Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Spenat skickar mejl

Fält Med Spenat

Forskare har lyckats omvandla spenatgrödor till sensorer som kan upptäcka explosiva ämnen och andra kemiska förändringar i grundvattnet. Sker det en onaturlig förändring signalerar spenaten och skickar ett mejl.

– Det här är ett helt nytt tillvägagångssätt som visar hur vi börjar förstå kommunikationen mellan plantor och människor, säger Michael Strano, professor och kemiingenjör vid MIT i Boston, USA.

Upptäcka landminor 

Spenatplantorna utrustades med så kallade nanorör, molekyltjocka rullar som skapats av det kolbaserade ämnet grafen. När nitroaromater, ett ämne som till exempel finns i landminor, sugs upp i spenaten via grundvattnet, känner plantorna av det och skickar via nanorören en signal till en infraröd kamera i närhetn, som i sin tur skickar ett mejl till MIT-forskarna.

Experimentet ingår i det växande forskningsområdet växtnanobionik, en sorts tvärvetenskap där växter används för att ta fram nya sorters ingenjörslösningar.

Ett av många exempel

I just det här fallet var det explosiva ämnen som plantan signalerade om, men enligt forskarna är det bara ett av många exempel.

– Växter är väldigt bra kemianalytiker och har ett stort nät med rötter som konstant suger upp grundvatten ända upp till löven. De känner till exempel av när det ska bli en torka långt innan vi gör det och kan känna av små kemiska förändringar i vattnet och i jorden. Om vi kan nå in i dessa kanaler finns en mängd information att samla in, säger Michael Strano.  

Källa: Euronews

3 februari 2021 Uppdaterad 16 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Facebook lär av bebis

8 mars 2021

Facebook har tagit fram en AI som lär sig på ett liknande sätt som små barn. Enligt bolaget ska lösningen användas för att moderera innehåll på plattformen och ska främja opartiskhet.

Brottsutredning för vaccinhack

8 mars 2021

Ryska hackar tog sig in i European Medicines Agency, EMA, under hösten 2020. I över en månad kunde de följa diskussioner om köpvillkor och destinationer för coronavaccin från Pfizer and BioNTech.

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället.