Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Oklart om cyberbrott

Cyberbrott Folkpåstan 960640

Majoriteten av alla européer vet inte hur de ska rapportera ett cyberbrott. I Sverige är omedvetenheten ännu högre än genomsnittet, och hela 81 procent känner inte till hur de ska agera när de ser olagligheter på nätet. 

Individer behöver bli mer vaksamma inför de stigande cyberbrottsnivåerna. Samtidigt visar studien att myndigheter och regeringar behöver förbättra sitt stöd till medborgare och företag för att göra dem mer informerade angående olagliga aktiviteter på nätet, säger Shai Aharony på Reboot on the web.

Enligt en ny studie från Reboot on the web vet inte 77 procent av alla européer hur de bör rapportera in brottslighet på nätet. Minst kunskap finns i Spanien och Danmark där 86 procent säger sig vara omedvetna om hur de bör gå tillväga.

I Sverige är motsvarande siffra 81 procent, vilket gör att vi är sämre än genomsnittet. 

På Malta är endast 46 procent omedvetna hur de ska rapportera in ett cyberbrott och i Grekland är siffran 58 procent. Enligt studien har därmed medborgarna i de två länder bäst koll på hur de ska göra när de ser olagligheter på nätet.

Källa: Infosecurity magazine

17 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.