Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Bronsåldern i 3D

Svärd Brons

Nu kan du bli ägare till en bronsålderskniv och en exakt kopia av originalet som har hittats i Lugnarohögen i Laholm. Kniven är 3D-printad och är utvecklad i ett samarbetsprojekt mellan Fablab vid Högskolan i Halmstad och Laholms kommun.

Att vi kan återskapa något som har funnits sedan bronsåldern känns skönt på ett sätt, för då kan folk hantera dem utan att förstöra dem. Man kan känna och få en större förståelse för dåtiden, säger Joakim Wahlberg, labbtekniker på Fablab.

På Lugnarohögen i Laholms kommun har besökare frågat efter souvenirer att ta med sig hem. Därför inledde kommunen ett samarbete med högskolan i Halmstad angående deras nya 3D-skrivare.

Dolk Laholm

Originaldolken som Fablab nu gör kopior av.

Fablab, ett av högskolans laboratorier, har fått i uppdrag att skriva ut identiska kopior av en dolk som hittats av arkeologer vid Lugnarohögen.

När graven öppnar igen efter pandemin är tanken att besökare ska kunna köpa med sig en 3D-utskriven bronsåldersdolk, vilket förhoppningsvis ska öka intresset hos museipubliken.

Källa: SVT

19 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.