Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bättre Ica med devops

närbild på pizza i 8 slajsar.jpg

Från 36 dagar till tre. När Icas team började med devops sjönk tiden för hanteringen av infrastruktur med över 90 procent. Nu står andra delar av koncernen redo att jobba på ett liknande sätt.

– Mina bästa tips för en lyckad devops-satsning är att få med sig ledningen, ha tålamod och skala upp först när ni är redo, säger Carolin Råd Juvas, chef för Continuous Delivery Center på Ica, under Women in Tech i Stockholm.

Telefonsamtalet

För ett och ett halvt år sedan fick Carolin Råd Juvas ett samtal från hennes kommande chef, som undrade om hon ville leda ett devops-team på Ica. Jobbet var något helt annat än hennes tidigare roll och förvirringen var stor när hon hörde alla nya ord som kastades runt i sitt nya team.

– De pratade om Elk, repository och piplines. Där och då var det helt klart utanför min bekväma zon.

Snabbare utveckling

Devops är en ihopskrivning av development och operations, det vill säga utveckling och drift, och poängen är att sammanfoga medarbetarna och ge dem möjlighet att arbeta som ett team och därmed snabbare utveckling.

Det är okej att göra fel så länge det går att dra lärdomar av det.

Med en it-avdelning med över 1 000 anställda, varav 150 digitala kollegor, både i form av mjukvarurobotar och medarbetare i olika länder verksamma i butiker, lager, apotek, bank och fastighetsbolag och lägg därtill att bolaget har varit verksamt i 100 år fanns det mycket att greppa för devops-teamet. 

– Utmaningarna har tidigare innefattat många manuella steg i processerna, varierade behov i de olika segmenten, ett stort komplext it-landskap med både egna datacenter och molnbaserade tjänster, gamla applikationer som möter mikrotjänster och integrationer mellan dessa. Men även ett silobaserat arbetssätt mellan de olika utvecklingsteamen. Samtidigt vill våra kunder kunna använda våra tjänster på ett smärtfritt sätt.

En åttastegsraket

För att komma igång tog teamet fram en plan på åtta steg. Till att börja med handlade det om att identifiera och motivera omställningen utifrån ett affärsmässigt perspektiv. I steg två definierades vad devops innebär för Ica och vilka mål som skulle uppnås.

I ett tredje steg valdes vilka utvecklingsteam som skulle vara first movers, det vill säga team som är villiga att vara med och bidra i resan och agera ambassadörer.

– Det var i steg fyra som jag kom in i bilden och fick frågan om jag ville leda det team som skulle etablera Icas centraliserade devops-verktygskedja. Därefter satte vi sex mätvärden och mål inom två områden, arbetssätt och teknologi, som steg fem.

Efter en tids arbete kunde Carolin Råd Juvas bland annat konstatera att teamen uppnått en förbättring på 40 procent för lösningstid av incidenter och att den interna orderhanteringen av infrastrukturen hade sjunkit från 36 dagar till tre dagar.

carolin råd juvas proffe.jpg

Carolin Råd Juvas, chef för Continuous Delivery Center på Ica.

I steg sex genomfördes ett stort antal workshops för att hitta utvecklingsteamens största begränsningar. En av dem var behovet av att visualisera status på deras infrastruktur, vilket ledde till att Ica investerade i ett monitoreringssystem. Det förankrades sedan i steg sju genom att bestämma vilka verktyg, där monitoreringssystemet var ett, som Icas centraliserade devops verktygskedja ska bestå av.

Skala upp

Det sista och åttonde steget handlar nu om skala upp på bred front och med hjälp av ambassadörerna föra över kunskap och lärdomar till de nya teamen enligt en definierad accelerationsstrategi.

– Vi har lärt oss jättemycket. Det viktiga är att ge sitt team ansvar och att ingjuta förståelsen för att det är okej att göra fel så länge det går att dra lärdomar av det. I mitt team har vi också upprättat vad vi kallar Happy Friday. Om teamet är klart med alla så kallade story points innan sprinten är över kan de lägga sista dagen på innovation och lärande. Jag upplever att teamet blir mer fokuserat och går i mål som ett team, avslutar Carolin Råd Juvas.

20 april 2020 Uppdaterad 21 april 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Women in Tech

Rekommenderad läsning

Utställning Medan Isen Smälter På Nordiska Museet

Ny teknik på Nordiska museet

26 okt 2020 digit

Kreativitet och engagemang har varit några av ledorden när Nordiska museet har ställt om de tekniska delarna av sin verksamhet de senaste åren, och inte minst under vårens pandemi. Nu finns alltifrån en förenklad, digital biljettförsäljning till teknik som gör att du kan testa kläder från förr. 

Symbol För Yuan Mot Kinesisk Flagga

Trögt för digital yuan

20 okt 2020 digit

Kina har lottat ut digitala yen motsvarande drygt 13 miljoner kronor till kinesiska medborgare i staden Shenzhen. Men invånarna är inte imponerade.

saftig hamburgare med många lager.jpg
video

Så kan diabetes förebyggas

16 apr 2020 digit

Över 400 000 svenskar beräknas ha typ-2-diabetes, varav många har fått vetskap om risken redan innan de insjuknade. Sana Alajmovic, vd för Sigrid Therapeutics, förespråkar skatt på socker och digitala lösningar kopplat till hälsa och hoppas att mikrometerstora kiseldioxidpartiklar kan vara en hjälp till hälsa.

orange katt med bandage på huvudet ligger upp och ner på en studsmatta och tittar in i kameran.jpg
video

Bandagera mot bakterier

2 apr 2020 digit

Varje år drabbas miljontals människor av resistenta hudinfektioner och enligt WTO kan antibiotikaresistens komma att vara en av de största dödsorsakerna inom en snar framtid. Detta vill Saba Atefyekta, CTO på techföretaget Amferia, tackla med antibakteriella plåster.

vallmoblommor och annat i närbild på en äng.jpg

LRF:s nya it-miljö

30 mar 2020 digit

Lantbrukarnas riksförbund har satsat på en effektiv digital miljö för att stödja verksamheten. Utöver verktygen i Office 365 har it-avdelningen gjort sig av med gammalt arv och ser redan effekterna av moderniseringen. 

etiopiska tallrikar mot ljusblå bakgrund.jpg
video

Kodar för en bättre värld

26 mar 2020 digit

När Betelhem Dessie var nio år började hon koda för att tjäna egna pengar. Idag driver hon en verksamhet som lär barn och unga i Etiopien att programmera. Målet är att sprida kunskap som utvecklar både personen och samhället, inte bara i Etiopien utan hela i Afrika. I början av mars talade Betelhem Dessie på Women in tech.

caroline farberger till vänster och män som förklarar till höger.jpg

Caroline om tiden som man

12 mar 2020 digit

Kvinnor spelar bortamatch i ett näringsliv som är skapt av och för män och har därför mindre chans att vinna. Nu drömmer Caroline Farberger, vd Ica försäkringar och tidigare Carl Farberger, om en framtid där både män och kvinnor spelar hemmamatch.

mamma och flicka plockar grönsaker i en affär.jpg
video

Icas nya nät

11 mar 2020 digit

Ica gör sig redo för nästa generations nätverk med ACI, Application Centric Infrastructure. Förhoppningen är att det ska leda till en enklare förvaltning och underhåll, samtidigt som bolagets tjänster kan levereras snabbare och säkrare. Det berättar Walter Stern under Cisco Live i januari. 

färglada trådrullar.jpg
video
Ett samarbete mellan Netapp och Voister

Därför trendar NetApp

10 jan 2020 digit

Gartner klassar NetApps lösningar med att tillgängliggöra data oavsett hemvist som branschledande. En avgörande anledning är att bolaget har lyckats med anpassningen till en marknad som blir alltmer agil och molnbaserad. Det menar Fredrik Nygren, teknikchef på NetApp Sverige.