Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så blir 2017 enligt Voister

Nu kommer containrarna, mikrotjänsterna, virtuella assistenter och givetvis kommer vi att se ännu mer av hyperkonvergerade datacenter. 2017 har precis börjat och Voister pekar ut de stora trenderna.

Text Elisabeth Nore 4 januari 2017 digit

Framtidsspan_960x640.jpg

1 Hyperhybrid

Snabbare, enklare och lättare att skala. Nu vill alla ha hyperkonvergerade datacenter. Utöver att den operationella kostnaden minskar är det den självklara vägen till det hybrida molnet. Allt fler kommuner kommer att följa Vallentunas spår.

2 Containrar och mikrotjänster

Utvecklare och verksamhet samarbetar och tillsammans med containrar och mikrotjänster skapas kod som enklare kan justeras och nya uppdateringar rullas ut. Ett arbetssätt som Försäkringskassan framgångsrikt har använt sig av. Det här kommer vi att se mer av 2017.

3 AI överallt

I mars 2016 utklassade AlphaGo den rutinerade mästaren Lee Sedol med 4-1. Go anses vara det mest komplicerade brädspelet och datorprogrammets seger, efter att ha pluggat 300 000 drag, ses som ett bevis på att vi bara har sett början av maskininlärningens möjligheter. AI blir alltmer en sådan självklarhet att vi tar den för given. Det gäller allt ifrån smarta virtuella assistenter som förstår retoriska frågor och hur du mår till Watson som både är läkarens och kockens bollplank.

4 Starkare verklighet

Än så länge är det i sin linda men snart kommer VR-glasögon och Hololens vara självklara hjälpmedel både i industrin och i samhället. Teknik som hjälper brandmän att hitta i rökfyllda hus, grävmaskinister att ha koll på ledningar i marken och monterare med instruktioner vid produktionslinan.

5 Självkörande fordon

I år kommer vi att se allt mer självkörande fordon och det handlar om mycket mer än Tesla. Inom industrin används redan autonoma lastbilar i gruvor och snart har vi de självkörande fartygen i våra hav.

6 Drönare

Drönartekniken har många tillämpningar och branschen har vuxit explosionsartat men efter bakslaget i höstas då drönarfilmning skulle jämställas med kameraövervakning såg det dystert ut för alla som vill flygfotografera. Drönarpiloter Sverige över reste sig upp i en gemensam aktion och lyckades få regeringens öra. Nu ligger ett nytt lagförslag som ska tillåta privatpersoner och företag att fortsätta filma från luften. Det innebär att branschen fått ny luft under vingarna. 

Rekommenderad läsning

självkörande-bil.jpg

Säkrare trafik med AI

23 jan 2018 digit

När svenskarna får drömma fritt om vad AI kan hjälpa dem med ligger säkrare trafik i topp. Men många hoppas även på att få en AI-kompis och att AI kan planera pensionen.

kth-självseglande-båt-960640.jpg

Självkör i vind

15 mar 2018 digit

Snart kan du ute till sjöss möta på en segelbåt utan besättning. På KTH forskas det om autonoma segelbåtar som ska kunna segla i en månad oberoende av väder helt utan mänsklig hjälp.

flygtaxi från kitty hawk i luften.jpg

Har du beställt taxi?

20 mar 2018 digit

Google-medgrundaren Larry Page har med sitt företag Kitty Hawk lite i hemlighet utvecklat vad som kan bli världens första autonoma flygtaxi.

två tvillingtjejer står och håller om varandra och tittar åt varsitt håll.jpg video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Devops med snapshots och kloner

12 mar 2018 digit

Agilt för utvecklarna och tryggt för it-teknikerna. NetApps integrerade containerplattformar löser behovet och problematiken vid devops.

google-self-driving-car.jpg

Kalifornien slopar förarna

5 mar 2018 digit

Kalifornien tar bort regeln om att autonoma bilar måste ha en person i förarsätet för att kunna assistera fordonet ifall något oförutsett skulle hända. Den 2 april börjar nya regeln gälla.

bilar-köer-autonoma-fordon-960640.jpg

Nya regler om självkörande bilar

9 mar 2018 digit

Ett krav på lagring av data för fordon med både manuell och automatiserad körning. Det är ett av flera förslag som regeringens utredare av självkörande fordon vill ska bli verklighet.

bilar-gata-960640.jpg

Svenskt EU-projekt om självkörande bilar

19 feb 2018 digit

VTI leder en serie tester i ett större EU-projekt om automatiserad körning. Projektet ska fokusera dels på acceptans bland olika grupper i samhället, dels på teknikutveckling.

gm-självkörande-bil.jpg

GM:s bil saknar ratt och pedaler

16 jan 2018 digit

General Motors nya självkörande bil saknar både ratt och pedaler. Redan nästa år förväntas den vara ute på de amerikanska vägarna.

gröna växter i stort jordbruksfält en solig dag.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Lantmäteriets lovande lösningar

9 jan 2018 digit

På Lantmäteriet blygs man inte digitala innovationer. De senaste åren har myndigheten introducerat blockkedjor, AR och gamification – allt för att förbättra kundupplevelsen.