Kina bekämpar deltavirus med drönare – övervakar privatpersoner

Drönarbild Över Hong Kong

Drönare som används för att övervaka, fotografera och instruera invånare. Det är kinesiska myndigheters nya taktik för att minska smittspridningen av Deltaviruset i Guangzhou.

I kampen mot viruset måste vi springa lite längre och lite snabbare för att stoppa spridningen, säger Huang Guanglie, chef för Guangzhous sjukvårdskommission, till AP.

Indiska coronaviruset, även kallat Deltaviruset, har fått fäste i den kinesiska storstaden Guangzhou. Kinesiska myndigheter har infört restriktioner där man stoppat flyg in och ut från staden och den som vill lämna med buss eller tåg behöver ett intyg för att visa att man är smittfri. Invånare ska stanna hemma i den mån det går och om man lämnar hemmet är munskydd ett krav.

För att säkerställa att restriktionerna efterföljs använder polisen 60 drönare som övervakar stadens gator. Drönarna sprider med högtalare budskapet att stanna hemma, och fotograferar även personer som befinner sig utomhus utan munskydd.

Polisen i Kina har i flera år använt ansiktsigenkänning för att identifiera invånare som bryter mot lagar. Kinesiska myndigheter nyttjar även mobildata för att spåra enskilda individers rörelser i samhället.

Källa: AP, Svenska Dagbladet

14 juni 2021 Uppdaterad 6 augusti 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Stäng