Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Uppfinn dig nio gånger

Tecknad Färgglad Glödlampa Mot Turkos Bakgrund

Glöm chefen och hylla ledaren som får alla att våga misslyckas. Det krävs för att skapa en utvecklande, trygg och innovativ miljö där varje medarbetare tar ansvar och styr över sin egen förändring. Det är några tips från entreprenören Ishtar Touailat.

– Om en ledare får människor att växa känner de sig respekterade, betydelsefulla och inkluderade, vilket leder till att organisationens välmående ökar, det blir roligare att jobba och konkurrenskraften blir större. Då kan du börja tänka på innovation ordentligt och attrahera nya medarbetare, säger Ishtar Touailat, en av Sveriges mest framstående affärskvinnor, under Atea Insikt.

Ishtar Touailat beskriver innovation utifrån tre olika perspektiv. Det första handlar om traditionell affärsutveckling här och nu. Det andra om generell innovation utifrån sin verksamhet och sin bransch, och det tredje sista handlar om att försöka se fem till åtta år fram i tiden och bilda sig en uppfattning om var världen och samhället är på väg.

– Detta tredje perspektiv är det inte så många som tänker på, säger Ishtar Touailat.

Glöm chefen

För att kunna skapa en innovativ miljö är ledarskapspositionen viktig. Ishtar Touailat menar att chef är någon som ska se till att organisationen och verksamheten utvecklas, medan en ledare får människor att växa, vilket blir extra viktigt eftersom den nya generationens medarbetare, så kallade millennials och generation Z, är mer syftes-drivna i sina sätt att välja arbete, och drar sig inte från att byta arbete eller till och med säga upp sig.

– Mycket handlar om kommunikation och att våga individanpassa hur du bemöter dem du är chef över. En del kanske tycker om att få peppande sms, andra vill gärna ha korta uppföljningssamtal. Huvudsaken är att du som ledare är lyhörd.

Vi måste driva ut okunskap och fördomar lika mycket som vi driver innovation.

Individens eget ansvar

Det är inte bara chefen som ska utvecklas till ledare. Även varje enskild medarbetare har ett ansvar att försöka utveckla sig och sina färdigheter. Ishtar Touailat berättar bland annat om forskning som tyder på att varje enskild människa upp till nio gånger av sin livstid måste återuppfinna sig själva på något sätt.  

– Det kan handla om att du som frilansskribent erbjuder dina tjänster till att skriva pressmeddelande för en clean tech startup 10 procent av din tid. Du kan då börja lära dig om en bransch och bygga nätverk som du aldrig hade gjort annars. Det är bättre än all e-learning därute, säger Ishtar Touailat.

Ishtar Proffe Insikt

Ishtar Touailat, entreprenör.

Förändringar i verksamheter och bolag är alltid svårt, och här tror Ishtar Touailat att just vi svenskar har lite extra uppförsbacke.

– I alla kulturer kan det vara svårt att sticka ut, men Sverige har sin jantelag, vilket kan göra det svårt att våga satsa och våga misslyckas. När jag började driva företag var jag jätteorolig hur mina medarbetare skulle reagera på om jag var okunnig eller om vi misslyckades med något, men det är bara ett sätt att visa att man är mänsklig. Framtidens arbetsplats måste avdramatisera misslyckanden och vara mer tillåtande.

Inkluderande utveckling

Ett sätt för både företag, ledare och medarbetare att utvecklas är att försöka ägna sig åt inkluderande utveckling. Att lära oss av och samarbete med andra kulturer är enligt Ishtar Touailat enda vägen framåt.

– Om vi har en inkluderande arbetsmiljö och synsätt kommer det att speglas i de produkter och tjänster vi skapar. Vi måste driva ut okunskap och fördomar lika mycket som vi driver innovation.

30 mars 2021 Uppdaterad 31 mars 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Atea

Rekommenderad läsning

Hastens Sang

God app med Hästens

12 apr 2021 digit

Med Hästens nya app tar det bara ett par minuter att lägga en order, mot tidigare upp emot en halvtimme. Det ger säljarna mer tid att möta kunder och att generera affärer.

Markus Lingman 960640

Så jobbar Årets AI-svensk

1 feb 2021 digit

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi att få skräddarsydda behandlingar baserade på vårt unika genom. Det menar Markus Lingman, överläkare i Region Halland som 2020 utsågs till Årets AI-svensk. 

Fyra Bensinpump
voister trend 2020

När viruset kom till Qstar

12 aug 2020 digit

Med Teams utrullat till alla medarbetare och proaktiva säkerhetsrutiner var Qstar redo för distansarbete när pandemin krävde hemmajobb. För att allt ska fungera krävs både hög flexibilitet och en ökad omvärldsbevakning.

Google Hemmaarbete

Google sponsrar hemarbete

1 jun 2020 digit

Googles anställda får vardera 1 000 dollar för att köpa kontorsutrustning och möbler, för att på bästa sätt kunna jobba hemifrån under pandemin.

Katt Hemmajobb

Twitter hemma för evigt

13 maj 2020 digit

Twitter låter anställda, om de vill, jobba hemifrån för alltid. Uttalandet kommer efter att Google och Facebook har meddelat att sina respektive medarbetare kommer att jobba på distans under hela 2020 på grund av coronapandemin. 

vmware marie some.jpg
podcast

VMware som en startup

22 apr 2020 digit

VMware är som ett startup-bolag, digitala lösningar har aldrig varit viktigare och de bästa männen finns inom it-branchen. Det konstaterar Marie Berner Moberg, Sverigechef VMware i Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Elisabeth Nore. Dagen till ära inleds Voisterpodden med skönsång av Kalle.  

tecknade hjärtan i olika former mot röd bakgrund.jpg
video

Innovation kräver kärlek

20 feb 2020 ledarskap

Förändring kräver modiga människor och organisationer. Det finns ingen som kan tvinga någon till innovation. Allt som krävs är mycket mod och att våga ta risker. Det säger Thomas Anglero, Nordic Director of Innovation, IBM.

en lampa från taket med en hand bredvid mot gul bakgrund.jpg
video

Läge för Linköping

4 nov 2019 digit

Att utveckla idéer inom digitalisering kräver tajming och tid. För ett år sedan lanserade Lejonfastigheter i Linköping innovationshubben lejonlabbet. Idag sker arbetet mer koncentrerat och det kommunala fastighetsbolaget har fått utökade uppdrag. 

jordglob960640.jpg

Segt Sverige sladdar

8 maj 2019 ledarskap

Sverige ligger långt efter andra länder såsom Kina, Italien och Spanien vad gäller innovationskraft inom våra stora och medelstora företag. Det visar en ny undersökning.