Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så blir 2017 enligt Voister

Framtidsspan_960x640.jpg

Nu kommer containrarna, mikrotjänsterna, virtuella assistenter och givetvis kommer vi att se ännu mer av hyperkonvergerade datacenter. 2017 har precis börjat och Voister pekar ut de stora trenderna.

1 Hyperhybrid

Snabbare, enklare och lättare att skala. Nu vill alla ha hyperkonvergerade datacenter. Utöver att den operationella kostnaden minskar är det den självklara vägen till det hybrida molnet. Allt fler kommuner kommer att följa Vallentunas spår.

2 Containrar och mikrotjänster

Utvecklare och verksamhet samarbetar och tillsammans med containrar och mikrotjänster skapas kod som enklare kan justeras och nya uppdateringar rullas ut. Ett arbetssätt som Försäkringskassan framgångsrikt har använt sig av. Det här kommer vi att se mer av 2017.

3 AI överallt

I mars 2016 utklassade AlphaGo den rutinerade mästaren Lee Sedol med 4-1. Go anses vara det mest komplicerade brädspelet och datorprogrammets seger, efter att ha pluggat 300 000 drag, ses som ett bevis på att vi bara har sett början av maskininlärningens möjligheter. AI blir alltmer en sådan självklarhet att vi tar den för given. Det gäller allt ifrån smarta virtuella assistenter som förstår retoriska frågor och hur du mår till Watson som både är läkarens och kockens bollplank.

4 Starkare verklighet

Än så länge är det i sin linda men snart kommer VR-glasögon och Hololens vara självklara hjälpmedel både i industrin och i samhället. Teknik som hjälper brandmän att hitta i rökfyllda hus, grävmaskinister att ha koll på ledningar i marken och monterare med instruktioner vid produktionslinan.

5 Självkörande fordon

I år kommer vi att se allt mer självkörande fordon och det handlar om mycket mer än Tesla. Inom industrin används redan autonoma lastbilar i gruvor och snart har vi de självkörande fartygen i våra hav.

6 Drönare

Drönartekniken har många tillämpningar och branschen har vuxit explosionsartat men efter bakslaget i höstas då drönarfilmning skulle jämställas med kameraövervakning såg det dystert ut för alla som vill flygfotografera. Drönarpiloter Sverige över reste sig upp i en gemensam aktion och lyckades få regeringens öra. Nu ligger ett nytt lagförslag som ska tillåta privatpersoner och företag att fortsätta filma från luften. Det innebär att branschen fått ny luft under vingarna. 

4 januari 2017 Uppdaterad 28 februari 2020 Reporter Elisabeth Nore digit

Rekommenderad läsning

Cevt Redigerad
video
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Bilar Ovanifrån

Smarta tech-däck

15 dec 2020 digit

Från och med 2023 kommer alla Michelin-däck vara utrustade med RFID-chip. Tekniken ska öka säkerheten på vägarna och kan komma att bli viktig i utvecklingen av självkörande bilar.

5G Ericsson

5G värt 260 biljoner

19 nov 2020 digit

5G kan dra in 31 000 miljarder dollar, ungefär 260 000 miljarder kronor, till it- och telekomindustrin fram till 2030. Det visar en ny studie från Ericsson.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Röda Och Blå Containrar
video
Ett samarbete med Red Hat

Containrar utvecklar Kalmar

19 okt 2020 digit

It-avdelningen hos Region Kalmar län var tidig med att arbeta med containrar och det finns ett stort antal fördelar med ett säkert och agilt arbetssätt. Nu inspireras många andra att gå samma väg.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Tårta 960640

IBM delas

9 okt 2020 digit

IBM delar upp verksamheten i företaget, där enheten för it-infrastrukturtjänster blir ett eget bolag i slutet av 2021. IBM kommer i sin tur öka fokuset på det öppna hybrida molnet och AI. 

Sjalvkorande I Skogen

Självkörande i skogen

8 okt 2020 digit

Forskare vid Luleå tekniska universitet har utvecklat en autonom skogsmaskin. Programmerad för att jobba på egen hand och utrustad med sensorer för att läsa sin omgivning kan den vara början på stora förändringar inom skogs- och jordbruket.

Olivolja Hälls På En Sked Med Grön Bakgrund
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Dells väloljade hybrid

11 sep 2020 digit

Dell Technologies Cloud Platform inkluderar allt från självbetjäning och automation till mjukvarudefinierad lagring och nätverk. För alla som vill testa hur det fungerar för just deras verksamhet finns det nu en demomiljö hos Atea.