Uppfinn dig nio gånger

Tecknad Färgglad Glödlampa Mot Turkos Bakgrund

Glöm chefen och hylla ledaren som får alla att våga misslyckas. Det krävs för att skapa en utvecklande, trygg och innovativ miljö där varje medarbetare tar ansvar och styr över sin egen förändring. Det är några tips från entreprenören Ishtar Touailat.

– Om en ledare får människor att växa känner de sig respekterade, betydelsefulla och inkluderade, vilket leder till att organisationens välmående ökar, det blir roligare att jobba och konkurrenskraften blir större. Då kan du börja tänka på innovation ordentligt och attrahera nya medarbetare, säger Ishtar Touailat, en av Sveriges mest framstående affärskvinnor, under Atea Insikt.

Ishtar Touailat beskriver innovation utifrån tre olika perspektiv. Det första handlar om traditionell affärsutveckling här och nu. Det andra om generell innovation utifrån sin verksamhet och sin bransch, och det tredje sista handlar om att försöka se fem till åtta år fram i tiden och bilda sig en uppfattning om var världen och samhället är på väg.

– Detta tredje perspektiv är det inte så många som tänker på, säger Ishtar Touailat.

Glöm chefen

För att kunna skapa en innovativ miljö är ledarskapspositionen viktig. Ishtar Touailat menar att chef är någon som ska se till att organisationen och verksamheten utvecklas, medan en ledare får människor att växa, vilket blir extra viktigt eftersom den nya generationens medarbetare, så kallade millennials och generation Z, är mer syftes-drivna i sina sätt att välja arbete, och drar sig inte från att byta arbete eller till och med säga upp sig.

– Mycket handlar om kommunikation och att våga individanpassa hur du bemöter dem du är chef över. En del kanske tycker om att få peppande sms, andra vill gärna ha korta uppföljningssamtal. Huvudsaken är att du som ledare är lyhörd.

Vi måste driva ut okunskap och fördomar lika mycket som vi driver innovation.

Individens eget ansvar

Det är inte bara chefen som ska utvecklas till ledare. Även varje enskild medarbetare har ett ansvar att försöka utveckla sig och sina färdigheter. Ishtar Touailat berättar bland annat om forskning som tyder på att varje enskild människa upp till nio gånger av sin livstid måste återuppfinna sig själva på något sätt.  

– Det kan handla om att du som frilansskribent erbjuder dina tjänster till att skriva pressmeddelande för en clean tech startup 10 procent av din tid. Du kan då börja lära dig om en bransch och bygga nätverk som du aldrig hade gjort annars. Det är bättre än all e-learning därute, säger Ishtar Touailat.

Ishtar Proffe Insikt

Ishtar Touailat, entreprenör.

Förändringar i verksamheter och bolag är alltid svårt, och här tror Ishtar Touailat att just vi svenskar har lite extra uppförsbacke.

– I alla kulturer kan det vara svårt att sticka ut, men Sverige har sin jantelag, vilket kan göra det svårt att våga satsa och våga misslyckas. När jag började driva företag var jag jätteorolig hur mina medarbetare skulle reagera på om jag var okunnig eller om vi misslyckades med något, men det är bara ett sätt att visa att man är mänsklig. Framtidens arbetsplats måste avdramatisera misslyckanden och vara mer tillåtande.

Inkluderande utveckling

Ett sätt för både företag, ledare och medarbetare att utvecklas är att försöka ägna sig åt inkluderande utveckling. Att lära oss av och samarbete med andra kulturer är enligt Ishtar Touailat enda vägen framåt.

– Om vi har en inkluderande arbetsmiljö och synsätt kommer det att speglas i de produkter och tjänster vi skapar. Vi måste driva ut okunskap och fördomar lika mycket som vi driver innovation.

30 mars 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Atea

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng