Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Smart it för odling

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 16 september 2020 digit

En Grön Och Lila Kålplanta

– Vi vill effektivisera resan från odlare till slutkund. Därför måste vi satsa på nya it-lösningar för oss själva, men framförallt för våra odlare, säger Joakim Stehn, it-chef på producentorganisationen Sydgrönt.

Växt kraftigt

Det senaste decenniet har Sydgrönt kontinuerligt fått fler anslutna odlare. Tidigare hade organisationen tio lastbilar som hämtar och lämnar varor och nu är det närmare 60 stycken.

I ljuset av det behövde även it-avdelningen växa för att bättre hantera intern hård- och mjukvara och kunna genomföra digitalisering och automatisering som både slutkunderna och medlemmarna har nytta av.

I början av året klev därför Joakim Stehn in som Sydgrönts första it-chef. En av de första punkterna att åtgärda var att starta ett pilotprojekt för att automatisera klienthanteringen.

Sydgrönt

Sydgrönt är en producentorganisation som ägs av ett nittiotal odlare i södra Sverige. Sydgrönts uppgift är skapa värde för sina medlemsodlare och att fungera som länken mellan odlare och slutkund, från lantbruk till butik.  

– Vi får datorerna färdiginställda med Office 365 och all annan mjukvara som vi behöver i vårt arbete, och användaren kan starta upp och vara igång på 30 minuter. Tidigare har vi annars behövt lägga ganska många timmar på det.

Bättre system

En annan angelägenhet handlar om att se över hur de redan befintliga systemen kan användas bättre, vilket innebär en del detektivarbete.

– Vi har olika affärs- och verksamhetssystem, som tillsammans kan användas mer effektivt. Vi kan vidareutbilda våra användare ytterligare, men också förädla system som är klumpiga, där det finns utrymme för att automatisera och standardisera vissa delar.  

Underlätta för odlarna

Parallellt med att förenkla och effektivisera den interna it-strukturen, pågår också det mer verksamhetsnära utvecklingsarbetet. Det handlar till exempel om att hitta lösningar för att underlätta och modernisera spårbarheten av grödorna från lantbrukarna.

Idag finns spårningssystem på plats, men Joakim Stehn tycker att det är omständligt och att det inte flyter på så bra som det skulle kunna.

– Lantbrukarna ska ägna sig åt det de gör bäst och vi ska hitta smarta och effektiva sätt för dem att paketera och spåra sina varor.

– På samma sätt kan vi också göra mycket för att uppdatera våra egna lager med ökad automation, med till exempel robotar eller liknande. Där måste vi dra lärdomar från hur andra gör och ta ytterligare steg för att automatisera vår godshantering.

Hållbarhet viktigt

En annan viktig del i Sydgrönts verksamhet är hållbarhetsfrågor. Även på det området tror Joakim Stehn att nya tekniska lösningar kan hjälpa dem att bli bättre, dels när det handlar om grödornas hållbarhet genom att modernare spårbarhet introduceras, dels i transportsammanhang.

Joakim Stehn 311X323

Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt.

– Vi har just nu en app där våra förares rundor registreras och där de därefter får poäng ju mer hållbart de har kört avseende bränsleförbrukning och tomgångskörning.

Ligga i framkant

Innan årets slut hoppas Joakim Stehn att Sydgrönt har kommit så pass långt i sin interna it-hantering att fokus istället helhjärtat kan läggas på verksamhetsutvecklande arbete.

– Det händer väldigt mycket när det kommer till lagerhantering och smart och hållbart lantbruk. Mycket av fokus kommer som så ofta handla om att få med alla på tåget. Då kan vi lägga oss i framkant, säger Joakim Stehn.

Rekommenderad läsning

AdobeStock_77835007_960x640.jpg

Autonoma bilar skapar möjligheter och hot

12 aug 2016 säkerhet

I och med att bilar blir allt mer robotiserade så ökar också hotmöjligheterna. Hackar man en centraluppdatering hos exempelvis Tesla kan man nå höga antal bilar - men de positiva aspekterna är också många. 
– Automation kan innebära klimatbesparingar på 50 procent, säger Peter Georén från KTH. 

spårvagnWEBB.jpg
video

AI gör Västtrafik personligt

20 okt 2017 digit

Mer riktad information som gäller just dig och en enkelhet för alla som inte är vana att resa kollektivt. Det är några av målen när Västtrafik digitaliserar. 

train 960640.jpg
video

Chippet som ersätter biljetten

6 okt 2017 digit

Hittills har chip inskjutna i handen haft få nyttor men nu vaknar allt fler bolag. SJ kan läsa av biljetten i chippet och både SL och UL  tittar på samma möjlighet. OBS Filmen kan vara lite jobbig för känsliga tittare.

landshövding linköping snip.JPG
video

Östergötland blir Sveriges grönaste län

12 okt 2017 ledarskap

Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson har satt ett högt mål – hennes län ska bli Sveriges mest hållbara och hållbarast i världen. För att komma dit väver länsstyrelsen in miljöfrågor i det mesta av sin verksamhet.

henrik lundqvist på scen på bootcamp.jpg
video

Hållbarhet och hockey i Halmstad

4 jun 2018 ledarskap

Årets Bootcamp avslutades med hockeystjärnan Henrik Lundqvist och hans väg från Åre till Frölunda och sedan New York Rangers. Dessförinnan hade årets it-toppmöte handlat om hållbarhet och mängder av exempel på hur digitaliseringen på allvar tar fart i Sverige. Kalle Hultenheim och Lisa Nore pratar om höjdpunkterna under tre varma dagar i Tylösand.  

Ungdomar mobil pixlr.jpg

Västtrafik går i bräschen digitalt

11 jul 2016 digit

Västtrafik ser digitaliseringen av kollektivtrafiken som en stor möjlighet - via den ska de nå målet att fördubbla resandet till 2025.
– Vi har som första kollektivtrafikföretag i landet skapat en app där man köpa månadskort och enkelresor med digital biljett via mobilen, säger Kristian Lans, presschef.

BILD F-kassa.PNG
video

Försäkringskassans it-lösning för nyanlända

21 sep 2016 digit

För nyanlända innebär första månaderna i Sverige många kontakter med flera olika myndigheter. Genom ett tätt samarbete mellan it och verksamheten har Försäkringskassan nu utvecklat en it-lösning som underlättar för alla.

miljostation_G5Q9058_960x640.jpg

Låt roboten ta hand om ditt avfall

22 nov 2016 digit

Nu tar roboten hand om ditt farliga avfall. Innovationsföretaget Innoware har på uppdrag av Stockholm Vatten tagit fram en ny, automatiserad miljöstation som nu ska provas på flera platser.

skånskt rappfält med en bit hav i bakgrunden.jpg
video

Skånetrafiken kör med devops

18 jun 2018 digit

Med en ny app och färre prisnivåer sänker Skånetrafiken ribban för att åka kollektivt. Med hjälp av devops är tjänsterna under ständig utveckling och nästa steg är att testa om biljetterna kan lagras i molnet och kopplas till din id-handling.