Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kvantdator fixar flygrutt

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 21 januari 2021 digit

Adobestock 403075838

– Vi vill vara säkra på att kvantdatorn vi utvecklar tidigt kan användas för att lösa relevanta problem. Därför arbetar vi tätt ihop med företag i industrin, säger Giulia Ferrini, teoretisk fysiker och en av ledarna för Chalmers kvantdatorprojekt.

En kvantdator är oerhört lämpad att lösa en viss typ av uppgifter, som att hjälpa oss förstå egenskaperna hos världens minsta beståndsdelar. Men det har varit svårare att hitta ett mer praktiskt användningsområde för dem, i synnerhet än så länge när kraften i kvantdatorerna är så förhållandevis låg mot vad den kommer kunna vara i framtiden.

Funkar för flygrutter

Nu har forskare från Chalmers tillsammans med flyglogistikföretaget Jeppesen visat hur en liten kvantdator med bara två så kallade kvantbitar, det vill säga kvantdatorns väldigt effektiva svar på bitarna i en vanlig dator, på ett effektivt sätt kan planera rutten för flygplan.

I detta fall handlade det visserligen bara om två flygplan, men det kanske största framsteget är att forskarna visat att den algoritm som hittills har antagits varit den mest stabila för mindre kvandatorer, Quantum Approximate Optimization Algorithm, QAOA, fungerar i praktiken.

– Vi har visat att vi har förmågan att lösa verkliga problem på vår kvantprocessor. Vi har än så länge få kvantbitar, men de fungerar bra. Vår plan har varit att först få allt att fungera väldigt bra i liten skala, innan vi skalar upp, säger Jonas Bylander, som också deltar i Chalmers kvantdatorbygge.

20 kvantbitar 2021

Forskarna visade också i teorin att en kvantdator med 25 kvantbitar skulle kunna lägga ut rutten för 278 flygplan.

– Resultaten blev fortsatt bra när vi skalade upp. Det indikerar att QAOA-algoritmen har potential att lösa den här typen av problem även i större skala, säger Giulia Ferrini.

Även om det skulle krävas betydligt större kvantdatorer för att slå datorerna som ruttoptimerar idag, är forskarna hoppfulla och planen är att under 2021 komma upp i minst 20 kvantbitar utan att göra avkall på prestandan.

Källa: Chalmers tekniska högskola

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.