Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Varning för Insta-hack

Lampaffär960640

Det blir allt vanligare att småföretagare får sina Instagram-konton hackade. Trots den allmänna uppfattningen att inte betala en lösensumma, tvingas många göra det på grund av bristfällig hjälp från Facebook, som äger plattformen.

Det finns en total ignorans från Facebooks sida, säger lamptillverkaren Erik Heggestad, en av de utsatta, till Svenska Dagbladet.

Erik Heggestad använder Instagram för att marknadsföra sitt lampföretag Svenska Armaturer. För en tid sedan fick han en förfrågan om att få sitt företag verifierat på Instagram, varpå han klickade på den medföljande länken då mejlet såg ut att komma från sociala medie-plattformen. Strax därpå fick han ett mejl från Turkiet där det meddelades att Svenska Armaturer-kontot blivit hackat.

Efter att Erik Heggestad inte fått någon hjälp från varken Facebook eller polisen betalade han hackaren den efterfrågade summan på 600 dollar i bitcoin. Och situationen är inte unik, en restaurangägare som vill vara anonym har också fått sitt företagskonto kapat på liknande sätt.

Det första jag gjorde var att polisanmäla, men polisen sade att de tyvärr inte kunde hjälpa till. När jag insåg att jag inte kommer få någon hjälp från polisen eller Facebook tänkte jag okej jag betalar 400 euro. Får jag inte tillbaka kontot var det iallafall värt ett försök, säger restaurangägaren.

Att företagskonton på Instagram pressas på pengar av hackare är ett relativt okänt och nytt område för polisen. Polisen är skyldig att utreda om det rör sig om ett brott, men bara plattformarna själva kan hjälpa företagarna att få tillbaka sina konton.

Självklart kan polisen påtala för Facebook när vi tycker att de borde agera annorlunda, men vi kan inte kräva att de ska göra någonting som de inte är skyldiga till enligt deras egna villkor, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

– Jag har personligen full förståelse för att den utsatte väljer att betala hackaren när den inte får hjälp från polisen eller Facebook. Jag skuldbelägger ingen, men jag skulle önska att vi undviker att betala eftersom pengarna går till brottslig verksamhet.

Daniel Tornberg, advokat på advokatbyrån Marlaw, tycker att Facebook borde kunna ta ett större ansvar i frågan.

Vad jag känner till är det här ett förhållandevis nytt fenomen som hittills är oprövat i praxis. Men både moraliskt och juridiskt sett borde Facebook agera om de blir uppmärksammade på att det sker olaglig verksamhet på plattformen, säger han.

Källa: Svenska Dagbladet

7 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.