Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Tysta attacker

Pengar Cyberhack

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.

Det finns många skydd som kan införas för att hjälpa människor att hålla sina tillgångar säkra online, men banker kan inte alltid omedelbart förbättra sina kunders säkerhet och ett visst ansvar ligger på kunden, vilket lämnar luckor som bedragare kan utnyttja.

Citatet kommer från en ny rapport från RUSI, Royal United Services Institute. Ett antal forskare från institutet menar att det kan bli allt vanligare med tysta, mindre attacker mot många mottagare. Motiveringen skulle vara att det är enklare att stjäla 100 kronor från en miljon personer, än att stjäla 100 miljoner direkt.

Det skulle även göra det enklare för bedragarna att gå under radarn, eftersom många personer inte skulle märka att pengarna försvann. Och även om förlusten upptäcktes lär få personer orka rapportera det ifall det hamnar om små summor.

Enligt rapporten är personer som arbetar hemifrån extra känsliga för dessa tysta hot då det är svårt att skydda både nätverk och enheter på samma sätt som på arbetsplatsen. Dessutom kan enheterna användas av olika familjemedlemmar.

Viktigt med perspektiv 

Enligt Adenike Cosgrove på säkerhetsföretaget Proofpoint är det dock viktigt att sätta dessa tysta attacker i perspektiv. Hon menar att storskaliga attacker såsom vd-bedrägerier fortfarande kommer ha en stark ställning de kommande åren.

Vår forskning visar på att nästan två tredjedelar av alla företag runt om i världen utsattes för vd-bedrägerier under 2020, och vi tror att det blir ännu värre under 2021. Det är ett lätt sätt angripa någon, och med en så hög potentiell belöning kommer inte detta angreppssätt att försvinna.

Källa: Infosecurity Magazine

24 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor. 

Drönare på Mars

20 april 2021

Nasas Ingenuity har premiärflugit på Mars, vilket innebär den första flygningen av en drönare på en annan planet än jorden. Drönaren ska bland annat göra det lättare att kunna utforska vår grannplanet. 

Hellre en AI

19 april 2021

Vi människor är mer benägna att lita på lösningar som föreslås från en algoritm än människor. Det gäller även när lösning är sämre.