Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

El för Volvo 2030

Massa Turkosa Batterier På Varandra

Om mindre än ett decennium ska alla Volvo Cars bilar vara helt eldrivna. Samtidigt kommer försäljningen nästan uteslutande ske online.  

– För att fortsätta vara framgångsrika behöver vi växa med lönsamhet. Så istället för att investera i en krympande verksamhet valde vi att investera i framtiden – elektriskt och online, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.

Från hälften 2025 till allt 2030

Förra året lanserade Volvo XC40 Recharge som bolagets första helt eldrivna bil och presenterar i början av mars sin andra modell i 40-serien.

Volvo har sedan tidigare meddelat att man satsar på att minst halva försäljningen ska komma från eldrivna bilar till 2025, men tar alltså nu siktet mot att fem år senare, 2030, enbart sälja eldrivna bilar.

Bentley och Jaguar är andra bilmärken som också meddelat marknaden om att de ska överge fossila bränslen och bli helt elektrifierade. Bentley 2030 och Jaguar 2025.

– Jaguars beslut uppmuntrade oss till att vara lite modigare, säger Håkan Samuelsson.

Försäljning online

Dessutom är planen att merparten av försäljningen ska äga rum på Volvos egna plattformar online, vilket blir den enda platsen där konsumenter kan köpa de helt eldrivna bilarna. Allt samlas under namnet Care by Volvo.

– Vi är fast beslutna att bli en renodlad elbilstillverkare och det är en övergång som ska ske 2030. Det kommer att göra det möjligt för oss att möta våra kunders förväntningar och vara en del av lösningen när det gäller att bekämpa klimatförändringarna, säger Henrik Green, CTO, Volvo Cars.

Källa: Volvo Cars, The Guardian

2 mars 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor. 

Drönare på Mars

20 april 2021

Nasas Ingenuity har premiärflugit på Mars, vilket innebär den första flygningen av en drönare på en annan planet än jorden. Drönaren ska bland annat göra det lättare att kunna utforska vår grannplanet. 

Hellre en AI

19 april 2021

Vi människor är mer benägna att lita på lösningar som föreslås från en algoritm än människor. Det gäller även när lösning är sämre.