Hållbarhet 2.0: tekniken som ger tillbaka till naturen

Hållbarhet; Ett Digitalt Träd Och Märtha Rehnberg

Märtha Rehnberg. Foto: Carsten Lundager

Biologiska datacenter, "dataskogar", som lagrar data och binder koldioxid? Eller 3d-printade skor som du kan lämna in för att bryta ner och göra om till en ny modell? Det är några av framtidens hållbarhetslösningar, som båda är exempel på en regenerativ affärsmodell, som nationalekonomen och think tank-grundaren Märtha Rehnberg ser stora möjligheter med. 

– Tidigare var en hållbar verksamhet målet för många, men nu ser vi en ny trend som går ytterligare ett steg, mot det som på engelska kallas för en regenerative business model, som går ut på att du dessutom ger tillbaka till naturen, säger Märtha Rehnberg, nationalekonom och futurist, och en av grundarna till hubben Dare Disrupt i Köpenhamn.

Smart energi avgörande

Märtha Rehnberg är ganska övertygad om att den teknik som kommer vara viktigast för hållbarhet och klimatvänlig utveckling de kommande åren är den som är i direkt kontakt med våra energikällor.

– Allting som rör teknikutveckling kring både smartare energiförbrukning och -källor blir avgörande. Ett område som just nu rör sig extremt snabbt är forskning kring nästa generation solenergi. Och så pågår ju utvecklingen av bättre batterier för fullt.

Biologiska datacenter

En annan spännande utveckling är de biologiskt baserade lösningar, som inspireras av och härmar naturen, på engelska biomimicry. Exempel är bio computing, där Märtha Rehnberg på sin think tank Dare Disrupt har arbetat tillsammans med biologer och konstnärer som utvecklar dna-baserade datalagringslösningar i växter och träd.

– Mer cirkulärt än så blir det inte. Inte nog med att vi kan föreställa oss en värld där datacenter har blivit till ”dataskogar”. Samma dataskogar kan dessutom lagra både data och koldioxid från atmosfären. Det finns studier som visar att mer än hälften av alla dagens produkter skulle kunna förvandlas till liknande bio-baserade, eller bio-based, produkter.

4d-printing

Viljan från bolag och verksamheter om att inte bara bli mer hållbar, utan också att ge tillbaka och lära av naturen, driver nya idéer och innovationer. Vi är väl många som har hört talas om 3d-printing, men redan nu finns nästa version: 4d-printing.

I 4d-printing tas en större hänsyn till den fjärde dimensionen, alltså tid.

– Tid har ofta behandlats som en fiende hos den som utvecklar produkter, och ofta vill man tillverka saker som håller lång tid och kan motstå tidens förfall. I detta 4d-sammanhang handlar det om att inspireras av naturen för att få produkter att hålla längre genom att arbeta med, inte emot tid, genom till exempel material som utvidgas i kontakt med värme, eller vatten. Konceptet finns på vattenrör som utvidgas när de kommer mer vatten i systemet, och som minskar när det kommer mindre vatten.

Spotify for shoes

Men även traditionell 3d-printing är ett område som kan komma att innebära mycket för framtida hållbara lösningar. Inte minst i redan existerade så kallade värdekedjor. Bland annat har sportmärket Adidas idag skor som är 3d-printade, och med rätt incitament tror Märtha Rehnberg att vi kan gå mot vad hon kallar Spotify for shoes.

Jag hoppas att denna generation vågar stå fast vid sina värderingar, och finner mod till att handla därefter.

– Du använder dina skor, och när de blir slitna och gamla kan du lämna in dem i en butik där de görs om till nya skor med hjälp av 3d-printteknik.

I egenskap av någon som tänker mycket på framtiden: hur tänker du på kriget i Ukraina och hur det ska utvecklas?

– Det är ett område som jag egentligen inte kan uttala mig så mycket om. Det jag däremot tycker mig se är att det finns en sorts clash mellan å ena sidan det som händer i Ukraina, och å ena sidan vad media och politiker väljer att lägga ett relativt stort fokus på, nämligen våra elpriser. Istället för att prata om hur dyrt det kan komma att bli, borde vi prata om hur jag som individ kan bidra genom att sätta på mig tre tröjor om jag fryser. Nu är det mycket curling-politik som jag tror riskerar att alienera folk som tycker att det är en märklig debatt att ha under pågående krig. Jag saknar humanismen.

Vad är dina förhoppningar på nästa generation?

– Undersökningar visar att kommande generationer är betydligt mer medvetna om hållbarhet, och för dem är det inte lika viktigt att äga saker eller ha en skyhög lön, utan att ens konsumtion och arbete bidrar till en bättre planet. Jag hoppas att denna generation vågar stå fast vid sina värderingar, och finner mod till att handla därefter.

28 juni 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerhållbarhetFoto Adobestock, Carsten Lundager

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng