Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hololens stödjer verksamheten

Hololens Borlänge.png

En besökare på it-arenan i Borlänge testar Hololens.

Hololens förstärker verkligheten genom att användaren kan uppfatta virtuella föremål i 3D i den fysiska världen. Med gester och röstkommandon kan man till exempel flytta, förstora och förminska saker, skruva på dem och fästa dem på olika ytor.

Hologram har länge varit ett populärt begrepp inom science fiction. Nu har tekniken, som uppfanns av den brittiskungerske forskaren Dennis Gabor, banat väg för Microsofts Hololens. Det som sker när man tar på sig glasögonen kallar företaget för ”blandad verklighet” till skillnad från ”virtuell verklighet” där användaren inte längre ser verkligheten utanför.

Efter USA och Kanada har man också börjat sälja Hololens i Europa och produkten finns nu tillgänglig  i Tyskland, Storbritannien, Irland och Frankrike.

Den första upplagan - som till det yttre påminner om ett par nummer för stora skidglasögon - kan beställas för utveckling eller kommersiell användning och prislappen ligger runt 3 000 dollar.

Microsoft-HoloLens-RGB.png

Hololens - ett hjälpmedel för att förbättra beslutsprocesseer.

Även om det för närvarande är spel och underhållning i fokus ser företaget också en rad andra användningsområden.

Frågan är inte vad den kan användas till utan snarare vad den inte kan användas till. Den är ett hjälpmedel för att bland annat förbättra beslutsprocesser och fungerar såväl för utbildning och utveckling som inom tillverkningsindustrin, säger Marcus Westin, lösningsarkitekt på Atea.

Hololens innehåller en Windows 10-dator och, precis som Windows i övrigt, har den Windows Store för appar. Microsoft tillhandahåller även utvecklingsverktyg för att bygga egna applikationer genom Visual Studio. För att underlätta och snabba på takten släpper företaget även källkoden fri till flera av sina projekt.

Volvo använder Hololens

Med Hololens kan en användare på distans visa hur en annan person ska göra för att exempelvis laga något. I Sverige har bland annat Volvo börjat använda lösningen under både konstruktion och montering inom produktion. Med hjälp av Hololens kan personalen direkt testa om vissa delar passar, hur de ska monteras och även koppla hela konceptet med molntjänsten Autodesk, där de ritar prototyper som de sedan kan ta med sig till en bil och holografiskt prova dess funktion.

För privatpersoner är ett av de kanske mer spännande användningsområdena möjligheten att prova på att inreda eller bygga om genom att placera ut holografiska möbler eller andra föremål  innan man gör slag i saken och handlar.

Ett exempel är om du ska bygga om ditt kök. Då kan det vara svårt att föreställa sig hur det ska bli, men genom att ta på dig de här glasögonen kan du se köket så som du föreställer dig och prova exempelvis olika bänkskivor, säger Marcus Westin.

 

 

 

 

26 oktober 2016 Uppdaterad 28 oktober 2016 Reporter Karin Arnell digit

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Hjärtan Molnet

Rekord för molnet

8 feb 2021 digit

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Riksdag Sverige

Sveriges AI-miss

29 jun 2020 digit

Sverige har missat möjligheten att AI-utbilda korttidspermitterade under coronapandemin. Nu behöver vi som land få till en demokratisering av tekniken, fokusera hårt på tillämpningar och politiker med mer positiv inställning. Det menar Daniel Akenine, Microsoft och Luka Crnkovic-Friis, Peltarion. 

flera gamla telefonlurar i luften i olika färger.jpg

Teams nu i Slack

2 apr 2020 digit

Slack närmar sig Teams och har lanserat en app som gör att användare kan ringa in till Temas. Intresset har hittills varit mycket stort.