Så tittar du i mobilen

Kvinna Tittar Förvånat I Sin Telefon Mot Mörkgul Bakgrund

Forskare har för första gången använt ögonrörelsemätning för att se hur telefonens appar fångar vår uppmärksamhet, och det finns flera fynd som överraskar.

– Det kom faktiskt som en överraskning att ljusa färger inte påverkade var personerna fixerade sina ögon, säger Luis Leiva, forskare vid Aalto Univeristy och en av forskarna bakom den nya studien.

Forskarna använder sig av en stor uppsättning skärmdumpar på olika gränssnitt och appar i både Android-telefoner och Iphone-telefoner, som försökspersonerna fick titta på samtidigt som deras ögonrörelser registrerades. Tidigare liknande studier har visat att vi på större skärmar gärna tittar i mitten för att sedan fixera blicken på stora och färgglada detaljer. Men på en mobiltelefon syntes inte den effekten.

– En möjlig förklaring är att gränssnittet i telefonen i sig självt är designat med fullt av glossiga och färgglada element som kan fånga uppmärksamheten. Det verkar som att alla element tar ut varandra så inget sticker ut, säger Luis Leiva.

Smartphone Eye Tracking

De röda punkterna som hoppar omkring på skärmen är där personen tittar.

Studien bekräftade också att blicken gärna söker sig till övre vänster hörn som ett tecken på att vi undersöker och scannar av ytan, och att vi gärna fastnar vid alla de textbitar som finns i logotyper och som är en del av ikonerna.

Precis som många tidigare ögonrörelseexperiment har visat är vi även i mobilen väldigt intresserade av ansikten och ögon, även om vi snabbt gärna läser text om det finns intill ansiktet.

Källa: Scitechdaily

7 oktober 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Luis Leiva/Aalto University

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng