Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Vallentuna väljer hyperkonvergerat

Vallentuna har börjat använda hyperkonvergerad it-drift i alla olika arbetsområden inom kommunen.
 Nu behöver vi fokusera mindre på teknik och underhåll, istället kan vi lägga mer tid på verksamhetsutveckling, säger Niclas Rosendahl, it-driftansvarig på Vallentuna kommun.

Text Fredrik Adolfsson 22 december 2016 digit

Vallentuna_kyrka_4.jpg

Vallentuna kyrka.

Vallentuna kommun har bytt ut hela sin it-drift från en mer traditionell SAN-lösning till att satsa helt på hyperkonvergerat. Det gamla avtalet och licensen gick ut under sommaren 2016 så under starten av året började de blicka på nya alternativ och hittade Dell EMC:s XC-serie med Nutanix.

 Vi jämförde kostnader och såg att en lösning likt den förra skulle vara 10-15 procent billigare än en hyperkonvergerad, men underhållet, eller snarare avsaknaden av det, skulle göra att pengar snabbt är intjänade om vi valde hyperkonvergerat.

Det behövs så lite underhåll med hyperkonvergerat att vi tjänar pengar på att ha det även om det är dyrare.

Niclas Rosendahl , it-driftansvarig, Vallentuna kommun

 Vi får lägre latency i den virtuella lagringen då man slipper koppla ihop så många protokoll, controllers, nätverk och andra delar som genererar flaskhalsar och potentiella felkällor. All kommunikation sker i lådan man sätter upp.

Kommunen migrerade till XC-serien med Nutanix under ett par hektiska dagar i somras. Nu används den av alla delar i kommunen såsom skola, socialförvaltning, kultur och fritid, samhällsbyggnad och så vidare.

 Jag blev fascinerad över att tekniken gick så snabbt att införa och att det var så lättskött och tar så lite plats i serverhallen. Jag var lite orolig över att de lovade att det bara krävdes ett klick för att uppgradera allt men det visade sig stämma.

Skalbart

Vallentuna hade tidigare en halvtidstjänst i månaden för att sköta kommunens serverdrift, nu krävs inte någon tjänst för det, utan det enda man behöver göra är att uppdatera systemet någon gång i månaden.

 Vi behöver fokusera mindre på teknik och underhåll. It-avdelningen kan istället lägga mer resurser på utveckling samt fokusera på verksamhetens it-behov.

 Att det är hyperkonvergerat innebär också att det är väldigt skalbart för oss. När vi behöver växa prestandamässigt så är det bara att packa upp och koppla in en låda till utan speciellt mycket konfiguration. Allt känns väldigt enkelt och jag kan inte komma på något negativt om förändringen - jag rekommenderar alla kommuner som vill ha en enkel it-drift att byta till en hyperkonvergerad lösning.

Rekommenderad läsning

Ett samarbete mellan Dell EMC och Voister

Allt i ett - hyperkonvergerat

3 feb 2017

Hyperkonvergerad v4 960x960_MG-tajt.jpg Hyperkonvergerad v4 960x960_MG-tajt.jpg Hyperkonvergerad v4 960x960_MG-tajt.jpg

Förr behövde du server, lagring och nätverk som tre olika komponenter. Med en hyperkonvergerad lösning har du allt i en burk. Det blir enklare att skala och lättare att använda till en lägre kostnad.

Nätverk nyckelfaktor i Hyperflex

24 feb 2017 cisco live

HyperFlexNew_960x640.jpg HyperFlexNew_960x640.jpg HyperFlexNew_960x640.jpg video

Ciscos Hyperflex som är komplett med nätverk har uppdaterats till 2.0. Greger Jerlehagen, affärsområdeschef datacenter Cisco Sverige berättar om senaste uppdateringen av den hyperkonvergerade lösningen.

Framtidens datacenter hos Cisco

8 sep 2017 digit

datacenter.jpg datacenter.jpg datacenter.jpg video

Frank Palumbo, SVP Data Center på Cisco, och Greger Jerlehagen, ansvarig för datacenter på Cisco Sverige, pratar om framtiden inom datacenter, skillnader mellan Sverige och USA och varför Hyperflex är nummer ett. 

Så drar alla nytta av all-flash-lagring

16 sep 2016 digit

Knip-DellEMC.JPG Knip-DellEMC.JPG Knip-DellEMC.JPG

All-Flash-lagring har gått från att vara en lösning för stora företag till något som alla har nytta av. Björn Knip, lagringsspecialist på Dell EMC och Jonas Emilsson, affärsutvecklare datacenter på Atea, förklarar nyttan.

Dell EMC storsatsar på forskning

5 dec 2017 digit

forskning research.jpg forskning research.jpg forskning research.jpg

Dell EMC toppar listan när Gartner rankar de mest innovativa företagen inom server och lagring. Nu arbetar och investerar företaget för att förbättra positionen på toppen genom bland annat ett bedömningsverktyg och en tre års kundnöjdhetsgaranti. 

Öppna nätverk för Dell EMC

16 feb 2018 digit

open-source-dell-emc-stad-960640.jpg open-source-dell-emc-stad-960640.jpg open-source-dell-emc-stad-960640.jpg

Nätverk har än så länge varit en relativt stängd marknad. Det ska Dell EMC nu ändra på genom en stor open networking-satsning.

Voister förklarar

Hyperkonvergerat

19 apr 2017 Voister förklarar

hyperkonvergerat 960640 .jpg hyperkonvergerat 960640 .jpg hyperkonvergerat 960640 .jpg

Förenklad resurshantering, effektivare partnerskap och en mer flexibel it-infrastruktur. Så fungerar hyperkonvergerade system.

Nya flexibla Hyperflex

1 feb 2018 digit

cisco-live-mässa-960640.jpg cisco-live-mässa-960640.jpg cisco-live-mässa-960640.jpg video

Den senaste versionen av Hyperflex har precis lanserats. Kaustubh Das förklarar nyttan med de nya funktionerna och berättar om planerna framöver.

Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Server som möter GDPR-krav

17 nov 2017 digit

skargard foto.jpg skargard foto.jpg skargard foto.jpg

Allt mer handlar om mjukvarudefinierade system. Lenovo vill göra det ännu enklare att möta framtidens krav och lanserar nu en helt ny serie servrar under namnet ThinkSystem.