Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Jämställd 2050

It och telekom är fortsatt en mansdominerad bransch. Trots en viss ökning av antalet kvinnor i branschen sker förändringen långsamt och det kan ta upp till 30 år innan branschen är jämställd.

Text Elisabeth Nore Foto Adobestock 16 december 2020 digit

Kvinna Orange Bakgrund 960640

Antalet kvinnor som jobbar inom it och telekom ökade med två procentenheter under 2019 och fördelningen är nu 33 procent kvinnor och 67 procent män. Men fördelningen inom yrkesgrupper går långsamt. Det visar en rapport från Nyckeltalsinstitutets branschrapport 2020.   

Medianvärdet för jämställdhet i yrkesgrupper, det vill säga när det är minst 40 procent kvinnor och minst 40 procent män, är 28 procent för it och telekom och enligt rapporten kan det ta 30 år innan branschen når 50 procent jämställda yrkesgrupper.

Manliga ledningsgrupper 

Så trots att andelen kvinnor inom it och telekom ökar, jobbar kvinnor i en annan typ av yrken än män, eftersom trenden mot en jämn könsfördelning i yrkesgrupperna inte är lika positiv som ökningen av antalet kvinnor i branschen.

Enligt rapporten har 61 procent av bolagen som ingår i undersökningen inte jämställda ledningsgrupper, det vill säga med minst 40 procent kvinnor. Knappt en tredjedel har en jämställd ledningsgrupp och något enstaka bolag har fler kvinnor än män i ledningsgruppen.

Byter jobb 

Skillnaden mellan kvinnors och mäns uttag av föräldradagar är något mindre jämfört med andra branscher. Kvinnor inom it och telekom tar i genomsnitt ut cirka 23 dagar mer än vad män tar ut. Jämfört med alla branscher är motsvarande siffra 30 dagar.

Under 2019 lämnade 14 procent av de anställda inom it- och telekom sitt jobb, vilket innebär att branschen är mer rörlig än många andra. Drygt 60 procent har haft sin nuvarande arbetsgivare i högst fem år och bara en procent har jobbat i mer än 20 år hos samma arbetsgivare. Det är en anmärkningsvärd skillnad jämfört med andra branscher där många stannar betydligt längre på samma jobb.

Källa: Nyckeltalsinstitutet

 

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.