Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så funkar Clubhouse

I sociala medieplattformen Clubhouse sker samtal i virtuella rum och två miljoner användare är redan anslutna. Appen spås bli det nya, heta forumet, men det har redan rests krav på bättre moderering av samtalen.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 4 februari 2021 digit

Flera Micar Uppställda Mot Grön Bakgrund

– Vi vill bygga en upplevelse som känns mer mänsklig. Istället för att posta saker, ska du kunna samlas med människor och samtala, säger Paul Davison och Rohan Seth, grundarna till Clubhouse.

Helt ljudbaserat

Clubhouse är appen där användaren går in i olika virtuella rum för att prata och diskutera olika ämnesområden. Det som skiljer appen från många av dagens sociala medier är att allt är ljudbaserat.

Enligt grundarna, som själva tidigare har haft viktiga positioner på olika techbolag, finns varje kväll tusentals rum uppe med alltifrån representanter för San Francisco som diskuterar framtiden för staden med medborgarna, till Kanye West som lyssnar till pitcher från startups. Även Elon Musk, Oprah Winfrey och Daniel Ek är tillsammans med två miljoner användare anslutna till appen som värderas till över åtta miljarder kronor.

I varje rum finns en storts värd som ska fungera som moderator, och hela upplevelsen beskrivs lite som en blandning mellan en podcast och ett konferenssamtal, beroende på hur mycket du som lyssnare engagerar dig.

Hittills måste du bli inbjuden av någon som redan har ett konto för att kunna använda appen. När du går in i appen får du meddelandet att man jobbar med att expandera och att du så länge kan paxa ett användarnamn till dess att du får en inbjudan av någon.

Formen verkar vara populär, för samtidigt som Clubhouse växer meddelar Twitter att de har börjat experimentera med ett nytt koncept som kallas Spaces och som ska ha ungefär samma upplägg.

Frågor kring moderering

Frågor har ställts kring möjligheten att moderera på ett önskvärt sätt i takt med att appen expanderar. Redan nu har det rapporterats om till exempel antisemitism och trakasserier. Innehållet är svårmodererat dels eftersom det är tal snarare än text, dels eftersom mycket sker live.

– Ljudformatet är till sin natur mer flytande och svårare att greppa tag om. När väl själva modereringen äger rum kan skadan därför redan vara skedd, säger Sarah Roberts, moderationsexpert och forskare vid UCLA.

Källa: CNN, CNBC

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.