Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Hackare förgiftar vatten

Glas Vatten

Hackare har lyckats ta sig in i Floridas vattenförsörjningssystem och förgifta vattnet genom att kraftigt öka halten av natriumhydroxid.

Hackaren fick tillgång till en anställds dator på vattenreningsanläggningen genom mjukvaran Teamviewer, ett verktyg som bland annat används för att fjärrstyra andras datorer.

– Medarbetaren sitter och övervakar datorn och helt plötsligt ser han ett fönster dyka upp som visar att någon fått tillgång till datorn. I nästa stund börjar någon klicka runt, öppna program och manipulera systemet, säger sheriffen Bob Gualtieri i Oldsmar, en förort utanför Tampa.

Natriumhydroxidhalten ökade under en kort stund från 100 ppm till 11 100 ppm, men efter att medarbetaren larmat vattenverket lyckades man återställa nivåerna snabbt. Därmed var de 15 000 personerna som får sitt vatten via anläggningen aldrig i fara.

– Det är viktigt att uppmärksamma att det kan hända. Det här borde vara en väckarklocka, säger Bob Gualtieri. 

Natriumhydroxid tillsätts annars i små mängder för att kontrollera surhet och ta bort metaller från vattnet.

Det är ännu oklart vem eller vilka som ligger bakom attacken, samt om den skedde inom eller utanför USA.

Källa: BBC, Reuters

9 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

Facebook drabbas av nekad IOS-spårning

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.