Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Smart it för odling

En Grön Och Lila Kålplanta

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

– Vi vill effektivisera resan från odlare till slutkund. Därför måste vi satsa på nya it-lösningar för oss själva, men framförallt för våra odlare, säger Joakim Stehn, it-chef på producentorganisationen Sydgrönt.

Växt kraftigt

Det senaste decenniet har Sydgrönt kontinuerligt fått fler anslutna odlare. Tidigare hade organisationen tio lastbilar som hämtar och lämnar varor och nu är det närmare 60 stycken.

I ljuset av det behövde även it-avdelningen växa för att bättre hantera intern hård- och mjukvara och kunna genomföra digitalisering och automatisering som både slutkunderna och medlemmarna har nytta av.

I början av året klev därför Joakim Stehn in som Sydgrönts första it-chef. En av de första punkterna att åtgärda var att starta ett pilotprojekt för att automatisera klienthanteringen.

Sydgrönt

Sydgrönt är en producentorganisation som ägs av ett nittiotal odlare i södra Sverige. Sydgrönts uppgift är skapa värde för sina medlemsodlare och att fungera som länken mellan odlare och slutkund, från lantbruk till butik.  

– Vi får datorerna färdiginställda med Office 365 och all annan mjukvara som vi behöver i vårt arbete, och användaren kan starta upp och vara igång på 30 minuter. Tidigare har vi annars behövt lägga ganska många timmar på det.

Bättre system

En annan angelägenhet handlar om att se över hur de redan befintliga systemen kan användas bättre, vilket innebär en del detektivarbete.

– Vi har olika affärs- och verksamhetssystem, som tillsammans kan användas mer effektivt. Vi kan vidareutbilda våra användare ytterligare, men också förädla system som är klumpiga, där det finns utrymme för att automatisera och standardisera vissa delar.  

Underlätta för odlarna

Parallellt med att förenkla och effektivisera den interna it-strukturen, pågår också det mer verksamhetsnära utvecklingsarbetet. Det handlar till exempel om att hitta lösningar för att underlätta och modernisera spårbarheten av grödorna från lantbrukarna.

Idag finns spårningssystem på plats, men Joakim Stehn tycker att det är omständligt och att det inte flyter på så bra som det skulle kunna.

– Lantbrukarna ska ägna sig åt det de gör bäst och vi ska hitta smarta och effektiva sätt för dem att paketera och spåra sina varor.

– På samma sätt kan vi också göra mycket för att uppdatera våra egna lager med ökad automation, med till exempel robotar eller liknande. Där måste vi dra lärdomar från hur andra gör och ta ytterligare steg för att automatisera vår godshantering.

Hållbarhet viktigt

En annan viktig del i Sydgrönts verksamhet är hållbarhetsfrågor. Även på det området tror Joakim Stehn att nya tekniska lösningar kan hjälpa dem att bli bättre, dels när det handlar om grödornas hållbarhet genom att modernare spårbarhet introduceras, dels i transportsammanhang.

Joakim Stehn 311X323

Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt.

– Vi har just nu en app där våra förares rundor registreras och där de därefter får poäng ju mer hållbart de har kört avseende bränsleförbrukning och tomgångskörning.

Ligga i framkant

Innan årets slut hoppas Joakim Stehn att Sydgrönt har kommit så pass långt i sin interna it-hantering att fokus istället helhjärtat kan läggas på verksamhetsutvecklande arbete.

– Det händer väldigt mycket när det kommer till lagerhantering och smart och hållbart lantbruk. Mycket av fokus kommer som så ofta handla om att få med alla på tåget. Då kan vi lägga oss i framkant, säger Joakim Stehn.

16 september 2020 Uppdaterad 16 oktober 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Bild Tagen Innifrån Sara Kulturhus Ut På Omgivningen

Smart från start i kulturhus

26 apr 2021 digit

När Sara kulturhus i Skellefteå invigs i september blir det världens högsta trähus. Byggnaden har det senaste inom it, en genomtänkt automation och för att skapa tillgänglighet för alla finns appen Min personliga vän. 

Coopanställd Scannar Vara Med App

Coop scannar hållbarhet

15 apr 2021 digit

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Fem Färgglada Cirklar Mot Vit Bakgrund

Fem hållbara tips

21 jan 2021 digit

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

Airbus 960640

Flyg med nollutsläpp

17 nov 2020 digit

Det europeiska flygbolaget Airbus har presenterat tre nya konceptflygplan som drivs på vätgas och inte släpper ut några växthusgaser. De olika flygplanen ska ha plats för 100-200 passagerare.

Tre Färgglada Kugghjul

2025 gör maskiner jobbet

23 okt 2020 digit

År 2025 kommer maskiner att utgöra mer än hälften av världens arbetskraft. Det spår World Economic Forum.

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

Massa Piller Mot Ljusblå Bakgrund
video

Säker medicin i Helsingborg

2 okt 2020 digit

Hemvården i Helsingborgs stad välkomnar en ny hjälpreda. Det är en medicinpåminnare som ger rätt medicin på rätt tid och som både ska avlasta medarbetarna och vårdtagarna. 

Gammal Färglad Elektronik På Hög

Sensorer sopsorterar

16 sep 2020 digit

Om industrins sopor sorteras med hjälp av sensorer och robotteknik kan avfallet återvinnas i större utsträckning. Det hoppas ett antal aktörer i Skåne, som har gått samman och startat en testbädd.