Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

– Det är enkelt att sätta igång med Nutanix, och när det är väl är installerat snurrar det på direkt. Det var ingen övergångsfas utan redan från dag ett rullade det på bra, säger Fredrik Carlsson, Server & Storage Admin, på Cevt.

Läs mer i Voister Paper om Nutanix teknik och hur lösningen funkar på Cevt. 
 

Cevt är ett innovations- och utvecklingscenter inom Geely-koncernen med uppgift att jobba med teknikutveckling för framtidens mobilitetslösningar. Bolaget utvecklar bland annat tekniska innovationer till Geely Auto, Volvo Cars, Lotus och Lynk & Co.

På Cevt finns ett krav på effektiv och modern it, och nyligen investerade bolaget därför i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. För en tid sedan tog bolaget ett policybeslut att i utvalda projekt arbeta med virtuella skrivbord, VDI, vilket bland annat skulle förenkla för externa konsulter som inte har Cevt-datorer.

Cevt behöver kunna leverera lösningen på både Windows och Linux OS och dessutom med höga grafikkrav, vilket ställer höga krav.

– Det hade inte varit möjligt att leverera moderna och grafikkrävande plattformar via den lösningen vi hade tidigare och därför behövde vi uppdatera oss och det blev HCI-spåret och Nutanix.

100 procent mjukvara

Transformationen till Nutanix och hyperkonvergerat har fallit väl ut. Cevt började med att investera i ett kluster på tre noder som installerades med VMwares hypervisor, vSphere. Ganska omgående, på grund av coronakrisen, fick Cevt en policy att arbeta hemifrån och då utökades det till sex noder.

– De tre noderna från Nutanix gav direkt ett enormt lyft. Med Nutanix har vi fått väldigt korta inloggningstider och låg fördröjning. Att skapa statiska VDIs går nu på ett par sekunder, jämfört med tidigare någon minut gör en otrolig skillnad. Att spinna upp PVS-maskiner går också väldigt snabbt, så om man vill spara tid är Nutanix ett bra alternativ, säger Mattias Brandt, Product Owner Citrix på Cevt.

Nutanix är en av leverantörerna av hyperkonvergerat som är 100 procent mjukvarudefinierat och är oberoende av hårdvaruleverantör, vilket är något som Cevt uppskattar.

– Att Nutanix är kompatibelt med HPE:s hårdvara passade oss bra eftersom vi lätt kan återanvända hårdvaran som passar in i övriga servermiljön. Dessutom, om vi vill investera i fler noder är det flexibelt att bygga ut klustret. För att lägga till nya noder är det egentligen bara att trycka på en knapp, säger Fredrik Carlsson.

22 januari 2021 Uppdaterad 19 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Cevt

Rekommenderad läsning

Lynk&Co, Teams, Microsoft, En Kvinna Sitter I En Bil Och Tittar I Backspegeln

Lynk & Co om framtiden med Microsoft

10 maj 2021 digit

Lynk & Co, som är ett Volvosyskon och ägs av kinesiska Zhejiang Geely Holding Group, har satt ytterligare fokus på hållbarhet och säkerhet under pandemin. Dessutom har det varit prio att kunna erbjuda bra verktyg för samarbete till alla medarbetare.

Trombia Robot
video

Robot städar huvudstadens gator

4 maj 2021 digit

Roboten Free städar gatorna i Helsingfors under kvällar och nätter. Free ingår i ett pilotprojekt och rör sig i upp till sex kilometer i timmen, och den ska varken kunna köra in i gående eller andra mötande föremål. 

Drönare Mars
video

Drönare på Mars

20 apr 2021 digit

Nasas Ingenuity har premiärflugit på Mars, vilket innebär den första flygningen av en drönare på en annan planet än jorden. Drönaren ska bland annat göra det lättare att kunna utforska vår grannplanet. 

It Kille 960640

För gammal för tech

17 mar 2021 digit

Åldersdiskriminering är vanligt inom it och tech. Äldre medarbetare antas vara mindre uppdaterade om ny teknik och ha svårare för att bearbeta och lära sig nya saker. Det visar en ny studie. 

Olika Mjölkprodukter Och Ägg Mot Gul Bakgrund

Norrmejerier optimerar rutten

2 mar 2021 digit

Norrmejerier kör långa sträckor för att leverera varor till sina kunder. För att minska klimatpåverkan arbetar bolaget både med ruttoptimering och samdistribution.

Massa Turkosa Batterier På Varandra

El för Volvo 2030

2 mar 2021 digit

Om mindre än ett decennium ska alla Volvo Cars bilar vara helt eldrivna. Samtidigt kommer försäljningen nästan uteslutande ske online.  

Buss Dalarna

Digital skolskjuts

27 jan 2021 digit

I mars öppnar e-tjänsten skolskjuts för vårdnadshavare i Dalarna. Då ska vårdnadshavare till skolskjutsberättigade barn digitalt ansöka om skolskjuts, vilket bland annat ska sänka kostnader och miljöpåverkan.

Buss Göteborg

Gratis busstrafik

22 jan 2021 digit

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Drapperad Kinesisk Flagga

Geelys nya partner

12 jan 2021 digit

Bilkoncernen Geely ska starta ett nytt bolag tillsammans med techbolaget Baidu som driver Kinas största sökmotor. Tillsammans ska de utveckla elektrifierade fordon.