Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Därför behövs luftvägar

Drönare räddar i många fall liv men samtidigt börjar det bli trångt i luftrummet och i många fall stör drönare annan sårbar verksamhet, som flyget. Mats Lundbäck, CTO på Telia, vill att drönare utrustas med GPS för en säker och snabb navigering.

– Den här drönaren är byggd utifrån ett samarbete mellan Karolinska Institutet, Ericsson, och Telia. Ursprunget är att vi ser en väldigt stor potential hos drönare. I just det här fallet handlar det om att man har 70 procents större chans att överleva om man har en hjärtstartare på plats inom tre minuter, om man drabbas av någon form av hjärtstillestånd, så därför testade vi att sätta den på en drönare, säger Mats Lundbäck, CTO på Telia.

– Man möter förstås en hel del spännande problem och utmaningar på vägen. Det kan ju tyckas enkelt att flyga ut en hjärtstartare, men man måste förstå var patienten befinner sig och en förmåga att larma, och dessutom hålla koll på lagstiftningen som gått från väldigt öppen, till väldigt hård, men som nu håller på att öppnas upp något igen. Vi på Telia ser en jättepotential framöver, och ett antal utmaningar som måste lösas när det blir 10 000-tals drönare i luften.

Hur löser man det?

– Enklaste sättet är att sätta uppkopplade kameror på drönarna, så att de som flyger kan se hur det ser ut i luftrummet men vi tror inte att det kommer att räcka utan någon måste ha koll på helheten och säkerställa att drönaren flyger där den får flyga. Nu har vi möjlighet att via mobilnäten positionera var drönarna befinner sig. Lägger man ihop GPS med vår förmåga att positionera kan man börja bygga vägar i luften där man får köra drönare.

– Men eftersom drönare är otroligt beroende av väder kommer vägarna inte kunna vara statiska, så rutten måste anpassas med hjälp av väderdata. Att få ihop ett ekosystem av det kommer kräva otroligt mycket datorkraft och delning av information som hela tiden måste hållas levande. Vår vision framåt är någon typ av nytt vägnät för drönare uppe i luften som hela tiden anpassar sig efter den rådande situationen.

drönare med hjärtstatare.jpg

Drönare med hjärtstartare

När kan vi vara där?

– Vi är ju inte ensamma att arbeta med det här, utan vi är ett antal aktörer både i Sverige och i världen som tillsammans måste skapa det här systemet som behövs. Jag tror vi är i läget där vi inom ett till två år kan skapa vägar som går från en punkt till en annan. De större ekosystemen när vi pratar större vägnät och mängder av drönare, handlar nog snarare om år 2025. Men jag tror att det är en utveckling som inte går att stoppa eftersom potentialen är så stor.

15 augusti 2018 Reporter Tim Leffler it i vården Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

turning torso flygbild.jpg (1)
video

AI för tryggare Malmö

9 sep 2019 digit

För att skapa en tryggare stadsmiljö tar Malmö stad hjälp av AI för att undersöka medborgarnas rörelsemönster. Projektet görs i samarbete med Telia och AI Sustainability Center.

aldre-man-lyssnar-pa-poddradio.jpg

Mer vård i Stockholm

5 nov 2018 it i vården

Med målen förbättrad livskvalitet och ökad tillgänglighet hemifrån ska 500 patienter med högt blodtryck, hjärtsvikt och psykisk ohälsa testa en ny tjänst inom primärvården.

polis på motorcykel närmar sig övergångsställe.jpg
video

När mobilen räddar liv

8 okt 2018 digit

Nu finns det möjlighet att knyta en walkie talkie-funktion till smarta telefoner. Förhoppningen är att det ska bli nästa generations kommunikationsverktyg för räddningstjänsten, enligt Robert Nordström, teknisk affärsutvecklare på Telia.

akutpersonal-springer-pa-sjukhus.jpg

Landstingen lär av Wannacry

16 aug 2018 säkerhet

Wannacry och Petya haft det goda med sig att det offentliga Sveriges intresse för cybersäkerhet ökat. Nu går utvecklingen mot att kommuner och landsting i allt högre grad samarbetar för att säkra sin kritiska verksamhet. Som stöd för arbetet mot cyberterror kommer snart en åtgärdsplan från SKL och MSB.

massor av bilar i en backspegel.jpg

I Kinas backspegel

16 jul 2018 digit

Sverige har bra förutsättningar att ställa om till en hållbar trafik med självkörande fordon. Men för att det ska bli verklighet måste de stora fordonstillverkarna börja ställa om på allvar, menar elbilsföretaget Einrides vd Robert Falck.

JohnHopkins_960x640.jpg
video

Johns Hopkins Hospital satsar på dataanalys

10 jul 2017 it i vården

Genom att analysera data i realtid kan koordinatorer, läkare och sjuksköterskor på Johns Hopkins-sjukhuset i Baltimore effektivisera patientflödet och därmed också frigöra fler sängplatser. James Scheulen, CAO på Johns Hopkins, förklarar hur man gått tillväga. 

Flypuls_960x640.jpg
video

Drönare startar stoppade hjärtan

4 jul 2017 it I vården

Flypuls hjärtstartsdrönare får mycket uppmärksamhet i Almedalen. Bakom företaget finns civilingenjörerna Sebastian Wallman och Jan Björn som tillsammans med stöd från Karolinska Institutet ska rädda liv i utsatta lägen.

Screenshot 6 - VR_2.jpg

MS för en dag med Mercks VR-app

27 jun 2017 it i vården

Symptomen på den svåra neurologiska sjukdomen MS är många gånger diffusa för såväl patienter som deras läkare och anhöriga. När läkemedelsbolaget Merck lanserar sin VR-app för symptomsimulering får alla för första gången möjlighet att uppleva samma verklighet.

Malawi

Svenska Globhe flyger drönare för FN

16 maj 2017 Digit

Globhe har valts ut till att flyga i FN:s drönarkorridor i Malawi. Utvärderingen kan leda till uppdraget som leverantör av drönarteknik till organisationen.