Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bronsåldern i 3D

Nu kan du bli ägare till en bronsålderskniv och en exakt kopia av originalet som har hittats i Lugnarohögen i Laholm. Kniven är 3D-printad och är utvecklad i ett samarbetsprojekt mellan Fablab vid Högskolan i Halmstad och Laholms kommun.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 19 januari 2021 digit

Svärd Brons

Att vi kan återskapa något som har funnits sedan bronsåldern känns skönt på ett sätt, för då kan folk hantera dem utan att förstöra dem. Man kan känna och få en större förståelse för dåtiden, säger Joakim Wahlberg, labbtekniker på Fablab.

På Lugnarohögen i Laholms kommun har besökare frågat efter souvenirer att ta med sig hem. Därför inledde kommunen ett samarbete med högskolan i Halmstad angående deras nya 3D-skrivare.

Dolk Laholm

Originaldolken som Fablab nu gör kopior av.

Fablab, ett av högskolans laboratorier, har fått i uppdrag att skriva ut identiska kopior av en dolk som hittats av arkeologer vid Lugnarohögen.

När graven öppnar igen efter pandemin är tanken att besökare ska kunna köpa med sig en 3D-utskriven bronsåldersdolk, vilket förhoppningsvis ska öka intresset hos museipubliken.

Källa: SVT

Senaste nytt

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 och beror bland annat på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.

Facebook backar

24 februari 2021

Nu finns det återigen nyheter i Facebooks flöde i Australien. Det innebär att sociala medie-bolaget därmed har gått med på att betala en mindre ersättning till nyhetsmedier som delas på Facebook.

Google större än Mac

23 februari 2021

Under förra året såldes det för första gången fler Chromebooks än Mac-datorer. Utvecklingen kan ses som en varning till både Microsoft och Apple.Apple.