Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rekord för ransomware

Folk Ransomware

Cyberkriminella som utför ransomware-attacker blir allt mer giriga i sina krav på lösensummor. Snittsumman som betalades under förra året hamnade på 312 000 dollar, jämfört med 115 000 dollar 2019. Det högsta beloppet under 2020 är 10 miljoner dollar.

Organisationer runt om i världen hålls gisslan av ransomware, och många tvingas betala de cyberkriminella eftersom de av olika skäl inte är kapabla att bekämpa hoten. Det kan handla om alltifrån brist på backuper till att kostnaderna som det innebär att produktionen står stilla är högre än lösensumman, säger John Davis från Palo Alto Networks.

Ransomware visar inga tecken på att sakta ned. Den genomsnittliga lösensumman som betalades i utbyte mot en krypteringsnyckel ökade från 115 000 år 2019 till 312 000 förra året. Det innebär en 171-procentig ökning mellan åren, och är den högsta snittsumman någonsin, visar en ny undersökning från Palo Alto Networks.

De fortsatta framgångarna har inneburit att vissa ransomware-grupperingar blivit väldigt modiga i sina krav. Innan 2020 var den högsta lösensumman som betalats ut till cyberkriminella 5 miljoner dollar, men under det föregående året fördubblades siffran då en summa på 10 miljoner dollar betalades ut efter en ransomware-attack.

Det högsta kravet på lösensumma under 2020 var 30 miljoner dollar, vilket även det är dubbelt så högt som rekordkravet på 15 miljoner dollar tidigare år.

Källa: ZDNet

24 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.