Spenat skickar mejl

Fält Med Spenat

Forskare har lyckats omvandla spenatgrödor till sensorer som kan upptäcka explosiva ämnen och andra kemiska förändringar i grundvattnet. Sker det en onaturlig förändring signalerar spenaten och skickar ett mejl.

– Det här är ett helt nytt tillvägagångssätt som visar hur vi börjar förstå kommunikationen mellan plantor och människor, säger Michael Strano, professor och kemiingenjör vid MIT i Boston, USA.

Upptäcka landminor 

Spenatplantorna utrustades med så kallade nanorör, molekyltjocka rullar som skapats av det kolbaserade ämnet grafen. När nitroaromater, ett ämne som till exempel finns i landminor, sugs upp i spenaten via grundvattnet, känner plantorna av det och skickar via nanorören en signal till en infraröd kamera i närhetn, som i sin tur skickar ett mejl till MIT-forskarna.

Experimentet ingår i det växande forskningsområdet växtnanobionik, en sorts tvärvetenskap där växter används för att ta fram nya sorters ingenjörslösningar.

Ett av många exempel

I just det här fallet var det explosiva ämnen som plantan signalerade om, men enligt forskarna är det bara ett av många exempel.

– Växter är väldigt bra kemianalytiker och har ett stort nät med rötter som konstant suger upp grundvatten ända upp till löven. De känner till exempel av när det ska bli en torka långt innan vi gör det och kan känna av små kemiska förändringar i vattnet och i jorden. Om vi kan nå in i dessa kanaler finns en mängd information att samla in, säger Michael Strano.  

Källa: Euronews

3 februari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng