Så funkar Clubhouse

Flera Micar Uppställda Mot Grön Bakgrund

I sociala medieplattformen Clubhouse sker samtal i virtuella rum och två miljoner användare är redan anslutna. Appen spås bli det nya, heta forumet, men det har redan rests krav på bättre moderering av samtalen.

– Vi vill bygga en upplevelse som känns mer mänsklig. Istället för att posta saker, ska du kunna samlas med människor och samtala, säger Paul Davison och Rohan Seth, grundarna till Clubhouse.

Helt ljudbaserat

Clubhouse är appen där användaren går in i olika virtuella rum för att prata och diskutera olika ämnesområden. Det som skiljer appen från många av dagens sociala medier är att allt är ljudbaserat.

Enligt grundarna, som själva tidigare har haft viktiga positioner på olika techbolag, finns varje kväll tusentals rum uppe med alltifrån representanter för San Francisco som diskuterar framtiden för staden med medborgarna, till Kanye West som lyssnar till pitcher från startups. Även Elon Musk, Oprah Winfrey och Daniel Ek är tillsammans med två miljoner användare anslutna till appen som värderas till över åtta miljarder kronor.

I varje rum finns en storts värd som ska fungera som moderator, och hela upplevelsen beskrivs lite som en blandning mellan en podcast och ett konferenssamtal, beroende på hur mycket du som lyssnare engagerar dig.

Hittills måste du bli inbjuden av någon som redan har ett konto för att kunna använda appen. När du går in i appen får du meddelandet att man jobbar med att expandera och att du så länge kan paxa ett användarnamn till dess att du får en inbjudan av någon.

Formen verkar vara populär, för samtidigt som Clubhouse växer meddelar Twitter att de har börjat experimentera med ett nytt koncept som kallas Spaces och som ska ha ungefär samma upplägg.

Frågor kring moderering

Frågor har ställts kring möjligheten att moderera på ett önskvärt sätt i takt med att appen expanderar. Redan nu har det rapporterats om till exempel antisemitism och trakasserier. Innehållet är svårmodererat dels eftersom det är tal snarare än text, dels eftersom mycket sker live.

– Ljudformatet är till sin natur mer flytande och svårare att greppa tag om. När väl själva modereringen äger rum kan skadan därför redan vara skedd, säger Sarah Roberts, moderationsexpert och forskare vid UCLA.

Källa: CNN, CNBC

4 februari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng