Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Oklart om cyberbrott

Majoriteten av alla européer vet inte hur de ska rapportera ett cyberbrott. I Sverige är omedvetenheten ännu högre än genomsnittet, och hela 81 procent känner inte till hur de ska agera när de ser olagligheter på nätet. 

Text Fredrik Adolfsson Foto adobestock 17 februari 2021 säkerhet

Cyberbrott Folkpåstan 960640

Individer behöver bli mer vaksamma inför de stigande cyberbrottsnivåerna. Samtidigt visar studien att myndigheter och regeringar behöver förbättra sitt stöd till medborgare och företag för att göra dem mer informerade angående olagliga aktiviteter på nätet, säger Shai Aharony på Reboot on the web.

Enligt en ny studie från Reboot on the web vet inte 77 procent av alla européer hur de bör rapportera in brottslighet på nätet. Minst kunskap finns i Spanien och Danmark där 86 procent säger sig vara omedvetna om hur de bör gå tillväga.

I Sverige är motsvarande siffra 81 procent, vilket gör att vi är sämre än genomsnittet. 

På Malta är endast 46 procent omedvetna hur de ska rapportera in ett cyberbrott och i Grekland är siffran 58 procent. Enligt studien har därmed medborgarna i de två länder bäst koll på hur de ska göra när de ser olagligheter på nätet.

Källa: Infosecurity magazine

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.