Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hololens stödjer verksamheten

Hololens förstärker verkligheten genom att användaren kan uppfatta virtuella föremål i 3D i den fysiska världen. Med gester och röstkommandon kan man till exempel flytta, förstora och förminska saker, skruva på dem och fästa dem på olika ytor.

Text Karin Arnell 26 oktober 2016 digit

Hololens Borlänge.png

En besökare på it-arenan i Borlänge testar Hololens.

Hologram har länge varit ett populärt begrepp inom science fiction. Nu har tekniken, som uppfanns av den brittiskungerske forskaren Dennis Gabor, banat väg för Microsofts Hololens. Det som sker när man tar på sig glasögonen kallar företaget för ”blandad verklighet” till skillnad från ”virtuell verklighet” där användaren inte längre ser verkligheten utanför.

Efter USA och Kanada har man också börjat sälja Hololens i Europa och produkten finns nu tillgänglig  i Tyskland, Storbritannien, Irland och Frankrike.

Den första upplagan - som till det yttre påminner om ett par nummer för stora skidglasögon - kan beställas för utveckling eller kommersiell användning och prislappen ligger runt 3 000 dollar.

Microsoft-HoloLens-RGB.png

Hololens - ett hjälpmedel för att förbättra beslutsprocesseer.

Även om det för närvarande är spel och underhållning i fokus ser företaget också en rad andra användningsområden.

Frågan är inte vad den kan användas till utan snarare vad den inte kan användas till. Den är ett hjälpmedel för att bland annat förbättra beslutsprocesser och fungerar såväl för utbildning och utveckling som inom tillverkningsindustrin, säger Marcus Westin, lösningsarkitekt på Atea.

Hololens innehåller en Windows 10-dator och, precis som Windows i övrigt, har den Windows Store för appar. Microsoft tillhandahåller även utvecklingsverktyg för att bygga egna applikationer genom Visual Studio. För att underlätta och snabba på takten släpper företaget även källkoden fri till flera av sina projekt.

Volvo använder Hololens

Med Hololens kan en användare på distans visa hur en annan person ska göra för att exempelvis laga något. I Sverige har bland annat Volvo börjat använda lösningen under både konstruktion och montering inom produktion. Med hjälp av Hololens kan personalen direkt testa om vissa delar passar, hur de ska monteras och även koppla hela konceptet med molntjänsten Autodesk, där de ritar prototyper som de sedan kan ta med sig till en bil och holografiskt prova dess funktion.

För privatpersoner är ett av de kanske mer spännande användningsområdena möjligheten att prova på att inreda eller bygga om genom att placera ut holografiska möbler eller andra föremål  innan man gör slag i saken och handlar.

Ett exempel är om du ska bygga om ditt kök. Då kan det vara svårt att föreställa sig hur det ska bli, men genom att ta på dig de här glasögonen kan du se köket så som du föreställer dig och prova exempelvis olika bänkskivor, säger Marcus Westin.

 

 

 

 

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

blogg_Windows10_960x640.jpg

Grattis på ettårsdagen, Windows 10

21 jun 2016 digit

Nu är det ett år sedan Windows 10 släpptes och i juli släpper Microsoft nästa stora uppdatering: Windows 10 Anniversary Update. Här är några av nyheterna.

bertman.JPG

Microsoft tar hjälp av användarna

2 jun 2016 digit

Erik Bertman, vice vd på Microsoft Sverige, pratar om företagets utveckling och framtid. Han ser den nuvarande förändringsfasen som en av de mest spännande någonsin i och med bland annat digitaliseringen och Windows 10.  

P1010059_960x640.jpg

Molnet i fokus på Ignite

26 sep 2016 digit

Molnet, säkerhet och kollaborativa hjälpmedel – det var fokus när Microsoft sparkade igång Ignite 2016 i Atlanta.

nadella-sanders_web_960x640.jpg

”Vi har skapat världens första AI-superdator”

27 sep 2016 digit

Neurala nätverk och kognitiva tjänster ihop med flexibiliteten i molnet skapar helt nya möjligheter för artificiell intelligens. Nu vill Microsoft göra det möjligt för alla att dra nytta av Cortanas bakomliggande struktur.

lego.jpg

"Är som Lego för vuxna"

26 maj 2016 digit

Appar är ett utmärkt sätt att driva innovation och vice versa. Det är dessutom ett signum för molnmogna företag. Det menar Anders Wendt, affärsområdesrepresentant på Microsoft.

Green Bottles_960x640.jpg

Så migrerade Carlsberg till O365

7 okt 2016 digit

17 olika interna organisationer med 17 olika it-avdelningar. Carlsberg hade en svår utmaning i att skapa en gemensam plattform för alla i företaget. Lösningen blev en tyst utrullning av Office 365.

optolexiajpg.jpg

Open source allt viktigare för Microsoft

27 okt 2016 digit

Maktkampen mellan Red Hat och Microsoft är över. Den globala överenskommelsen från i somras har nu för första gången resulterat i ett svenskt samarbetsavtal. I praktiken öppnar det för fler rena open source-lösningar, som till exempel Optolexias screeningmetd för att tidigt upptäcka barn med dyslexi.

AdobeStock_9198755_Oatly_960x640.jpg

Oatly skördar framgångar med Office 365

15 okt 2016 digit

Med sina havrebaserade produkter har Oatly på relativt kort tid vuxit sig stora både nationellt och internationellt. För it-avdelningen har det inneburit att man skrotat en åldrig infrastruktur och infört Office 365 för samarbete.

powerbi-desktopjpg.png

Nya affärer med Power BI

14 nov 2016 digit

Power BI gör det möjligt att hantera data via bland annat kartor och diagram.

– Du kan analysera data och hitta mönster och insikter, och därmed få tillgång till konkurrensfördelar."