Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Automation ett krav för IoT-säkerhet

RubaBorno_960x640.jpg

Den stora explosionen av uppkopplade enheter gör att automation är nödvändig för att övervaka alla attackytor. Det sade Ruba Borno, vp Growth innovation på Cisco, under Cisco Live i Berlin.

Ruba Borno inledde Cisco Live med en keynote som bland annat kom att handla om säkerhet som en hindrande faktor men också som en möjlighet.

– Digitaliseringen är kärnan i strategin för nästan alla företag och grunden för att maximera sin potential, men en fråga som stått i vägen är säkerhet. Tidigare har man identifierat en angreppspunkt och stängt den, men med IoT kommer det nya med warp speed. Men säkerhet behöver inte vara en börda utan kan också vara en fördel om du gör det på rätt sätt, säger Ruba Borno.

Hur sårbart IoT kan vara exemplifierar hon med den stora DDoD-attacken i oktober förra året då man med hjälp av en rad olika enheter tog ner DNS-servrar vilket släckte Amazon, Netflix, Twitter med flera.

– Det var hundratusentals enheter som babymonitorer, skrivare och liknande som användes för att skicka datapaket fyrtio till femtio gånger större än normalt i våg efter våg. För den som såg det här måste det framstått som armageddon. Än idag vet vi inte vem som riktigt gjort det här, men mycket pekar på att det var amatörer och det är ett riktigt scenario, att en amatör kan ta ner halva internet.

Ett mejl och en dyrköpt läxa

Hon tar ett annat exempel där ett enda mejl med ransomware slog ut aktör i transportbranschen vilket kostade dem två miljoner i uteblivna intäkter varje dag.

– Säkerhetsaspekten slöar ner digitaliseringen med tjugo procent enligt vissa chefer. Vad skulle ni göra om organisationen kunde vara tjugo procent snabbare? Man investerar i många olika skydd men problemet är att de inte talar med varandra. Vi vill reducera komplexiteten, hålla hoten borta och begränsa effekten av de som kommer igenom, säger Ruba Borno.

Ciscos eget system Cisco AMP använder maskininlärning och automation för att upptäcka och stoppar 90 procent av skadlig kod inom tre minuter. AMP använder nätverket självt som sensor för att se till att inte fler enheter smittas. Att använda sig av automation är ett måste, menar Ruba Borno.

– Med 50 miljarder uppkopplade enheter 2020, och en miljon till varje minut och varje dag 2021 går det inte att övervaka allting manuellt utan det är tid för maskiner att hantera maskiner. Det kräver ett självlärande holistiskt angreppssätt.

Digitaliseringen ställer även krav på en lätthanterlig och skalbar infrastruktur. Ruba Borno tar förstärkt och virtuell verklighet som exempel på applikationer som kräver enormt mycket av nätverken.

– Det som var nöje tidigare håller på att transformera affärerna och att få en virtuell verklighet att flyta på kräver 96 gånger bandbredden av en vanlig HD-bild.

Synlighet viktigt för driften

Det är också viktigt att ha en visibilitet i nätverken, inte minst i en automatiserad miljö, och där är analysverktyg en nyckelfaktor.

– Vi har haft big data ett tag, men vad vi inte har haft är insiktsfull data. Alla vet att det inte är tekniken som är det svåra utan att förändra kulturen. Om du inte vet hur du ska transformera dig själv får du svårt att transformera din kultur och skala verksamheten, säger Guillermo Diaz, CIO på Cisco.

Ruba Borno knyter an till detta i fråga om innovation, en ödesfråga för alla företag och branscher.

– Jag kommer från Silicon Valley och det är lätt att tro att det är där all innovation kommer ifrån, men så är det inte. Mycket kommer från Europa. Här fick ni till exempel slut på IPV4-adresser för fyra år sedan. Det är ingen slump att fyra av våra nio innovationscenter ligger här.

21 februari 2017 Uppdaterad 13 januari 2021 Reporter Miguel Guerrero säkerhet Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

glidflygare på väg att kasta sig ut från en klippa2.jpg
video

Så säkrar Cisco

7 apr 2020 digit

Utvecklare vill snabbt testa nya funktioner medan it fokuserar på säkerheten och mitt emellan står CIO:n som både vill ha snabbhet och säkerhet. Därför bygger nu Cisco framtidens säkerhetslösningar.

stor stor maskin som gräver i stenbrott.jpg
video

Ciscos nya ögon

17 mar 2020 digit

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

mamma och flicka plockar grönsaker i en affär.jpg
video

Icas nya nät

11 mar 2020 digit

Ica gör sig redo för nästa generations nätverk med ACI, Application Centric Infrastructure. Förhoppningen är att det ska leda till en enklare förvaltning och underhåll, samtidigt som bolagets tjänster kan levereras snabbare och säkrare. Det berättar Walter Stern under Cisco Live i januari. 

två resväskor på en flygplats med ett flygplaan i bakgrunden.jpg
video
ett samarbete mellan cisco och voister

Flyg med wifi 6

3 mar 2020 digit

Företag och organisationer har börjat anamma wifi 6-tekniken och samtidigt anpassas allt fler klienter för nästa generations nätverk. Med kortare svarstider och bättre applikationsupplevelse kommer flygplatser och shoppingcenter tjäna på att växla upp sina nät. 

en bit blåbärstårta och en bit hallontårta.jpg
video

Cisco taggar Halmstad

18 feb 2020 digit

Genom att använda taggar i nätverket får Halmstad kommun större kontroll på vem som har tillgång till vad. Just nu pågår ett test, och faller allt väl ut kommer det att ske i större omfattning framöver.

sjukvårdspersonal springer med patient i sjukhussäng.jpg
video

Kalmars säkra nät

29 jan 2020 digit

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken. 

minecraft-satya.jpg

Nyheter från Ignite

4 nov 2019 digit

Lagra data via glas, integrerad AI i ditt Microsoft 365 och möjligheten att använda Azures tjänster även i andra molnmiljöer, var några av nyheterna under Satya Nadellas keynote på Microsoft Ignite.

många får tittar mot kameran på grönt grä.jpg

Ett molnbaserat lantbruk

28 okt 2019 it i skolan

Molnbaserat lärande och Chromebooks är vardag för eleverna på Hushållningssällskapets naturbruksgymnasier i Kalmar och Kronoberg. Nästa steg är att stödja landets övriga sällskap inom digitalisering.