Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hackare förgiftar vatten

Hackare har lyckats ta sig in i Floridas vattenförsörjningssystem och förgifta vattnet genom att kraftigt öka halten av natriumhydroxid.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 9 februari 2021 säkerhet

Glas Vatten

Hackaren fick tillgång till en anställds dator på vattenreningsanläggningen genom mjukvaran Teamviewer, ett verktyg som bland annat används för att fjärrstyra andras datorer.

– Medarbetaren sitter och övervakar datorn och helt plötsligt ser han ett fönster dyka upp som visar att någon fått tillgång till datorn. I nästa stund börjar någon klicka runt, öppna program och manipulera systemet, säger sheriffen Bob Gualtieri i Oldsmar, en förort utanför Tampa.

Natriumhydroxidhalten ökade under en kort stund från 100 ppm till 11 100 ppm, men efter att medarbetaren larmat vattenverket lyckades man återställa nivåerna snabbt. Därmed var de 15 000 personerna som får sitt vatten via anläggningen aldrig i fara.

– Det är viktigt att uppmärksamma att det kan hända. Det här borde vara en väckarklocka, säger Bob Gualtieri. 

Natriumhydroxid tillsätts annars i små mängder för att kontrollera surhet och ta bort metaller från vattnet.

Det är ännu oklart vem eller vilka som ligger bakom attacken, samt om den skedde inom eller utanför USA.

Källa: BBC, Reuters

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.