Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Vallentuna väljer hyperkonvergerat

Vallentuna har börjat använda hyperkonvergerad it-drift i alla olika arbetsområden inom kommunen.
 Nu behöver vi fokusera mindre på teknik och underhåll, istället kan vi lägga mer tid på verksamhetsutveckling, säger Niclas Rosendahl, it-driftansvarig på Vallentuna kommun.

Text Fredrik Adolfsson 22 december 2016 digit

Vallentuna_kyrka_4.jpg

Vallentuna kyrka.

Vallentuna kommun har bytt ut hela sin it-drift från en mer traditionell SAN-lösning till att satsa helt på hyperkonvergerat. Det gamla avtalet och licensen gick ut under sommaren 2016 så under starten av året började de blicka på nya alternativ och hittade Dell EMC:s XC-serie med Nutanix.

 Vi jämförde kostnader och såg att en lösning likt den förra skulle vara 10-15 procent billigare än en hyperkonvergerad, men underhållet, eller snarare avsaknaden av det, skulle göra att pengar snabbt är intjänade om vi valde hyperkonvergerat.

Det behövs så lite underhåll med hyperkonvergerat att vi tjänar pengar på att ha det även om det är dyrare.

Niclas Rosendahl , it-driftansvarig, Vallentuna kommun

 Vi får lägre latency i den virtuella lagringen då man slipper koppla ihop så många protokoll, controllers, nätverk och andra delar som genererar flaskhalsar och potentiella felkällor. All kommunikation sker i lådan man sätter upp.

Kommunen migrerade till XC-serien med Nutanix under ett par hektiska dagar i somras. Nu används den av alla delar i kommunen såsom skola, socialförvaltning, kultur och fritid, samhällsbyggnad och så vidare.

 Jag blev fascinerad över att tekniken gick så snabbt att införa och att det var så lättskött och tar så lite plats i serverhallen. Jag var lite orolig över att de lovade att det bara krävdes ett klick för att uppgradera allt men det visade sig stämma.

Skalbart

Vallentuna hade tidigare en halvtidstjänst i månaden för att sköta kommunens serverdrift, nu krävs inte någon tjänst för det, utan det enda man behöver göra är att uppdatera systemet någon gång i månaden.

 Vi behöver fokusera mindre på teknik och underhåll. It-avdelningen kan istället lägga mer resurser på utveckling samt fokusera på verksamhetens it-behov.

 Att det är hyperkonvergerat innebär också att det är väldigt skalbart för oss. När vi behöver växa prestandamässigt så är det bara att packa upp och koppla in en låda till utan speciellt mycket konfiguration. Allt känns väldigt enkelt och jag kan inte komma på något negativt om förändringen - jag rekommenderar alla kommuner som vill ha en enkel it-drift att byta till en hyperkonvergerad lösning.

Rekommenderad läsning

Knip-DellEMC.JPG

Så drar alla nytta av all-flash-lagring

16 sep 2016 digit

All-Flash-lagring har gått från att vara en lösning för stora företag till något som alla har nytta av. Björn Knip, lagringsspecialist på Dell EMC och Jonas Emilsson, affärsutvecklare datacenter på Atea, förklarar nyttan.

datacenter.jpg
video

Framtidens datacenter hos Cisco

8 sep 2017 digit

Frank Palumbo, SVP Data Center på Cisco, och Greger Jerlehagen, ansvarig för datacenter på Cisco Sverige, pratar om framtiden inom datacenter, skillnader mellan Sverige och USA och varför Hyperflex är nummer ett. 

forskning research.jpg

Dell EMC storsatsar på forskning

5 dec 2017 digit

Dell EMC toppar listan när Gartner rankar de mest innovativa företagen inom server och lagring. Nu arbetar och investerar företaget för att förbättra positionen på toppen genom bland annat ett bedömningsverktyg och en tre års kundnöjdhetsgaranti. 

HyperFlexNew_960x640.jpg
video

Nätverk nyckelfaktor i Hyperflex

24 feb 2017 cisco live

Ciscos Hyperflex som är komplett med nätverk har uppdaterats till 2.0. Greger Jerlehagen, affärsområdeschef datacenter Cisco Sverige berättar om senaste uppdateringen av den hyperkonvergerade lösningen.

martin-edquist-snip-redigerad.jpg
video

Hetaste från Dell Tech World

9 maj 2018 digit

Teknik för vertikal odling, Powermax och VR i olika former var några av nyheterna under Dell Technologies World i Las Vegas. Martin Edquist, Presales Manager, Dell EMC Sverige tog med Voister på en rundtur.

tennis-bastad-960640.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Simplivity lätt val för Båstad

18 sep 2018 digit

Sedan Båstad kommun investerade i den hyperkonvergerade datacenter-lösningen Simplivity har de upplevt mindre komplexitet, bra prestanda och en hög driftsäkerhet. Kommunen har också tjänat in stora summor pengar på köpet. 

tre lastbilar sedda bakifrån med mycket sten kör i en riktning längs med ett berg2.jpg
video

Bolidens växande datamängd

29 maj 2018 digit

En växande datamängd från sensorer och IoT gör att företags datacenter måste moderniseras och utökas för att kunna hantera allt större datamängder. Det menar Robert Ekberg driftchef på Boliden, som nu planerar för Bolidens uppdaterade datacenter.

komatsuforest960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Cisco säkrar skogen

14 nov 2018 digit

Skogsmaskinsföretaget Komatsu Forest har investerat i två hyperkonvergerade datacenter från Cisco. Valet föll på Hyperflex 3.0 med stöd för stretchat kluster och därmed ska säkerheten, skalbarheten och prestandan bli bättre.

hyperflex-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Säker, smidig och hyperflex

23 jan 2019 digit

Valfrihet att lagra både publikt och privat, vilket många svenska kommuner uppskattar, ger en fördel för Hyperflex. Dessutom finns det ekonomiska vinster. Det menar Greger Jerlehagen, datacenterchef på Cisco Sverige.