Så blir 2017 enligt Voister

Framtidsspan_960x640.jpg

Nu kommer containrarna, mikrotjänsterna, virtuella assistenter och givetvis kommer vi att se ännu mer av hyperkonvergerade datacenter. 2017 har precis börjat och Voister pekar ut de stora trenderna.

1 Hyperhybrid

Snabbare, enklare och lättare att skala. Nu vill alla ha hyperkonvergerade datacenter. Utöver att den operationella kostnaden minskar är det den självklara vägen till det hybrida molnet. Allt fler kommuner kommer att följa Vallentunas spår.

2 Containrar och mikrotjänster

Utvecklare och verksamhet samarbetar och tillsammans med containrar och mikrotjänster skapas kod som enklare kan justeras och nya uppdateringar rullas ut. Ett arbetssätt som Försäkringskassan framgångsrikt har använt sig av. Det här kommer vi att se mer av 2017.

3 AI överallt

I mars 2016 utklassade AlphaGo den rutinerade mästaren Lee Sedol med 4-1. Go anses vara det mest komplicerade brädspelet och datorprogrammets seger, efter att ha pluggat 300 000 drag, ses som ett bevis på att vi bara har sett början av maskininlärningens möjligheter. AI blir alltmer en sådan självklarhet att vi tar den för given. Det gäller allt ifrån smarta virtuella assistenter som förstår retoriska frågor och hur du mår till Watson som både är läkarens och kockens bollplank.

4 Starkare verklighet

Än så länge är det i sin linda men snart kommer VR-glasögon och Hololens vara självklara hjälpmedel både i industrin och i samhället. Teknik som hjälper brandmän att hitta i rökfyllda hus, grävmaskinister att ha koll på ledningar i marken och monterare med instruktioner vid produktionslinan.

5 Självkörande fordon

I år kommer vi att se allt mer självkörande fordon och det handlar om mycket mer än Tesla. Inom industrin används redan autonoma lastbilar i gruvor och snart har vi de självkörande fartygen i våra hav.

6 Drönare

Drönartekniken har många tillämpningar och branschen har vuxit explosionsartat men efter bakslaget i höstas då drönarfilmning skulle jämställas med kameraövervakning såg det dystert ut för alla som vill flygfotografera. Drönarpiloter Sverige över reste sig upp i en gemensam aktion och lyckades få regeringens öra. Nu ligger ett nytt lagförslag som ska tillåta privatpersoner och företag att fortsätta filma från luften. Det innebär att branschen fått ny luft under vingarna. 

4 januari 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth Noredigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng