Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Cyberattacker som service

Massa Pengar På Hög. Dollardollardollar

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

– Ransomware-as-a-service-program är gör cyberkriminalitet mycket mer lukrativt. Deras oerhörda popularitet har gjort varje bolag oavsett storlek eller bransch till ett potentiellt offer, säger Oleg Skulkin, senior digital forensics analyst på it-säkerhetsföretaget Group-IB.

Två tredjedelar av attacker

Enligt Group-IB:s undersökning fick ransomware-as-a-service, RaaS, en rejäl skjuts under pandemiåret 2020. Konceptet innebär helt enkelt att någon utvecklar ett malware, som sedan säljs vidare ofta via forum på det så kallade dark web. Köparen behöver inte vara expert på koden utan kan koncentrera sig på att utföra attacken och om attacken är lyckad får upphovsmakaren en del av lösensumman.

Runt två tredjedelar av alla ransomware-attacker är ett resultat av den här modellen under förra året. Ett centralt skäl är den attackyta som uppstått när så många har börjat arbeta hemma via fjärrskrivbord, remote desktop protocol eller RDP som cyberkriminella kan utnyttja.

–Under pandemin såg vi en ökning av användningen av publika RDP-servrar. Då var det inte alltid att säkerhet sattes i första rummet och många av dessa servrar blev en inkörsport för ransomware-koden, säger Oleg Skulkin.

Fortsatt ökning

Konkurrensen mellan upphovsmakare ska ibland ha varit så stor att de till och med har speciella erbjudande om just deras skadliga kod väljs.

– Så länge som företag betalar dessa lösensummor kommer sådana här attacker fortsätta att öka stadigt, säger Oleg Skulkin.

Källa: ZDnet

5 mars 2021 Uppdaterad 8 mars 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.