Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ica maxar med data

Kille Sorterar Varor Till Förbeställda Matkassar På Ica

När svenskarna hamstrade toapapper i början av pandemin ställde det till det för algoritmerna på Ica. Men AI och dataanalys är framtiden för dagligvaruhandeln och några av utmaningarna är kombon datahantering och GDPR samt att övertyga 1 400 Ica-handlare. Det menar Anna Baecklund, Head of Data Science och som var en av talarna under Women in Tech. 

– Pandemin har påverkat många delar av vår vardag och för oss på Ica Sverige har det bland annat orsakat mindre exakta machine learning-analyser. De är inte tränade på en verklighet där grillkol är en storsäljare på vintern eller toapapper slår försäljningsrekord under en enskild månad, säger Anna Baecklund, Head of Data Science på Ica Sverige och talare under Women in Tech.

Bättre upplevelse

Under de senaste två åren har Sveriges största dagligvarukedja sjösatt ett omfattande arbete inom dataanalys och AI-utveckling. Målet är att erbjuda kunder, handlare och den centrala koncernledningen mer anpassad information och bättre beslutsunderlag. Det är lika mycket en teknisk som en pedagogisk utmaning som i stora delar handlar om att få 1 400 självständiga Ica-handlare med på tåget.

– Det är helt avgörande att vi sätter oss in i organisationens utmaningar för att förstå de konkreta affärsproblemen. Tar jag handlarna som ett exempel är de duktiga entreprenörer som är vana att fatta egna beslut. Här behöver vi åskådliggöra hur verksamheten kan utvecklas med bättre verktyg. Vi har bland annat visat hur vår rekommendationsmotor kan ge en bättre kundupplevelse i form av riktade erbjudanden.

Förväntan och förtroende

Idag sker kontakterna med butikerna i första hand genom representanter med central placering i verksamheten och med uppdrag att stödja handlarna i viktiga processer.

– Det finns alltid ett motstånd mot förändring men de handlare som vi har kontakt med är positiva till möjligheterna. Men vi skulle behöva nå ut till fler och snabbare. En annan utmaning är att det tar tid att skapa en värdebringande affärsmodell, bland annat för analyser och resultat måste säkerställas och det tar tid. Här är vår uppgift att hantera förväntan utan att tappa förtroende.

Beräkningskraft är en framgångsfaktor för varje organisation som vill utvecklas med AI och ML. Men det är inte enda anledningen till att Ica Sverige nu är på väg in i molnet.

– Våra traditionella serversystem är ganska gamla och uppdateras inte. Det är också en utmaning att hitta kompetens som kan och vill arbeta med gamla servrar. Sedan är det självklart lättare att koppla upp en virtuell maskin mot molnet utan risk för problem.

Frustrerande GDPR

När Anna Baecklund reflekterar kring sina visioner för analys och förädling av det hon kallas Icas största skatt finns det egentligen bara en begränsning under överskådlig tid.

Anna Baecklund Proffe

Anna Baecklund, Head of Data Science på Ica Sverige.

– Som medborgare ser jag självklart fördelar med GDPR, men som dataanalytiker ser jag mest frustrerande begränsningar. Jag är inte säker på att det enbart är av godo för kunderna att vi inte får långtidslagra data om dem. Livet går upp och ner för oss alla, och ibland är det ekonomin som drabbas.

– I ett sådant läge skulle vi kunna komma med bra erbjudanden på våra basvaror, eller om vi tar finanssektorn som exempel erbjuda mer rådgivning och liknande stöd tills familjen kommer på fötter igen.

Du är ansvarig för en av de största AI-investeringarna i svenskt näringsliv. Vilka är dina förebilder?

 – Det är lustigt, när man står mitt i det så tänker man inte på det så. Jag kommer från en familj med stark entreprenörsanda och de betyder jättemycket för mig. Ska jag ta någon utanför familjen så är det Angela Merkel. Hon är teknisk fysiker som jag och helt enkelt supercool, säger Anna Baecklund.

16 mars 2021 Uppdaterad 15 april 2021 Reporter anne hammarskjöld digit Foto Jessica Gow, Ica

Rekommenderad läsning

Eleonora Svanberg

Tjejen som dödar fördomar

8 apr 2021 digit

Kan tjejer verkligen gilla matte? Den frågan fick Eleonora Svanberg att tröttna och starta Girls in Stem. Idag har nätverket, som alla är tjejer med fokus på vetenskap, teknik och matematik, drygt 300 medlemmar och intresset ökar.

Stad Bilar 960640

Den hållbara 15 minutersstaden

24 mar 2021 digit

Den ultimata staden har 15 minuter till allt och är hållbar, covidsäker och smart. Just nu byggs en sådan stad i Kina och förhoppningen är att vi ser fler av dem framöver. Det menar Ayesha Khanna, som talade under Women in Tech.

Kvinna Står Med Dator I Handen Framför Ett Konferensbord Med Folk

Kvinnojobbet som blev männens

11 mar 2021 digit

På 50-talet ansågs programmering vara ett jobb som passade bättre för kvinnor än män. Men sedan hände något och idag är it och tech en av de mest ojämställda branscherna i Sverige, och vad det gäller riskkapital går bara 1 procent till kvinnor. Det var något av innehållet i Katrine Marçals keynote under Women in Tech.

Person Med Röd Jacka Susar Fram På Damcykel

Data driver Södertälje

1 mar 2021 digit

Södertälje satsar på datadrivna beslut med hjälp av AI, IoT och öppen data. Uppkopplade papperskorgar och parkeringsplatser samt sensorer som mäter snödjup och antalet cyklister ska förenkla tillvaron för både medborgare och anställda.

Person På Ett Av Bolidens Smältverk

Lönsam data för Boliden

23 feb 2021 digit

För att öka lönsamheten har Boliden Smältverk utvecklat en algoritm som ska optimera inköpsprocessen. En AI tränas med en stor mängd data om alltifrån råvarukvalitet till valutakurser och nu handlar det om att hitta den mest relevanta datakombinationen.

Stål Verkstad Ai

AI för bättre stål

15 feb 2021 digit

Stålindustrin behöver bli mer effektiv och hållbar. Därför startas nu ett AI-projekt för att analysera stora mängder data och maskindynamik. Bland annat ingår Ovako i projektet.

Brain 960640

AI mot stroke

15 okt 2020 digit

Forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Chalmers Tekniska Högskola ska undersöka om AI kan hjälpa till att hitta tidiga tecken på stroke. 

Skor På Orange Bakgrund

Ökat tryck på AI

1 sep 2020 digit

Globala investeringar i AI kommer att fördubblas de fyra kommande åren, från 50 miljarder dollar 2020 till 110 miljarder dollar 2024. Det menar analysföretaget IDC. 

Riksdag Sverige

Sveriges AI-miss

29 jun 2020 digit

Sverige har missat möjligheten att AI-utbilda korttidspermitterade under coronapandemin. Nu behöver vi som land få till en demokratisering av tekniken, fokusera hårt på tillämpningar och politiker med mer positiv inställning. Det menar Daniel Akenine, Microsoft och Luka Crnkovic-Friis, Peltarion.