Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nya appar efter attacken

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 18 januari 2021 digit

Kapitolium

Donald Trump är sedan några veckor permanent avstängd från Twitter. I efterdyningarna av stormningen av Kapitolium i januari har diskussioner än en gång blossat upp om de stora sociala medieplattformarnas ansvar i att sprida hat och hot mellan grupper i framförallt det amerikanska samhället.

Alternativa sociala medier

Redan förra året började bland annat Twitter och Facebook att moderera sitt innehåll hårdare och sedan dess har alternativ till dessa plattformar försökt fånga in nya användare som antingen tröttnar på de traditionella sociala medierna eller som av olika skäl är bannlysta därifrån.

– Censurerar de allt hårdare kommer användare kanske att fortsätta flockas till de nya plattformarna, säger Peter Dahlgren.

Ett exempel är appen Parler som flera konservativa profiler i USA använder och har uppmanat sina åhörare att följa dem där. Här ska yttrandefriheten värnas, enligt grundarna, men sedan stormningen av Kapitolium har appen plockats ner från både App Store och Google Play eftersom innehåll som uppmanar till våld inte ska ha tagits bort. Parler har laddats ner ungefär 17 000 gånger i Sverige.

En liknande app är Gab. Personerna bakom Gap säger att det är ett socialt nätverk för yttrandefrihet. Två dagar efter upploppet i huvudstaden lär appen ha fått lika många nya följare som under sina två första år. Även Gab blir regelbundet avstängt från både App Store och Google Play.

Krypterade meddelande

Den Rysslandsbaserade appen Telegram är ett av huvudalternativen för dem som vill kunna skicka anonyma meddelanden. Här lär bland annat förekomma våldsuppmaningar inför att Joe Biden ska sväras in som president den 20 januari, och appen är ett vanligt verktyg bland upploppsmakare.

Appen har nu passerat en halv miljard användare världen över, och i och med det har den ryska grundaren Pavel Durov, av många kallad Rysslands Mark Zuckerberg, skrivit att den nu måste generera intäkter för att kunna fortsätta att drivas.

I samma anda verkar appen Signal som bland annat stöttades ekonomiskt 2018 av Whatsapps medgrundare Brian Acton. Med Signal, precis som med Telegram, skickar användarna helt krypterade och anonyma meddelande. Appen fick en skjuts när Teslas grundare Elon Musk twittrade om att använda Signal, och den lär också ha laddats ner 7,5 miljoner gånger mellan 6 och 10 januari.

Anonym sökmotor

Ett annat exempel är hur fler användare söker anonymitet är den ökade användningen av sökmotorn DuckDuckGo. Appen är just nu den tredje mest nedladdade appen i Google Play och åtta på App Store, och är den näst mest använda sökmotorn i USA.

Källa: SvD

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.