Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så blir 2017 enligt Voister

Nu kommer containrarna, mikrotjänsterna, virtuella assistenter och givetvis kommer vi att se ännu mer av hyperkonvergerade datacenter. 2017 har precis börjat och Voister pekar ut de stora trenderna.

Text Elisabeth Nore 4 januari 2017 digit

Framtidsspan_960x640.jpg

1 Hyperhybrid

Snabbare, enklare och lättare att skala. Nu vill alla ha hyperkonvergerade datacenter. Utöver att den operationella kostnaden minskar är det den självklara vägen till det hybrida molnet. Allt fler kommuner kommer att följa Vallentunas spår.

2 Containrar och mikrotjänster

Utvecklare och verksamhet samarbetar och tillsammans med containrar och mikrotjänster skapas kod som enklare kan justeras och nya uppdateringar rullas ut. Ett arbetssätt som Försäkringskassan framgångsrikt har använt sig av. Det här kommer vi att se mer av 2017.

3 AI överallt

I mars 2016 utklassade AlphaGo den rutinerade mästaren Lee Sedol med 4-1. Go anses vara det mest komplicerade brädspelet och datorprogrammets seger, efter att ha pluggat 300 000 drag, ses som ett bevis på att vi bara har sett början av maskininlärningens möjligheter. AI blir alltmer en sådan självklarhet att vi tar den för given. Det gäller allt ifrån smarta virtuella assistenter som förstår retoriska frågor och hur du mår till Watson som både är läkarens och kockens bollplank.

4 Starkare verklighet

Än så länge är det i sin linda men snart kommer VR-glasögon och Hololens vara självklara hjälpmedel både i industrin och i samhället. Teknik som hjälper brandmän att hitta i rökfyllda hus, grävmaskinister att ha koll på ledningar i marken och monterare med instruktioner vid produktionslinan.

5 Självkörande fordon

I år kommer vi att se allt mer självkörande fordon och det handlar om mycket mer än Tesla. Inom industrin används redan autonoma lastbilar i gruvor och snart har vi de självkörande fartygen i våra hav.

6 Drönare

Drönartekniken har många tillämpningar och branschen har vuxit explosionsartat men efter bakslaget i höstas då drönarfilmning skulle jämställas med kameraövervakning såg det dystert ut för alla som vill flygfotografera. Drönarpiloter Sverige över reste sig upp i en gemensam aktion och lyckades få regeringens öra. Nu ligger ett nytt lagförslag som ska tillåta privatpersoner och företag att fortsätta filma från luften. Det innebär att branschen fått ny luft under vingarna. 

Rekommenderad läsning

AdobeStock_87878912_AWS_960x640.jpg

Amazon Web Services satsar på Sverige

6 jul 2016 digit

Hybrid it och molnlösningar är viktiga innovationskraften. Därför storsatsar Amazon Web Services, AWS, på att bygga upp sin nordiska verksamhet med Sverige i spetsen.

nadella-sanders_web_960x640.jpg

”Vi har skapat världens första AI-superdator”

27 sep 2016 digit

Neurala nätverk och kognitiva tjänster ihop med flexibiliteten i molnet skapar helt nya möjligheter för artificiell intelligens. Nu vill Microsoft göra det möjligt för alla att dra nytta av Cortanas bakomliggande struktur.

AdobeStock_127517656_DevOps_960x640.jpg

Red Hat: Optimera utvecklingen med devops

15 dec 2016 digit

Devops, mikrotjänster och containrar är tre av de hetaste begreppen inom utveckling just nu. Ted Schönbeck, teknisk chef på Red Hat förklarar fördelarna och berättar hur du kan komma igång.

gm-självkörande-bil.jpg

GM:s bil saknar ratt och pedaler

16 jan 2018 digit

General Motors nya självkörande bil saknar både ratt och pedaler. Redan nästa år förväntas den vara ute på de amerikanska vägarna.

självkörande-bil.jpg

Säkrare trafik med AI

23 jan 2018 digit

När svenskarna får drömma fritt om vad AI kan hjälpa dem med ligger säkrare trafik i topp. Men många hoppas även på att få en AI-kompis och att AI kan planera pensionen.

google-self-driving-car.jpg

Kalifornien slopar förarna

5 mar 2018 digit

Kalifornien tar bort regeln om att autonoma bilar måste ha en person i förarsätet för att kunna assistera fordonet ifall något oförutsett skulle hända. Den 2 april börjar nya regeln gälla.

två tvillingtjejer står och håller om varandra och tittar åt varsitt håll.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Devops med snapshots och kloner

12 mar 2018 digit

Agilt för utvecklarna och tryggt för it-teknikerna. NetApps integrerade containerplattformar löser behovet och problematiken vid devops.

ivo-selfdrivingcar-960640.jpg

IVO gör alla bilar självkörande

17 aug 2018 digit

IVO, Intelligent Vehicle Operator, är en portabel robotchaufför som på fem minuter kan installeras in i valfri bil.

lantmateriet-mixedrealirt-960640.jpg

MR och containrar för Lantmäteriet

15 okt 2018 digit

När Lantmäteriet omvärldsbevakar så är det bland annat Windows Server 2019, mixed reality, containrar och automatisering som är i fokus. Gemensamt för lösningarna är att de ska kunna leda till en ökad effektivisering inom flera olika områden.