Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kodar för en bättre värld

När Betelhem Dessie var nio år började hon koda för att tjäna egna pengar. Idag driver hon en verksamhet som lär barn och unga i Etiopien att programmera. Målet är att sprida kunskap som utvecklar både personen och samhället, inte bara i Etiopien utan hela i Afrika. I början av mars talade Betelhem Dessie på Women in tech.

Text Tim Leffler Foto Voister 26 mars 2020 digit

– Min pappa kunde inte ge mig fickpengar, så började jag reparera och sälja mobiltelefoner för att få egna pengar. För att öka intresset för mina tjänster skapade jag en sajt, som jag behövde koda och det var så allt började när jag var nio år, säger Bethelem Dessie, CEO för Icog - Anyone can code.

Vad är de största utmaningarna för dig?

– Den största utmaningen i Etiopien är bristen på infrastruktur och resurser. Vi har inte så många ställen som man kan jobba ifrån med datorer och internet och dessutom är de ekonomiska möjligheterna för nystartade bolag små eller obefintliga.  

– En annan utmaning är att det är svårt för tjejer och kvinnor att göra karriär. I Etiopien har föräldrar ofta åsikter om vad du ska jobba med och det kan vara svårt för dem att stötta dig om du till exempel vill jobba med programmering.

Hur kan tech stödja utvecklingen?

– Tech stödjer utvecklingen, inte minst för att det är så enkelt att komma igång. Det behövs egentligen bara en dator och internet. Har du kunskap inom till exempel programmering har du möjlighet att driva din egen verksamhet och kan stå egna ben och skapa din egen försörjning.

Har du några exempel från ditt arbete som du kan berätta om?

Icog - Anyone can code

Anyone Can Code drivs av Betelhem Dessie tillsammans med det etiopiska forskningsbolaget iCog Labs. Anyone Can Code fokuserar på att lära ut programmering, AI och robotik till barn i åldrarna 6 till 13. 

Tillsammans med iCog Labs arbetar Betelhem Dessie tillsammans med nästan hundra andra unga medarbetare med att hitta tekniska lösningar till samhällets utmaningar.

– Det är speciellt när flickor får möjlighet att använda kodning som ett sätt att uttrycka hur de känner. Det kan handla om hur situationen är hemma eller i skolan och till exempel via animationer eller andra tekniker som vi har lärt dem, uttrycker de hur de mår. Ett exempel är en flicka som inte fick gå i skolan och gjorde ett spel av sin vardag. Det var väldigt starkt.

Var ser du dig själv och ditt arbete de kommande åren?

– Jag hoppas kunna bygga vidare på det ekosystem vi har byggt och både expandera till andra länder i Afrika och till andra kontinenter. På så sätt kan vi vara med och bidra till både ekonomin och ett bättre samhälle.

Rekommenderad läsning

caroline farberger till vänster och män som förklarar till höger.jpg

Caroline om tiden som man

12 mar 2020 digit

Kvinnor spelar bortamatch i ett näringsliv som är skapt av och för män och har därför mindre chans att vinna. Nu drömmer Caroline Farberger, vd Ica försäkringar och tidigare Carl Farberger, om en framtid där både män och kvinnor spelar hemmamatch.

saftig hamburgare med många lager.jpg
video

Så kan diabetes förebyggas

16 apr 2020 digit

Över 400 000 svenskar beräknas ha typ-2-diabetes, varav många har fått vetskap om risken redan innan de insjuknade. Sana Alajmovic, vd för Sigrid Therapeutics, förespråkar skatt på socker och digitala lösningar kopplat till hälsa och hoppas att mikrometerstora kiseldioxidpartiklar kan vara en hjälp till hälsa.

orange katt med bandage på huvudet ligger upp och ner på en studsmatta och tittar in i kameran.jpg
video

Bandagera mot bakterier

2 apr 2020 digit

Varje år drabbas miljontals människor av resistenta hudinfektioner och enligt WTO kan antibiotikaresistens komma att vara en av de största dödsorsakerna inom en snar framtid. Detta vill Saba Atefyekta, CTO på techföretaget Amferia, tackla med antibakteriella plåster.

närbild på pizza i 8 slajsar.jpg

Bättre Ica med devops

20 apr 2020 digit

Från 36 dagar till tre. När Icas team började med devops sjönk tiden för hanteringen av infrastruktur med över 90 procent. Nu står andra delar av koncernen redo att jobba på ett liknande sätt.

joy-buolamwini-nära.jpg

Risken med partiska algoritmer

16 maj 2019 digit

Ett problem med dagens AI-utveckling är att tekniken oftast designas av vita personer och män. Det menar forskaren Joy Boulamwini som granskat algoritmer inom ansiktsigenkänning hos olika storföretag och där kunnat bevisa att färgade personer och kvinnor misskrediteras. 

riksdagshuset-fran-luften.jpg (1)

40 miljoner till AI

10 maj 2019 digit

I fjol satsade regeringen 20 miljoner på vidareutbildning inom AI, och i år ytterligare 20 miljoner. Målet är att underlätta arbetsmarknadens behov av fördjupade kunskaper inom AI, och bidra till livslångt lärande. På så sätt ökar Sveriges konkurrenskraft och förmåga att hantera samhällsutmaningar.

tekning i hockey.jpg

Umeå i elitserien

13 maj 2019 digit

Umeå tar ett samlat grepp om digitaliseringen för att på bästa sätt leverera god välfärd, service och tjänster till kommunens invånare, företag och besökare. Nu är Umeå nominerad till utmärkelsen Sveriges digitaliseringskommun.

glasbruk.jpg
video

Nybros säkra satsningar

22 maj 2019 digit

Med O365 ser Nybro kommun stora möjligheter att skapa en säkrare arbetsplats för kommunens anställda. Säkerhet är dessutom en central del när man tillsammans med sju andra kommuner i Region Kalmar Län lägger grunden för framtidens e-tjänster.

applen-svenskaretur-einride.jpg

Einride för returer

3 jun 2019 digit

I ett samarbete med Svenska Retursystem ska Einride undersöka om man kan effektivisera och få ett mer hållbart transportsystem genom att digitalisera och automatisera varuflödena.