Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Jämställd 2050

Kvinna Orange Bakgrund 960640

It och telekom är fortsatt en mansdominerad bransch. Trots en viss ökning av antalet kvinnor i branschen sker förändringen långsamt och det kan ta upp till 30 år innan branschen är jämställd.

Antalet kvinnor som jobbar inom it och telekom ökade med två procentenheter under 2019 och fördelningen är nu 33 procent kvinnor och 67 procent män. Men fördelningen inom yrkesgrupper går långsamt. Det visar en rapport från Nyckeltalsinstitutets branschrapport 2020.   

Medianvärdet för jämställdhet i yrkesgrupper, det vill säga när det är minst 40 procent kvinnor och minst 40 procent män, är 28 procent för it och telekom och enligt rapporten kan det ta 30 år innan branschen når 50 procent jämställda yrkesgrupper.

Manliga ledningsgrupper 

Så trots att andelen kvinnor inom it och telekom ökar, jobbar kvinnor i en annan typ av yrken än män, eftersom trenden mot en jämn könsfördelning i yrkesgrupperna inte är lika positiv som ökningen av antalet kvinnor i branschen.

Enligt rapporten har 61 procent av bolagen som ingår i undersökningen inte jämställda ledningsgrupper, det vill säga med minst 40 procent kvinnor. Knappt en tredjedel har en jämställd ledningsgrupp och något enstaka bolag har fler kvinnor än män i ledningsgruppen.

Byter jobb 

Skillnaden mellan kvinnors och mäns uttag av föräldradagar är något mindre jämfört med andra branscher. Kvinnor inom it och telekom tar i genomsnitt ut cirka 23 dagar mer än vad män tar ut. Jämfört med alla branscher är motsvarande siffra 30 dagar.

Under 2019 lämnade 14 procent av de anställda inom it- och telekom sitt jobb, vilket innebär att branschen är mer rörlig än många andra. Drygt 60 procent har haft sin nuvarande arbetsgivare i högst fem år och bara en procent har jobbat i mer än 20 år hos samma arbetsgivare. Det är en anmärkningsvärd skillnad jämfört med andra branscher där många stannar betydligt längre på samma jobb.

Källa: Nyckeltalsinstitutet

 

16 december 2020 Uppdaterad 18 december 2020 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin.