stilla och de har en fördel som inte vi har: de har tiden på sin sida. De kan lägga ner precis så mycket tid de vill på att ladda ner och studera brandväggar, antivirusprogram och så vidare. Vi har inte den lyxen. Våra system är i bra form för att bekämpa en fiende för tio år sedan

Ny teknik, nya hot, nya verktyg

Digitaliseringen och IoT innebär också nya utmaningar för säkerhetsexperterna. Framför allt handlar det om att nya enheter utan säkerhet inbyggt kopplas upp mot företagssystem, ibland utan it-avdelningarnas vetskap.

- IoT-revolutionen gör det svårt att bygga ett bra skydd. Traditionellt har man haft ett endpoint-säkerhetssystem som man fått flytta ut till mobiltelefoner och plattor, men hur ska man göra det för mikrougnar eller uppkopplade glödlampor, enheter där det är svårt att installera skydd? I sig är de nya enheterna inte intressanta att attackera men de blir vektorer att använda för angriparen. Tänk en medarbetare som tar med sig en uppkopplingsbar tekokare där personen kan läsa sina meddelanden på en display och kopplar upp mot nätverket. It-avdelningen kanske inte ens är medveten om att man just lagt till systemets svagaste länk, säger Mikko Hyppönen.

Det är ett krig därute och just nu går det inte så bra för vår sida.

Mikko Hyppönen , chief research officer, F-Sercure

F-Secure har därför utvecklat en enhet, Sense, som i sin tur skapar ett eget säkert nät för de uppkopplade enheterna. Ett annat viktigt verktyg i en tidskritisk attack är maskininlärande system. Idag används de bland annat av IBM och F-secure själva för att snabbt analysera attackerna.

- Det handlar också mycket om hotbildsbedömning och att utbilda sin personal. Om du sitter på känsligt material och får ett mejl med en bilaga från en betrodd avsändare, ring upp och bekräfta att personen verkligen skickat bilagan. Den typen av åtgärder kan inte underskattas. Det är ett krig därute och just nu går det inte särskilt bra för vår sida.

5 augusti 2016 Reporter Miguel Guerrero säkerhet

Rekommenderad läsning

mikko1.png
video

Jakten på säkerhet

23 apr 2018 säkerhet

I takt med att IoT blir allt vanligare i våra hem krävs regleringar och mer kunskap bland konsumenter för att vi ska hålla oss säkra från cyberattacker. Samtidigt letar säkerhetsföretagen med ljus och lykta efter talanger som kan bygga framtidens AI-försvar.

Mikko_960x640.jpg

IoT är årets största hot

19 mar 2018 säkerhet

Internet of things kan i år komma att bli vad ransomware var förra året, nämligen det största hotet mot privatpersoner och företag. Det menar Mikko Hyppönen, F-Secure, som i april kommer till Sverige och talar på Strategi säkerhet 2018.

fint-hus-malware-satori.jpg

Malwaret Satori fortsätter hota

12 jan 2018 säkerhet

Det nya malwaret Satori upptäcktes i december efter att ha drabbat flera IoT-produkter för konsumenter. Nu har det framkommit att det egentligen finns tre olika varianter av viruset, vilket förutspås betyda att de kan bli ännu flera under 2018.

smart hem 960640.jpg
video

Modio har koll på IoT-säkerhet

13 okt 2017 säkerhet

Gartner spår att drygt 20 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade 2020. Det ställer helt nya krav på säkerhet i smarta hem och arbetsplatser, vilket är företaget Modios kärnverksamhet.

 

Krönika_säkerhet_960x640.jpg

Digitaliseringens mörka sida

30 maj 2017 säkerhet

Ransomware-ligor, digitala spioner och rovdjur av olika slag – i digitaliseringens kölvatten surfar fula fiskar. Voister har under sitt första år bevakat även branschens skuggsida och hur du skyddar dig. 

Cisco-IoT-videobild_960x640.jpg
video

Ny IoT-teknik från Cisco övervakar pipelines

28 feb 2017 cisco live

Stabila deterministiska nätverk och IoT-baserad lågenergisensorer för bland pipelines och andra vidsträckta industrier var några av de nya tekniska innovationerna Albert Mitchell, marknadsingenjör på Cisco, demonstrerade under Cisco Live.

Swedavia_960x640.jpg (1)
video

Swedavia skapar framtidens flygplatser

23 feb 2017 cisco live

Framöver kommer vi att mötas av en helt ny upplevelse på Swedavias flygplatser. Jonas Ytterström, COO Swedavia, och hans team arbetar fram hur IoT kan underlätta vid bland annat säkerhetskontroller och bagagehantering.

F-Secure-Olle-01_960x640.jpg

Så planterar hackare ebola i din sjukjournal

20 dec 2016 säkerhet

Svenska organisationer glömmer ofta bort säkerheten vid utveckling och kastar in det alldeles för sent i processen. Det menar Olle Segerdahl, säkerhetskonsult vid F-secure Cyber Security services.

snip cisco.JPG
video

Med IoT krävs nya nivåer av säkerhet

26 jul 2016 säkerhet

När allt mer kopplas upp behöver säkerheten uppgraderas. Annika Gruvstad, Cisco, och Robert Nilsson, Atea, ger råd hur du skyddar dig mot ransomware och andra attacker.