Forskare granskar hjärtstartare med drönare

Hjärtstartare, Drönare, Guldigt Hjärta Mot Lila Bakgrund

Med en hjärtstartare i närheten skulle sju gånger fler kunna överleva ett hjärtstopp. Nu presenteras resultatet från satsningen med drönare och hjärtstartare i Göteborgsområdet.

– Det här är första gången i världen som en forskargrupp redovisar resultat från en studie där hjärtstartare har flugits ut av drönare vid riktiga larm om misstänkt hjärtstopp, säger ansvarig forskare Andreas Claesson, docent vid centrum för hjärtstoppsforskning på institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset, Karolinska Institutet.

Oftare snabbare än ambulans

När en människa får hjärtstopp minskar chansen till överlevnad med 10 procent för varje minut som går, och det är därför oerhört viktigt att en hjärtstartare kan finnas tillgänglig så fort som möjligt för att sätta igång hjärtat igen.

I Västra Götalandsregionen har SOS Alarm tillsammans med Karolinska Institutet drivit ett pilotprojekt där en hjärtstartare skickats iväg med en drönare när ett samtal kommer in till Larmcentralen, parallellt med att en ambulans skickas ut till platsen.  

Under sommaren 2020 skickades en hjärtstartare ut med drönare vid totalt 12 av 53 larm i Göteborg och Kungälv. I elva av dessa fall kom drönaren fram och i sju av fallen kom den fram strax innan ambulansen.

– Även om ingen av de drönarlevererade hjärtstartarna kom till användning denna gång, visar vår studie att det är möjligt att transportera hjärtstartare med god precision och på ett säkert sätt vid skarpa fall. En förutsättning för att de i framtiden också ska komma till användning är att larmcentralens operatörer tar initiativ och instruerar personer på plats i att snabbt hämta och använda hjärtstartaren för att hjälpa personen som drabbats av hjärtstopp, säger studieförfattaren Sofia Schierbeck, doktorand vid centrum för hjärtstoppsforskning på institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset, Karolinska Institutet.

Hjärtstartare På En Drönare

En hjärtstartare på en drönare i luften.

Ska förfina tekniken

Efter den lyckade testperioden har forskarna tittat på hur de kan uppdatera och förfina systemet, för att bland annat kunna flyga drönaren under något tuffare väderförhållande och också skala av tiden det tar för den att nå fram.  

– Varje minut utan behandling i det tidiga skedet minskar chansen till överlevnad procent och därför vi tror att denna nya leveransmetod har potential att rädda liv, säger Andreas Claesson.

Källa Karolinska Institutet

 

30 augusti 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Andreas Claesson

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng