Tysta attacker

Pengar Cyberhack

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.

Det finns många skydd som kan införas för att hjälpa människor att hålla sina tillgångar säkra online, men banker kan inte alltid omedelbart förbättra sina kunders säkerhet och ett visst ansvar ligger på kunden, vilket lämnar luckor som bedragare kan utnyttja.

Citatet kommer från en ny rapport från RUSI, Royal United Services Institute. Ett antal forskare från institutet menar att det kan bli allt vanligare med tysta, mindre attacker mot många mottagare. Motiveringen skulle vara att det är enklare att stjäla 100 kronor från en miljon personer, än att stjäla 100 miljoner direkt.

Det skulle även göra det enklare för bedragarna att gå under radarn, eftersom många personer inte skulle märka att pengarna försvann. Och även om förlusten upptäcktes lär få personer orka rapportera det ifall det hamnar om små summor.

Enligt rapporten är personer som arbetar hemifrån extra känsliga för dessa tysta hot då det är svårt att skydda både nätverk och enheter på samma sätt som på arbetsplatsen. Dessutom kan enheterna användas av olika familjemedlemmar.

Viktigt med perspektiv 

Enligt Adenike Cosgrove på säkerhetsföretaget Proofpoint är det dock viktigt att sätta dessa tysta attacker i perspektiv. Hon menar att storskaliga attacker såsom vd-bedrägerier fortfarande kommer ha en stark ställning de kommande åren.

Vår forskning visar på att nästan två tredjedelar av alla företag runt om i världen utsattes för vd-bedrägerier under 2020, och vi tror att det blir ännu värre under 2021. Det är ett lätt sätt angripa någon, och med en så hög potentiell belöning kommer inte detta angreppssätt att försvinna.

Källa: Infosecurity Magazine

24 februari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng