Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Försvar mot cyberattacker

Sveriges Flagga Sorg

Krigföring utan vapen, sårbarheter i samhället och hur vi kan förbereda oss för att gå offline. Det var några av ämnena när MSB, Försvarsmakten och Microsoft diskuterade cybersäkerhet. 

– Vi har aldrig lagt så mycket krut på cybersäkerhet som nu, men vi kommer inte ikapp. Sårbarheten i samhället ökar, trots att vi tar stora språng framåt. Vi ser också att bedrägeriförsöken ökat under pandemin, säger Åke Holmgren, chef för MSB:s avdelning för cybersäkerhet.

Under Framtidsarenans panelsamtal om cybersäkerhet deltog, utöver Åke Holmgren, även Daniel Akenine, nationell teknikchef på Microsoft och Patrik Ahlgren, chef för Försvarsmaktens sektion för cyberförsvar.

– Pandemin har också visat hur cyberkriminella lätt kan skifta fokus från exempelvis industrispionage till läkemedelssektorn. Det är ett bevis på att ingen sektor kan uteslutas från det här, säger Patrik Ahlgren. 

Krigföring utan vapen

En fråga som diskuterades var om det är möjligt att ett land kan attackera ett annat land, utan ett enda traditionellt vapen, genom att till exempel släcka ned elnätet, vattenförsörjningen och andra nationella resurser under ett par dygn. Och där är svaret ja, enligt Patrik Ahlgren är det en självklar del av modern krigföring. 

Var inte för naiv för hotbilderna.

– Attacker kan absolut gå till så. Men vi får inte heller underskatta samhällets kraft, om elförsörjningen slås ut kommer vi att lösa det. Frågan är hur det påverkar politiken, och om vi då i händelse av konflikt skulle ge upp. Det är därför vi nu höjer våra beredskapstillgångar för att kunna hantera kriser. 

På det här totalförsvarsperspektivet tycker Daniel Akenine att vi behöver vara förberedda på situationer där hela landet behöver gå offline. 

– Om några år lär det inte finnas tillgång till fysiska pengar och vi kopplar alltmer ihop oss med prylar. Vi kommer ha transporter som är helt autonoma och väldigt beroende av digitalisering. Vi måste vara beredda på att hantera samhällen även när den här digitala infrastrukturen inte funkar, och vi behöver gå offline. Den frågan kommer vara väldigt relevant de kommande fem till tio åren. 

Vet din roll

Vad ska företag, organisationer och privatpersoner egentligen oroa sig över på säkerhetsområdet? Enligt Daniel Akenine skiljer det sig mycket beroende på vem du är. 

– Om du är en stor organisation med mycket hemlig information så är det statsunderstödda attacker du behöver se upp för, men om du är ett mindre företag så är det istället de cyberkriminella. Det gäller att förstå vem du är, vad du har för info, och anpassa ditt säkerhetsarbete efter det. 

Hur kan vi som individer minska risken för cyberbrott? 

– Gör säkerhetskopior, håll dina egna system uppdaterade i takt med utvecklingen, tvåfaktorsautentisera de enklaste systemen och granska dina mejl kritiskt innan du klickar på en länk eller liknande, säger Patrik Ahlgren. 

– Utöver den grundläggande cyberhygienen så skulle jag vilja avmystifiera det här området. Cyberfrågorna finns numera överallt och det är okej att säga att man inte förstår. Våga ställ frågor, var krånglig, ta det inte så högtidligt, säger Åke Holmgren. 

– Var inte för naiv för hotbilderna. Jag märker att företag som blir utsatta för en cyberattack fortfarande blir chockade. De hade aldrig kunnat förvänta sig att det skulle kunna hända de själva, tills det faktiskt gjorde det. Om naiviteten försvinner kan de se till att förbereda sig bättre, säger Daniel Akenine

18 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Säker Data, Eu, Microsoft, Människor Går Omkring I Ett Köpcentrum

Microsofts data stannar inom EU

6 maj 2021 säkerhet

Microsoft kommer att erbjuda kunder möjligheten att lagra sin data inom EU. Daniel Akenine, teknikchef Microsoft Sverige, menar att det kommer att förenkla datahanteringen för svenska verksamheter. Förhoppningen är att lösningen ska vara på plats i slutet av 2022. 

Sverige Covid

MSB:s uppmaning

2 feb 2021 säkerhet

Förra året tog MSB emot 286 rapporter om allvarliga it-incidenter på statliga myndigheter. Det är en minskning jämfört med tidigare år. Nu uppmanar MSB att myndigheter ser över incidenthanteringen och rapporteringen, samt att analysera beroendet till externa leverantörer.

Dhl 960640

Nätfiske med paket

15 jan 2021 säkerhet

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Sverige Säkerhet

Start för cybercenter

10 dec 2020 säkerhet

Nu är det klart att Sverige får ett cybersäkerhetscenter. Regeringen ger i uppdrag till Säpo, FRA, MSB och Försvarsmakten att inrätta centret som ska förebygga, upptäcka och hantera cyberhot.

ett kretskort med en gnista på.jpg

MSB kräver rapporter

2 apr 2020 säkerhet

Fortfarande är myndigheters rapportering av it-incidenter till MSB anmärkningsvärd låg. Generaldirektör Dan Eliasson uppmanar nu till en skärpning för att upprätthålla en godkänd nivå av information och cybersäkerhet.

två coronavirus, en röd till vänster och en blå till höger.jpg

Stopp för fake news

18 mar 2020 säkerhet

Facebook, Google, Linkedin, Microsoft, Twitter Youtube och Reddit. Alla de stora plattformarna går samman för att motverka att falsk information om coronaviruset sprids via dem.

vatican-city-flag.jpg

Påven reglerar AI

3 mar 2020 säkerhet

Vatikanen har tagit fram riktlinjer för en etisk och mer likvärdig AI, bland annat vad det gäller ansiktsigenkänning. Microsoft och IBM har redan skrivit under. 

stridsvagn2.jpg

Premiär för försvar

10 jan 2020 säkerhet

Forskning inom postkvantkryptografi, maskininlärning för cyberoperationer och attacksimuleringar för försvarssystem. Det är några områden som doktoranderna på KTH:s och Försvarsmaktens forskningscentrum för cyberförsvar och informationssäkerhet kommer att ägna sig åt. 

eurisedlar som rullas ut jämte varandra.jpg

Klarnas bedrägerimöte

9 dec 2019 säkerhet

Betalningsleverantören Klarna samlar branschen för att diskutera åtgärder mot onlinebedrägerier. MSB, Finansinspektionen och Sveriges storbanker deltar i samtalen.