Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nya appar efter attacken

Kapitolium

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Donald Trump är sedan några veckor permanent avstängd från Twitter. I efterdyningarna av stormningen av Kapitolium i januari har diskussioner än en gång blossat upp om de stora sociala medieplattformarnas ansvar i att sprida hat och hot mellan grupper i framförallt det amerikanska samhället.

Alternativa sociala medier

Redan förra året började bland annat Twitter och Facebook att moderera sitt innehåll hårdare och sedan dess har alternativ till dessa plattformar försökt fånga in nya användare som antingen tröttnar på de traditionella sociala medierna eller som av olika skäl är bannlysta därifrån.

– Censurerar de allt hårdare kommer användare kanske att fortsätta flockas till de nya plattformarna, säger Peter Dahlgren.

Ett exempel är appen Parler som flera konservativa profiler i USA använder och har uppmanat sina åhörare att följa dem där. Här ska yttrandefriheten värnas, enligt grundarna, men sedan stormningen av Kapitolium har appen plockats ner från både App Store och Google Play eftersom innehåll som uppmanar till våld inte ska ha tagits bort. Parler har laddats ner ungefär 17 000 gånger i Sverige.

En liknande app är Gab. Personerna bakom Gap säger att det är ett socialt nätverk för yttrandefrihet. Två dagar efter upploppet i huvudstaden lär appen ha fått lika många nya följare som under sina två första år. Även Gab blir regelbundet avstängt från både App Store och Google Play.

Krypterade meddelande

Den Rysslandsbaserade appen Telegram är ett av huvudalternativen för dem som vill kunna skicka anonyma meddelanden. Här lär bland annat förekomma våldsuppmaningar inför att Joe Biden ska sväras in som president den 20 januari, och appen är ett vanligt verktyg bland upploppsmakare.

Appen har nu passerat en halv miljard användare världen över, och i och med det har den ryska grundaren Pavel Durov, av många kallad Rysslands Mark Zuckerberg, skrivit att den nu måste generera intäkter för att kunna fortsätta att drivas.

I samma anda verkar appen Signal som bland annat stöttades ekonomiskt 2018 av Whatsapps medgrundare Brian Acton. Med Signal, precis som med Telegram, skickar användarna helt krypterade och anonyma meddelande. Appen fick en skjuts när Teslas grundare Elon Musk twittrade om att använda Signal, och den lär också ha laddats ner 7,5 miljoner gånger mellan 6 och 10 januari.

Anonym sökmotor

Ett annat exempel är hur fler användare söker anonymitet är den ökade användningen av sökmotorn DuckDuckGo. Appen är just nu den tredje mest nedladdade appen i Google Play och åtta på App Store, och är den näst mest använda sökmotorn i USA.

Källa: SvD

18 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.