Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Kvinnojobbet som blev männens

Kvinna Står Med Dator I Handen Framför Ett Konferensbord Med Folk

På 50-talet ansågs programmering vara ett jobb som passade bättre för kvinnor än män. Men sedan hände något och idag är it och tech en av de mest ojämställda branscherna i Sverige, och vad det gäller riskkapital går bara 1 procent till kvinnor. Det var något av innehållet i Katrine Marçals keynote under Women in Tech.

– Kvinnorna har skrivits ut ur tech-historien, men ser vi tillbaka till it-branschens födelse var det kvinnorna som utvecklade mjukvara och helt dominerade industrin, säger Katrine Marçal, journalist och författare i samband med Women in Tech Sweden.

Katrine Marçals senaste bok Att uppfinna världen - hur historiens största feltänk satte käppar i hjulet belyser hur synen på manligt och kvinnligt styrt innovation och utveckling inom en rad viktiga områden. Boken har fått stor uppmärksamhet och just översatts till engelska.

– På 1950-talet var programmering ett lågstatusyrke med låg lön som ansågs passa kvinnor, för det handlade om att följa instruktioner. Ungefär som att laga mat eller sticka. På 1960-talet blev möjligheterna med informationsteknologi inom områden som försvar och offentlig förvaltning mer uppenbara och där började förskjutningen mot den mansdominerade industri vi ser idag.

Fler män, högre status

Det växande intresset för it innebar bland annat att allt fler män sökte sig till branschen. Ett intresse som bland annat Storbritannien uppmuntrade med attraktiva, betalda utbildningar. Ju fler män i branschen, desto högre löner och högre status. 

– Idag är den vedertagna bilden av en programmerare helt annan än den var så sent som på 80-talet, och det är bara fyra år sedan en medarbetare på ett stort tech-bolag fick sparken för att han i ett internt mejl skrev att kvinnans hjärna inte är anpassad till teknik.

Katrine Marcal Proffe (1)

Katrine Marçal, journalist och författare.

Börjar med neandertalarna

I grunden handlar den ojämnställda synen på teknik och innovation om perspektiv med rötter långt bak i tiden. Som att neandertalarnas klubba för jakt ses som det första exemplet på teknisk utveckling.

– Det narrativet är i förlängningen kopplat till dagens syn på innovation, där diskussionerna ofta förs i termer som krossa, förgöra och så vidare. Men tänk om neandertalarnas första verktyg var kvinnornas grävpinne, som hjälpte dem hitta mat utan att döda eller förstöra något. Med det narrativet handlar innovation och teknik om att skapa och förädla, inte om att förgöra.

I vår tid finns det mer konkreta skäl till att kvinnliga innovatörer har svårt att nå ut. Ett av dem är finansiering.

– Visst gör kvinnor stora framsteg i mansdominerade branscher men fortfarande äger män 80 procent av jorden. Under de senaste 15 åren har riskkapital fått stor betydelse men nivån för kvinnlig innovation är skrattretande. I Sverige går 99 procent av riskkapitalet till män, säger Katrine Marçal. 

11 mars 2021 Uppdaterad 15 april 2021 Reporter anne hammarskjöld digit Foto Adobestock, Wikimedia Commons

Rekommenderad läsning

Eleonora Svanberg

Tjejen som dödar fördomar

8 apr 2021 digit

Kan tjejer verkligen gilla matte? Den frågan fick Eleonora Svanberg att tröttna och starta Girls in Stem. Idag har nätverket, som alla är tjejer med fokus på vetenskap, teknik och matematik, drygt 300 medlemmar och intresset ökar.

Kille Sorterar Varor Till Förbeställda Matkassar På Ica

Ica maxar med data

16 mar 2021 digit

När svenskarna hamstrade toapapper i början av pandemin ställde det till det för algoritmerna på Ica. Men AI och dataanalys är framtiden för dagligvaruhandeln och några av utmaningarna är kombon datahantering och GDPR samt att övertyga 1 400 Ica-handlare. Det menar Anna Baecklund, Head of Data Science och som var en av talarna under Women in Tech. 

Kvinnor Inom It

Var är kvinnorna?

28 jan 2021 digit

Andelen kvinnor på teknikutbildningar är numera på rekordnivåer, men det syns inte i teknikbranschen. Idag är snedfördelningen densamma som för drygt 30 år sedan. 

vmware marie some.jpg
podcast

VMware som en startup

22 apr 2020 digit

VMware är som ett startup-bolag, digitala lösningar har aldrig varit viktigare och de bästa männen finns inom it-branchen. Det konstaterar Marie Berner Moberg, Sverigechef VMware i Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Elisabeth Nore. Dagen till ära inleds Voisterpodden med skönsång av Kalle.  

etiopiska tallrikar mot ljusblå bakgrund.jpg
video

Kodar för en bättre värld

26 mar 2020 digit

När Betelhem Dessie var nio år började hon koda för att tjäna egna pengar. Idag driver hon en verksamhet som lär barn och unga i Etiopien att programmera. Målet är att sprida kunskap som utvecklar både personen och samhället, inte bara i Etiopien utan hela i Afrika. I början av mars talade Betelhem Dessie på Women in tech.

caroline farberger till vänster och män som förklarar till höger.jpg

Caroline om tiden som man

12 mar 2020 digit

Kvinnor spelar bortamatch i ett näringsliv som är skapt av och för män och har därför mindre chans att vinna. Nu drömmer Caroline Farberger, vd Ica försäkringar och tidigare Carl Farberger, om en framtid där både män och kvinnor spelar hemmamatch.

man-jamstalldhet-960640.jpg

Jämställd utan män

31 okt 2019 ledarskap

Digital inkludering oavsett ålder och kön, ett bättre språk och inga fler event speciellt anpassade för kvinnor. Det var några av synpunkterna som togs upp när jämställdhet inom it diskuterades under Microsoft Techdays.

wikipedia-kvinnor.jpg

Wiki gör Sverige jämställt

22 aug 2019 ledarskap

Kvinnor har länge glömts bort i våra svenska historieskrivningar. Genom The Equal Edit ska artiklar på Wikipedia bli mer jämställda och korrekta och arbetet går hand i hand med FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Ingenjor-testar-VR-teknologi960640.jpg

ABB breddar bilden

20 jun 2019 ledarskap

När teknikindustrin ska illustreras syns oftast män på bilderna. Det vill ABB göra något åt och ansluter sig därför till Teknikföretagens bildbank Bredda Bilden.