Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sensorer mot vattenplaning

Ett nytt system med sensorer och mjukvara ska känna av ifall det är för mycket vatten på vägbanan och förhindra vattenplaning. Lösningen ska kunna höja bilens prestanda med upp till 35 procent.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 22 februari 2021 digit

Bil Vattenplaning

När det finns risk för vattenplaning känner sensorer och mjukvaran i systemet av det och dessutom sprutar munstycken ut vatten framför framhjulen.

Vattenstrålarna hjälper alltså till med att få undan vattnet som är på vägbanan och som däcket har svårt att trycka undan.

Enligt Easyrain, som står bakom systemet, ska det förbättra bilens prestanda med 35 procent när den åker rakt fram och 30 procent i kurvor.

Lösningen heter Aquaplaining Intelligent System och det testas just nu tillsammans med Italdesign och Bosch, men när tekniken kan tas i bruk är inte fastställt.

Källa: Feber

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.