El för Volvo 2030

Massa Turkosa Batterier På Varandra

Om mindre än ett decennium ska alla Volvo Cars bilar vara helt eldrivna. Samtidigt kommer försäljningen nästan uteslutande ske online.  

– För att fortsätta vara framgångsrika behöver vi växa med lönsamhet. Så istället för att investera i en krympande verksamhet valde vi att investera i framtiden – elektriskt och online, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.

Från hälften 2025 till allt 2030

Förra året lanserade Volvo XC40 Recharge som bolagets första helt eldrivna bil och presenterar i början av mars sin andra modell i 40-serien.

Volvo har sedan tidigare meddelat att man satsar på att minst halva försäljningen ska komma från eldrivna bilar till 2025, men tar alltså nu siktet mot att fem år senare, 2030, enbart sälja eldrivna bilar.

Bentley och Jaguar är andra bilmärken som också meddelat marknaden om att de ska överge fossila bränslen och bli helt elektrifierade. Bentley 2030 och Jaguar 2025.

– Jaguars beslut uppmuntrade oss till att vara lite modigare, säger Håkan Samuelsson.

Försäljning online

Dessutom är planen att merparten av försäljningen ska äga rum på Volvos egna plattformar online, vilket blir den enda platsen där konsumenter kan köpa de helt eldrivna bilarna. Allt samlas under namnet Care by Volvo.

– Vi är fast beslutna att bli en renodlad elbilstillverkare och det är en övergång som ska ske 2030. Det kommer att göra det möjligt för oss att möta våra kunders förväntningar och vara en del av lösningen när det gäller att bekämpa klimatförändringarna, säger Henrik Green, CTO, Volvo Cars.

Källa: Volvo Cars, The Guardian

2 mars 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng