Norrmejerier optimerar rutten

Olika Mjölkprodukter Och Ägg Mot Gul Bakgrund

Norrmejerier kör långa sträckor för att leverera varor till sina kunder. För att minska klimatpåverkan arbetar bolaget både med ruttoptimering och samdistribution.

– Ruttoptimering är något vi har arbetat med under lång tid, eftersom vi kör ut färskvaror långa sträckor över hela Norrland. I grunden bygger ruttoptimering av transporter på befintlig data som läggs in i systemet tillsammans med kundkrav, begränsningar i fordon, vägnät med mera för att beräkna optimal körväg och smart nyttjande av lastbilar. Därefter används GPS-teknik för att följa upp och verifiera, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör Norrmejerier.

Från 5 till 150

Anna-Karin Karlsson uppskattar att Norrmejerier idag kör 10 procent färre mil med sina totalt 70 lastbilar tack vare satsningarna på ruttoptimering, tillsammans med satsningarna på kallad samdistribution. Norrmejerier började med samdistribution för snart 25 år sedan genom att erbjuda fem leverantörer att skicka sina varor med mejeriets lastbilar.

Idag samfraktar Norrmejerier färskvaror från ungefär 150 andra leverantörer. Stabil teknik som gör att Norrmejerier kan följa sina lastbilars positioner i realtid är en förutsättning för en bra ruttoptimering, men minst lika viktig är dialogen med de olika kunderna.

– Det kan handla om att vi måste vara hos en kund 30 minuter tidigare eller senare för att på riktigt tjäna in tid och mil.

En av utmaningarna med många olika färskvaror, alltifrån ägg till blommor, handlar om hur lastbilen lastas på ett effektivt sätt.

– Vi har till exempel mindre kollin, pallar, blomvagnar och mejerivagnar i bilarna. Genom studier av godsvolymerna har vi skapat relativt träffsäkra beräkningsmodeller som möjliggör volymberäkningar i teorin och som kan användas i praktiken, för att lasta bilarna så optimalt som möjligt. Med sensorer i bilarna får vi också löpande koll på rätt temperatur.

Annakarin Karlsson Proffe

Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör, Norrmejerier

It en förutsättning

Enligt Anna-Karin Karlsson är en bra it-infrastruktur en förutsättning för att lyckas med till exempel ruttoptimering.

– Det är lätt att glömma bort och ta för givet. Vi har en bra support och min bild är att personalen sällan behöver stressa upp sig för att it- och digitaliseringsbitarna inte fungerar.

Hur ser Norrmejeriers distribution ut om fem år?

– Då kör vi på 75 procent förnybart bränsle och har fortsatt att utveckla dialogen med våra kunder för både en bättre ruttoptimering och en effektivare lastning. Genom det är vår förhoppning att vi fortsätter att minska vår klimatbelastning med ett par procent per år.

Norrmejerier

Norrmejerier ägs av 410 mjölkgårdar i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Mejerierna ligger i Luleå, Umeå och i Burträsk där Västerbottensost tillverkas, och har cirka 1 800 kunder i hela Norrland. Välkända produkter som finns i hela landet är förstås Västerbottensost, men även till exempel Fjällfil och Verum Hälsoyoghurt

2 mars 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Johan Gunséus

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng